Dinsdag 07/12/2021

TTIP

Kris Peeters start TTIP-offensief

Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA
Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

Een impactstudie van onderzoeksbureau Ecorys voorspelt dat het Belgisch BBP 2,2 tot 8,7 procent zou stijgen, mocht het handelsverdrag TTIP er komen. "Het TTIP zal op termijn voor groei én jobs zorgen, zeker in België", heeft Kris Peeters (CD&V), minister van Economie, vandaag bekendgemaakt op een persconferentie.

Volgens Peeters zal het handelsverdrag de positie van zowel de VS als de EU op de wereldmarkten versterken. "Gezien het gigantische gezamenlijke marktvolume van de VS en de EU zullen vele landen en internationale producenten immers de Amerikaans-Europese productstandaarden overnemen", schrijft de minister in een persbericht.

De studie bekeek, op de valreep, ook de impact van de Brexit op de Belgische, Europese en Britse economieën. Daarvoor werd uitgegaan van het Noorse scenario, wat betekent dat Groot-Brittannië de EU verlaat, maar wel heel dicht bij de EU blijft. In zo'n scenario gaat, op wereldniveau, enkel de Britse economie achteruit bij een Brexit, tot 0,4 peocent. In het optimistischer scenario gaat het om een achteruitgang met 0,2 procent, in plaats van een vooruitgang met een half procent.

Dat onze economie zo hard zou profiteren van TTIP, wijt Peeters aan de openheid van de Belgische economie. Het grootste deel van de vooruitgang die onze economie noteert, is dus te danken aan het op elkaar afstemmen van de handelstarieven. Dat zou het Belgische nationaal inkomen met 8,1 tot 31,2 procent kunnen doen stijgen. Koen Berden, die het onderzoek leidde, wijst er daarnaast op dat bijvoorbeeld de chemiesector bijzonder aanwezig is in ons land.

"En het zijn sectoren als de chemie aan wie TTIP sterk ten goede zou komen", legt Berden uit. "Andere sectoren, voor wie TTIP negatiever zou zijn, zijn dan weer minder aanwezig." Voor de sectoren in België waarop TTIP een negatieve impact zou kunnen hebben, pleitte Peeters om het Europese globaliseringsfonds te versterken. "Dat is al van pas gekomen nadat Ford zijn fabriek in Genk sloot", bracht Peeters in herinnering. Berden kon zich in dat voorstel vinden.

Peeters' andere pleidooi, om nog dit jaar een deelakkoord over de tarifering af te ronden, lijkt moeilijk haalbaar, met de Amerikaanse presidentsverkiezingen die in aantocht zijn. "Dat klopt, maar het is vooral zaak om hier vooral geen tijd mee te verliezen omdat de Belgische economie hierdoor winst kan boeken." Andere onderdelen die later aan bod kunnen komen, zijn de discussie over het geschillenbeslechtingsmechanisme, dat inhoudt dat multinationals staten voor een rechtbank kunnen dagen voor niet ingeloste beloftes.

KMO's

Omdat de Belgische economie een KMO-economie is, werd ook nagegaan wat de gevolgen van TTIP zijn voor kleinere bedrijven. De onderzoekers verwachten, net zoals eerdere studies, dat KMO's proportioneel meer zullen winnen, omdat ze minder middelen hebben om met de nu nog bestaande handelsbarrières om te gaan.

Deelakkoord

Peeters pleit daarom voor een eerste deelakkoord over het TTIP voor het einde van het jaar. Hij wil daarbij nu al afspraken over de tarieven. "Het TTIP kan tot acht procent groei opleveren voor België. Daarom mogen we niet treuzelen met de onderhandelingen, maar niet blind zijn voor de ongerustheid die er is", zegt Peeters daarover.

Peeters betreurt naar eigen zeggen het "grote misverstand" dat bij de publieke opinie heerst: "TTIP gaat niet over het overnemen van de standaarden van de handelspartner, of minder vrijheid om onze eigen regels te bepalen. TTIP gaat over een betere samenwerking, over een betere uitwisseling van informatie, technische specificaties, testprocedures en eenvormigheid in de erkenning van de testresultaten", aldus de minister.

Sociale en ecologische impact

Dit was het eerste deel van de studie. In december volgt nog een luik over de sociale en ecologische impact van TTIP. Peeters bestelde de studie om het debat op een hoger niveau, op basis van feiten te gebruiken. "Het is natuurlijk goed dat hierover gediscussieerd wordt, maar te vaak is dat gebeurd op basis van geruchten of zelfs samenzweringstheorieën. We moeten respect hebben voor de emoties, maar hoe minder emoties doorslaggevend zijn, hoe beter dat is. Daarom hebben we vorig jaar deze studie besteld, die voor het eerst de impact meet die TTIP kan hebben op onze economie. Ook de gevolgen van de Brexit worden dus in rekening genomen."

Sp.a: "Studies deugen niet"

Oppositiepartij blijft voorlopig erg sceptisch bij de "goednieuwsshow" van Peeters. “Jobs en groei beloven is het makkelijkste argument om elk politiek debat te smoren, voor TTIP is deze mythe echter al lang doorprikt”, zeggen Kamerlid Dirk Van der Maelen en Vlaams Parlementslid Güler Turan.

Volgens sp.a deugen de studies en economische modellen waarop minister Peeters en de Europese Commissie zich op baseren niet. Voor die conclussie verwijst de partij naar uitspraken van het Europese Rekenhof. “Die modellen zijn manipuleerbaar en houden geen rekening met milieugevolgen of de sociale impact van een eventueel akkoord”, zegt Güler Turan. "Bovendien gaan de studies ook uit van maximale impact, dit wil zeggen, alle offensieve belangen voor Europa worden binnengehaald. De onderhandelingen lijken dus steeds minder resultaten op te leveren. We weten dat de Amerikanen weigeren om de markt van openbare aanbestedingen open te gooien voor Belgische bedrijven. De modellen zijn dus niet alleen hypothetisch maar ook utopisch. Voor die utopische hypothese willen steeds meer mensen niet onze standaarden in gevaar brengen en handelsbelangen laten voorgaan op bijvoorbeeld gezondheidsoverwegingen."

Dirk Van der Maelen.  Beeld BELGA
Dirk Van der Maelen.Beeld BELGA

Tot slot wijst sp.a ook op het feit dat de impact van TTIP zeer moeilijk te voorspellen is: andere studies voorspellen zelfs jobverlies, ook in België. “We kunnen het argument van de Commissie bovendien ook omdraaien”, stelt Dirk Van der Maelen. "We hebben al lage groei en hoge werkloosheid; de negatieve impact van een ondoordacht TTIP kan er niet nog eens bij. Premier Charles Michel liet begin september in een interview in l’Echo optekenen dat wat nu op tafel ligt onevenwichtig is en dat de onderhandelingen over TTIP dus best worden opgeschort. Het was goed dat de premier luisterde naar de terechte bezorgdheid van burgers en het verenigde middelveld. Het is natuurlijk wel vreemd als er nu een goednieuwshow kom van zijn eigen minister."

"Sp.a is voor het bevorderen van de handel, maar dan moet die bijdragen wel aan meer en eerlijk verdeelde welvaart, jobs en meer sociale bescherming en duurzaamheid. TTIP is het omgekeerde want de gevaren van TTIP om meer macht aan de multinationals te geven, zijn zeer reëel", besluiten Dirk Van der Maelen en Güler Turan.


Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234