Donderdag 25/02/2021

Kris Peeters schrijft handvest met Vlaamse grondrechten

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft in de afgelopen dagen zijn collega-ministers en parlementsvoorzitter Jan Peumans een ontwerp-’Handvest met de Grondrechten van de Vlamingen’ overhandigd. Vlaanderen wordt aldus de eerste van de EU-lidstaten en -deelstaten die de EU-grondrechten van het Verdrag van Lissabon inschrijft in zijn ‘grondregelen’, zoals dat verdrag wenselijk vindt, aldus De Standaard. Het ontwerphandvest bepaalt onder meer dat het Nederlands de enige officiële taal is in Vlaanderen. Verder luidt de eerste regel “Vlaanderen is een deelstaat van de federale staat België en maakt deel uit van de Europese Unie”.

België overschrijdt Europese norm voor stikstofoxide-emissie

België zal in 2010 de Europese norm voor stikstofoxide- of NOx-emissie ver overschrijden. Dat blijkt uit een prognose van het Europees Milieuagentschap die Hermes Sanctorum (Groen!) inkeek. België zal de norm voor stikstofoxide-uistoot dit jaar zelfs met 43 procent overschrijden, alleen Ierland doet het met 47 procent nog slechter. De National Emission Ceilings-richtlijn dateert van 2001 en legt de EU-lidstaten uitstootplafonds voor luchtvervuilende stoffen op. Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege stelt vandaag een nieuwe Milieubeleidsovereenkomst met de Belgische elektriciteits- en gassector voor. Die moet ervoor zorgen dat de stikstofoxide-uitstoot bij elektriciteitsproductie teruggedrongen wordt.

Waalse regering bereikt akkoord over twee gevoelige dossiers

De Waalse regering is het eens geraakt over twee decreten die eerder voor heibel zorgden binnen de Olijfboomcoalitie. Het gaat over een decreet dat het cumuleren van politieke mandaten beperkt en een decreet dat het parlement de mogelijkheid geeft om vergunningen voor belangrijke projecten te bekrachtigen. Over het eerste dossier stonden de Franstalige groenen vaak alleen tegenover PS en cdH. Het uiteindelijke decreet bepaalt dat slechts een kwart van elke fractie in het Waals parlement vanaf 2014 zijn mandaat mag combineren met een gemeentelijke uitvoerende functie. Hoewel de Raad van State felle kritiek uitte op het voorstel, behoudt de regering het criterium dat verkozenen met de grootste penetratiegraad buiten het cumulverbod vallen.

Crevits op tweede plaats bij gemeenteraadsverkiezingen

Vlaams minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Hilde Crevits zal bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2012 op de tweede plaats staan van de CD&V-lijst in Torhout. Uittredend burgemeester Norbert Decuyper zal de lijst trekken. “Hilde Crevits zal te gepasten tijde het burgemeesterschap overnemen”, beklemtoont Torhouts CD&V-voorzitter Johan Windels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234