Woensdag 21/10/2020

OpinieKristin Verellen

Kristin Verellen verloor haar man bij de aanslagen: ‘22 maart 2016 en 22 maart 2020 zijn met elkaar verbonden’

Kristin VerellenBeeld rv

Kristin Verellen is organisatiecoach en psychotherapeut van Peel The Onion en initiator van We have the choice. Zij is de auteur van Waar blijf ik met dat licht van mij – Qui suis-je sans lumière met foto’s van Johan van Steen en gedichten van haar.

Morgen is het 22 maart 2020. Ik ben thuis. Alleen. Zoals velen. De lentezon klopt op het raam. De natuur roept om naar buiten te komen. Toch is er die oproep om binnen te blijven. En ook, veel stiller, een roep om naar binnen te keren. Te midden van de chaos. Dicht bij mezelf te zijn, met mijn hart dicht bij wie ik graag zie. En dat zijn er velen. Het klinkt paradoxaal: stil zijn in chaos, alleen zijn en je verbonden voelen. En, het is mogelijk.

Dat heb ik helder ervaren op 22 maart 2016. Toen de aanslagen me ruw op mezelf hebben teruggeworpen, diep in mijn bestaan, en tegelijkertijd opgevangen in de warme omarming van zovele anderen. Toen heb ik geleerd: we zijn meer met elkaar verbonden dan we beseffen; liefde is een meervoud. En hoe meer ik bij mezelf blijf, hoe meer ik anderen echt kan ontmoeten.

Mijn gedachten gaan heen en weer tussen 22 maart van morgen en die van 4 jaar terug. Ze weven draden tot patroon. Gedachten zijn krachten. Daarom wil ik ze delen.

Beide 22 maarten doen ons ontwaken in een diepe crisis. Toen getroffen door terreuraanslagen, nu aangeslagen door virale terreur. Nu zoals toen valt onze wereld met de vertrouwde systemen en gewoonten abrupt stil. Nu zoals toen zijn er onzekerheid en angst voor een onzichtbare vijand. Een listige sluipmoordenaar die ons uit elkaar drijft en tegelijkertijd op mysterieuze wijze ook krachtig verbindt. Denk aan al die spontane burgerinitiatieven van solidariteit. Hoop in actie. Het stelt de breekbaarheid van onze globale, onduurzame consumptiemaatschappij aan de kaak en roept radicaal op tot gedeelde menselijke waarden.

Waarom spreken van crisis? Het woord ‘crisis’ betekent etymologisch zowel ‘periode van ernstige stoornis’ als ‘beslissing’. En vandaar ook ‘beslissend keerpunt, ommekeer’. Stel dat deze crisis een beslissend keerpunt is?  Kan het probleem waarvoor we staan dan ook een oplossing zijn ? En is het virus een medicijn voor een zot draaiende wereld?

Te gek? Inderdaad, we weten het niet. Het is een tijd van veel vragen en weinig antwoorden. Wel hebben we ervaren doorheen de geschiedenis, dat gedachten, scheppende krachten zijn. Onze verhalen creëren de wereld waarin we leven.

Nu alles is stilgevallen, kunnen we misschien eens stilstaan bij deze gedachte: welke verhalen willen we tot leven wekken? Welke wereld willen we creëren en doorgeven aan de volgende generaties?

Want, als deze crisis een beslissend keerpunt is, dan zijn er natuurlijk wel beslissers nodig: mensen die keuzes maken. En krachtige beslissingen: gedragen keuzes vanuit eenzelfde doel en engagement voor radicale verandering die ten goede is van iedereen. Door niet alleen de leiders in de politiek of economie, maar door ons allen, leiders van ons eigen leven.

Ja, de huidige virale crisis dwingt tot keuzes. En we merken nu dat keuzes maken niet eenvoudig is te midden van verwarring. Zelfs niet de schijnbaar eenvoudige keuzes: zoals werk ik verder of niet, blijf ik binnen of ga ik buiten? Hoe ver of dicht wil ik zijn bij anderen? Laat staan de moeilijkere keuzes: zoals mag ik nu gewoon even zijn, of heb ik iets te doen? Geef ik hulp aan de hulpgevers, of zorg ik eerst voor mezelf en mijn familie? Om maar te zwijgen van de existentiële keuzes: zoals waar wil ik voor kiezen als alles rondom stil- of wegvalt? waar nodigt deze crisis me nu toe uit?

Om deze keuzes te maken hebben we gelukkig alleen te luisteren naar ons hart. Daar ligt onze kwetsbaarheid, onze wijsheid en ook onze moed.

Vier jaar geleden na de aanslagen waarin ook mijn man Johan Van Steen omkwam, schreef ik met het hart op de tong in deze krant: “We hebben de keuze. Of we stappen in de neerwaartse spiraal van geweld die geweld oproept. Of in de opwaartse spiraal van geweld die liefde ontketent. Liefde die alles overstijgt…”

Ook nu staan we voor een fundamentele keuze. Als we luisteren met ons hart en de moed om te horen, klinkt het misschien als: ‘We hebben de keuze: gaan we voor angstgedreven overleven (dit wil zeggen meer van hetzelfde) of voor iets wezenlijks anders?’ Als we echt iets radicaal nieuw en beter willen doen ontstaan, hebben we iets van ons te laten (ver)gaan. Dit wist Aristoteles al. Een echte ommekeer vraagt dat we oude vormen laten sterven, niet wetend welke de nieuwe zullen zijn. Gaan voor een nieuw, menswaardig bestaan impliceert dat we het oude laten (ver)gaan. Dus waarvoor kiezen we?

Deze zondagnamiddag 22 maart 2020 biedt ‘We have the Choice’ een online Cirkelritueel aan waar iedereen aan kan deelnemen, ter herdenking van toen en ter ondersteuning van nu. Info vind je hier.Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234