Donderdag 22/08/2019

Kritiek op Jannie Haek, die CEO van Lotto-Soudal loon van 230.000 euro wil geven

Beeld Photo News

Jannie Haek, de topman van de Nationale Loterij, krijgt kritiek van minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) en zijn eigen raad van bestuur. Reden? Haek zou Lotto-Soudal, de wielerploeg die gesponsord wordt door de Loterij, runnen 'als zijn eigen privéproject'. Bovendien zou Haek een salaris van 230.000 euro over hebben voor een nieuw aan te stellen CEO van het team. "Buiten alle proportie", zo luidt het in De Tijd.

De Nationale Loterij is voor 100 procent eigenaar van de Lotto-wielerploeg en pompt jaarlijks 5,5 miljoen euro in het project, ongeveer een derde van het jaarlijkse budget van het team. Binnen het overheidsbedrijf is er echter steeds meer kritiek op de aanpak van topman Jannie Haek.

Haek zou zijn directiecomité en raad van bestuur passeren bij belangrijke beslissingen over het wielerproject. Bovendien zouden de financiën van het team niet op orde zijn en zou hij bezwaren vanuit de regering naast zich neerleggen. Dat bericht De Tijd vandaag op basis van de notulen van de raad van bestuur van eind september. Daaruit blijkt ook nog dat de sfeer tussen Haek, zijn directiecomité en de raad van bestuur al een tijd helemaal verzuurd is.

Jannie Haek, topman van de Nationale Loterij. Beeld BELGA

De topman van de Loterij krijgt ook forse kritiek omdat hij een salaris van 230.000 euro veil heeft voor een nieuw aan te stellen CEO van het wielerteam. "Buiten alle proportie in vergelijking met wat bijvoorbeeld de CEO van de NMBS verdient", zo klinkt het.

Daarnaast krijgt ook het crowdfundingproject voor het team, 'Captains of Cycling', felle kritiek. Met het project wil Haek wielerliefhebbers laten investeren in de Loterij-ploeg, om er op termijn een coöperatieve vennootschap van te maken. Maar volgens zijn critici klopt het financieel plan niet. En ook minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) heeft kritiek.

Begrotingsminister Sophie Wilmès (MR). Beeld BELGA

In januari al schreef zij dat een profploeg niet beantwoordt aan de sociale doelstelling van de Nationale Loterij en dat er te veel budgettaire risico's zijn. Volgens de minister mag de Loterij sowieso geen eigenaar zijn van een wielerteam en gaat Haek zijn boekje te buiten met de omvorming tot een coöperatieve vennootschap. Zo stelt ze dat dergelijke omvorming haar bevoegdheid is en vraagt ze zich af of alles wel wettelijk in orde is.

Uiteindelijk sprak de raad van bestuur zich duidelijk uit tégen de inspraak van renners en coöperatieve fans bij het wielerproject, nochtans een uitgangspunt en een belofte van het crowdfundingproject. "Wat eventueel wel kan is een adviescomité waarin ze vertegenwoordigd worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden