Donderdag 01/12/2022

Kritiek op opslag directie bij De Lijn

De Lijn, waar 8.000 mensen werken, wil tegen 2020 minstens 286 bediende- en mangementjobs schrappen via natuurlijke uitstroom.  Beeld Mozkito
De Lijn, waar 8.000 mensen werken, wil tegen 2020 minstens 286 bediende- en mangementjobs schrappen via natuurlijke uitstroom.Beeld Mozkito

Er rijzen vragen over het nieuwe managementcomité van directeur-generaal Roger Kesteloot bij De Lijn. Volgens critici werden twee kleine directeursposten speciaal opgericht voor de vroegere Vlaams-Brabantse en West-Vlaamse directeurs. Dat schrijft De Tijd vandaag.

IB

De Lijn, waar 8.000 mensen werken, wil tegen 2020 minstens 286 bediende- en managementjobs schrappen via natuurlijke uitstroom. De Lijn schaft daarvoor haar dubbele hiërarchie met provinciale en thematische directies af. Op de hoofdzetel in Mechelen worden heel wat diensten gecentraliseerd.

Het nieuwe managementcomité telt nu acht directeurs. Er rijst daarbij kritiek op een aantal minidirecties die Kesteloot invoert. Zo zal de nieuwe directeur Strategie van De Lijn amper 28 bedienden onder zijn hoede hebben. Voor de nieuwe afdeling Supply Chain Management zijn maar in 54 bedienden en een beperkt aantal arbeiders voorzien. Ter vergelijking: de grootste afdelingen zijn Operaties, dat meer dan 5.000 chauffeurs aanstuurt, en Techniek, met 800 technici.

Extra vergoedingen

Volgens critici werden de minidiensten speciaal opgericht voor de oude provinciale baronnen die nog geen nieuwe taak kregen in de nieuwe structuur.

Vijf van de acht directeurs kregen dit jaar ook nog eens een extra vergoeding van 300 euro bruto per maand toegekend. "Bij veel bedienden, die nog altijd niet weten welke job ze waar zullen uitoefenen, is dat in het verkeerde keelgat geschoten", klaagt Vlaams Parlementslid Joris Vandenbroucke (sp.a) aan.

Toekomst

De socialistische vakbond ACOD bevestigt vandaag de berichtgeving in de krant De Tijd dat er directeursposten speciaal opgericht zijn voor voormalige provinciale directeurs. "Onfatsoenlijk en een slag in het gezicht van de werknemers die ongerust zijn over hun toekomst", zegt ACOD-secretaris Rita Coeck.

"Het komt erop neer dat de reorganisatie die oorspronkelijk aangekondigd werd als het aanpakken van het waterhoofd bij De Lijn, uiteindelijk terechtkomt op de schouders van de werknemers in de lagere echelons", zegt Coeck. "De directieleden hebben zeer goed en in eerste instantie voor zichzelf gezorgd. Dat is onfatsoenlijk. De klein man betaalt hier opnieuw het gelag."

"Geen lesseen in fatsoen te krijgen"

"Ik heb van ACOD geen lessen in fatsoen te krijgen, met alle desinformatie die de vakbond verspreidt onder het personeel bij De Lijn." Dat zegt De Lijn-topman Roger Kesteloot vandaag. "In plaats van constructief mee te werken aan de toekomst van de openbaarvervoermaatschappij, duwt ACOD het personeel liever naar de afgrond", aldus Kesteloot.

De topman benadrukt dat de beslissingen rond de nieuwe directiefuncties al begin dit jaar genomen zijn in de raad van bestuur, en dat de vakbond daarbij als waarnemer aanwezig was. "Het aantal directiefuncties wordt bovendien teruggebracht van tien naar acht. Twee directiefuncties verdwijnen."

Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn. Beeld BELGA
Directeur-generaal Roger Kesteloot van De Lijn.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234