Donderdag 22/08/2019

Kritiek op plan Turtelboom over beroep in strafzaken

De minister verzekerde dat "er een oplossing zal worden gevonden". Beeld BELGA

Zowel binnen de meerderheid als de oppositie zijn vandaag in de senaatscommissie Justitie kritische stemmen opgegaan over een bepaling in een wetsontwerp van minister van Justitie Annemie Turtelboom, die het mogelijk maakt dat een uitspraak in een strafzaak in beroep door één rechter wordt behandeld.

Drie van de 146 artikels uit het wetsontwerp houdende diverse bepalingen maken het mogelijk dat bepaalde beslissingen van een correctionele rechtbank in beroep naar één enkele rechter worden verwezen, terwijl momenteel drie rechter die zaken in beroep behandelen.

De Hoge Raad voor Justitie en verschillende actoren uit de gerechtelijke wereld hebben daarover al hun bezorgdheid geuit. Hoewel de tekst vorige week groen licht kreeg in de Kamer, kreeg de minister dinsdag in de bevoegde senaatscommissie een spervuur aan kritische opmerkingen voorgeschoteld.

Garantie voor de rechtzoekende
Commissievoorzitter Alain Courtois (MR) kondigde aan dat zijn partij die bepalingen niet zou steunen. Het gaat volgens hem om een fundamenteel principe uit het strafrecht en een essentiële garantie voor de rechtzoekende: het is in beroep mogelijk een straf te verzwaren, maar dat moet met unanimiteit door de drie rechters gebeuren.

Hier wordt die garantie afgezwakt, in naam van de efficiëntie van Justitie en de strijd tegen de gerechtelijke achterstand. "Wanneer je aan een element van de horloge raakt, dan ontregel je het geheel", waarschuwde hij. "Zitten we in een Noord-Koreaans systeem?"

Vrees
Op de PS-banken weerklonk dezelfde vrees. De Franstalige socialisten vragen dat de regering zich opnieuw over de tekst zou buigen. "De algemene principes die op tafel liggen zijn fundamentele principes. Ik begrijp de bezorgdheid van de regering om te besparen, maar er is een punt dat niet mag worden gepasseerd", benadrukte Jean-François Istasse.

Els Van Hoof (CD&V) herinnerde aan het verzet dat haar fractie reeds een jaar geleden tegen de bepaling had geuit. Haar standpunt is ondertussen niet gewijzigd. Op de oppositiebanken kondigde Zakia Khattabi (Ecolo) aan een amendement te zullen indienen. N-VA stelde zich vragen bij de meerwaarde van deze hervorming. Een advocaat zal immers altijd een kamer met drie rechters kunnen eisen en zal dat waarschijnlijk ook doen in strafzaken, luidde het.

In de marge van de vergadering verzekerde de minister dat "er een oplossing zal worden gevonden".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden