Vrijdag 23/08/2019

Kritiek op late reactie van de media

De aanrandingen in Keulen zijn een drama op zichzelf. Maar de ernst ervan wordt nog vergroot, omdat ze in verband gebracht wordt met het vluchtelingendebat.

Het vermoeden gonst hardnekkig dat het vluchtelingen waren, de honderden mannen die in de oudejaarsnacht in Keulen misdaden begingen, vanwege hun volgens de politie Noord-Afrikaanse of Arabische uiterlijk. "De aanranding van vrouwen in Keulen is een gevolg van de ongecontroleerde toestroom van asielzoekers", zei Frauke Petry, voorzitster van Alternative für Deutschland (AfD). Op sociale media zijn velen het met haar eens.

Ook vragen veel Duitsers zich af waarom de publieke omroepen en grote landelijke kranten aanvankelijk maar mondjesmaat of niet over de zaak berichtten. Want hoewel ook voor de politiepersconferentie van maandag via sociale media en lokale kranten al schrijnende verhalen van slachtoffers werden verspreid, pikten veel media die niet op.

Plaatselijke krant de Kölner Stadt-Anzeiger was de eerste die vrijdagmiddag een bericht op de website zette. Op zaterdag 2 januari kwam er een kort politiepersbericht, daarna plaatsten RTL en de Süddeutsche Zeitung een bericht op hun site. De rest volgde pas na de persconferentie op maandag 4 januari, vier dagen na de gebeurtenissen.

Dat de Duitse media eerst zo lauw op gebeurtenissen reageerden, is inderdaad opvallend. Sommige Duitsers denken dat ze dat expres deden, uit politieke correctheid. Die gedachte past naadloos het wantrouwige wereldbeeld dat bij een minderheid van de Duitse bevolking steeds meer in zwang raakt.

De media zouden het drama in Keulen dus hebben verzwegen, omdat het Merkels vluchtelingenpolitiek in een kwaad daglicht zou stellen. "Grote onzin", zegt Richard Wagner, politiek redacteur van de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Die berichtte pas over de zaak. "Ik geef toe: we hadden eerder moeten zijn." Volgens Wagner was het bij de FAZ een gevolg van de geringe bezetting op 1 januari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden