Maandag 14/10/2019

Kritiek op gebrekkige inzet overheidsmiddelen voor mentaal welbevinden van jongeren

Beeld thinkstock

Jan Toye, voormalig topman van brouwerij Palm en stichter van het Fonds 'GaVoorGeluk', heeft vanavond tijdens de voorstelling van het actieplan, waarmee Leuven het welbevinden van Leuvense kinderen en jongeren wil versterken, scherpe kritiek geuit op het feit dat de overheid zo weinig middelen voor dit doel inzet. Leuven wordt als een van de Vlaamse 'warme steden' door dit fonds financieel gesteund voor de uitwerking van het actieplan.

"In de mate dat jongeren goed in hun vel zitten zullen ze veel bijdragen aan onze maatschappij. De effectiviteit van beleidsmiddelen is daarom het grootst als die hiervoor ingezet worden. Veel maatschappelijke kwalen zoals agressie, anorexia, boulemie, drugs, alcohol, tabak, burnout, depressie en suïcide kunnen vermeden worden als wij jongeren meer veerkracht, weerbaarheid, sociale en emotionele vaardigheden meegeven. Als je vergelijkt welke overheidsmiddelen besteed worden aan campagnes om het aantal verkeersdoden te verminderen en terrorisme te bestrijden is het schrijnend hoe weinig ingezet worden op het welbevinden van jongeren", aldus Toye die wees op de 12.000 suïcidepogingen en 1.200 gelukte zelfdodingen die jaarlijks in Vlaanderen geregistreerd worden.

Toye stelde bijzonder fier te zijn op het feit dat het project 'Warme Steden' er inmiddels in geslaagd is in de vijf deelnemende centrumsteden Brugge, Gent, Genk, Turnhout en Leuven een breed gedragen visie te ontwikkelen rond het mentaal welbevinden van onze jeugd en dit te vertalen in concrete strategische doelstellingen. Om de initiatiefnemers hierbij te helpen lanceerde Toye in Leuven de straatmascotte 'Warme William' die overal in het straatbeeld te zien zal zijn en onder het motto 'zit je met iets, praat erover, want het scheelt als je deelt' individuele problemen moet helpen bespreekbaar maken. Toye wees er op dat Vlaanderen heel laag scoort op vlak van emotionele expressievaardigheid. "We zijn binnenvetters", aldus Toye.

Het Leuvense actieplan 2017-2018 beoogt nieuwe initiatieven op te starten in de ondersteuning van gezinnen zoals de gezinscoach en tevens de toegankelijkheid van de hulpverlening te verbeteren door deze te brengen naar plekken in de stad waar jongeren mekaar ontmoeten. Een tweede project is 'de school als groeiplek' met meer aandacht voor het welbevinden van leerkrachten en leerlingen. Voorts wil Leuven de beeldvorming over mentaal welbevinden en psychische kwetsbaarheid positiever maken door bijvoorbeeld een 'dag van de veerkracht' in te richten. Tot slot wil men het vrijetijdsaanbod toegankelijker maken voor kwetsbare groepen.

Toye richtte in 2004 samen met Marc Vande Gucht het fonds 'GavoorGeluk' op. De zoon van Toye was dat jaar uit het leven gestapt, de dochter van Vande Gucht deed een jaar eerder hetzelfde.

Heb je vragen over zelfdoding? Dan kan je terecht op het gratis nummer 1813 van de Zelfmoordlijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234