Woensdag 31/05/2023

Nieuws

Kritiek op Europees ‘geluidskanon’ dat migranten moet afschrikken weerklinkt steeds luider

Geluidskanon dat in Griekenland getest wordt. Beeld AP
Geluidskanon dat in Griekenland getest wordt.Beeld AP

De Griekse grenswacht experimenteert met een ‘geluidskanon’ aan haar grens met Turkije. Zijn oorverdovend kabaal moet migranten aan de overzijde ontraden om de grens over te steken. Wat vinden Vlaamse politici?

Dario Van Fleteren

Het ‘geluidskanon’ kadert binnen een experiment van de Griekse grenswacht om grenzen met nieuwe technologie te bewaken. Het kanon is bevestigd aan een pantservoertuig, gaat even luid als een straalmotor en klinkt als een brandalarm.

“Onaanvaardbaar. Wie grenzen wil moderniseren moet ook rode lijnen trekken van wat kan en niet kan”, reageert Wouter De Vriendt, fractieleider van Groen in de Kamer. “Dat zijn technieken om vogels mee te verjagen. Op die manier mensen verhinderen om over te steken is pushbackbeleid”, aldus De Vriendt.

“Zulke technieken keur ik af”, reageert Kamerlid Theo Francken (N-VA) “Maar ik wil toch wijzen op de dubbele standaarden waarmee we kijken. We voeren in West-Europa enerzijds een welkomsbeleid en anderzijds wijzen we de zuidelijke lidstaten met het morele vingertje wanneer zij de grenzen moeten bewaken. Dat is gemakkelijk.”

“Het is ook eerder een alarm, geen ‘kanon’. ‘Kanon’ lijkt me een beladen term, wat zeker in het voordeel van bepaalde politieke partijen zal spelen”, aldus nog Francken.

Hilde Vautmans (Open VLD) zetelt als Europarlementslid in de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. “Een belachelijke stunt”, zo laat ze weten. Volgens haar wordt beter werk gemaakt van het migratiepact van de Europese Commissie dat nu op tafel ligt.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) noemt het kanon onaanvaardbaar. “Daarom stuur ik een brief naar de bevoegde Eurocommissaris waarin ik vraag om controle op grenscontroles. Zo kan toegezien worden of het grensbeleid niet botst met onze Europese principes, wat in het geval van het kanon duidelijk wel het geval is.”

“Grenzen moderniseren met artificiële intelligentie of drones vind ik niet per definitie problematisch, maar de ingezette technologie moet wel humaan blijven”, gaat Mahdi verder. “Daarom moeten we op Europees niveau de oefening maken om te bepalen wat kan en niet kan bij moderne grenscontroles.” Intussen beloofde de Commissie al om menselijkheid en rechten bij grenscontroles te bewaken.

Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) is net zoals Vautmans Europarlementslid en lid van de Commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Hij ziet het kanon als “een instrument” om grenzen te beveiligen en bestempelt het niet meteen als onmenselijk. “Het is veel onmenselijker om een migratiebeleid te voeren waarmee je massaal veel mensen aantrekt. Bovendien is het een project van de Griekse regering. Zij moeten dus zelf beoordelen of ze dat menselijk vinden. Al blijft het natuurlijk logisch dat lidstaten de Grieken helpen om hun grenzen te bewaken.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234