Zaterdag 15/05/2021

interview

Kris Peeters over Sinterklaasakkoord: "De kraan stond helemaal open, die is nu toch iets dichtgedraaid"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is tevreden dat naar de adviezen van de Raad van State geluisterd werd. Beeld Bas Bogaerts
Vicepremier Kris Peeters (CD&V) is tevreden dat naar de adviezen van de Raad van State geluisterd werd.Beeld Bas Bogaerts

De federale regering bereikte gisteravond een akkoord over de losse eindjes van het Zomerakkoord. Tot opluchting van CD&V-vicepremier Kris Peeters, die tevreden is over de bijsturingen die zijn partij uit de brand wist te slepen. "Als je de adviezen in de vuilnisbak kiepert, moet je ze ook niet vragen."

Peeters toont zich the day after tevreden. "We hebben de ruimte en tijd genomen om de adviezen die we hebben binnengekregen au sérieux te nemen en te kijken hoe we daar maximaal op konden inspelen. En dat heeft gisteravond tot een akkoord geleid."

Uw coalitiepartners konden het niet waarderen dat uw partij terugkwam op een akkoord dat deze zomer al gesloten werd.

"Wij zijn niet teruggekomen op een akkoord. Er waren serieuze opmerkingen van de Raad van State, en we hadden ook het advies van de Nationale Bank. Sommigen zeggen dat het allemaal veel tijd in beslag heeft genomen, maar het advies van de Nationale Bank is pas deze week afgeleverd. We hebben dat bekeken, en vastgesteld dat daar geen ernstige budgettaire problemen verwacht werden. Dan hebben wij ons daar ook correct naar gedragen."

"Wat de andere adviezen betreft, zijn wij blijven pleiten om die te bekijken en na te gaan op welke manier we aanpassingen konden doen. Dat is ook waarom er na de eerste lezing adviezen worden gevraagd. Als je de adviezen in de vuilnisbak kiepert, moet je ze ook niet vragen, en geen tweede lezing organiseren. Maar dat is niet wat wij juist vinden."

Zijn er nog veel zaken aangepast op basis van die adviezen?

"Je moet die adviezen niet copy pasten maar er zaten toch heel wat zaken in die aanleiding hebben gegeven tot een aantal aanpassingen. De maatregel om 500 euro onbelast bij te verdienen geldt bijvoorbeeld niet meer voor werklozen. De Nationale Arbeidsraad had aangegeven dat dat problematisch zou zijn. En wat de zorgtaken betreft, hebben we kwaliteitsvereisten opgelegd, zoals dat ook in de regio's het geval is. Ook in de bouwsector waren heel wat opmerkingen, maar daar wordt nog overleg gepleegd om de oneerlijke concurrentie aan te pakken."

Die oneerlijke concurrentie blijft een gevaar, luidt de kritiek van NSZ en Unizo.

"We hebben een formulering opgesteld dat het niet kan dat oneerlijke concurrentie wordt aangegaan. We zullen daar de komende dagen en weken ook met de bouwsector over spreken, en hen tekst en uitleg geven over wat we beslist hebben. Ik hoop dat zij samen met ons kunnen vaststellen dat we daar echt rekening mee gehouden hebben."

De kwaliteitsvereisten gelden enkel voor de zorgsector. Waarom wordt dat niet uitgebreid naar andere sectoren?

"We hebben dat voor de zorg nadrukkelijk ingeschreven omdat zich daar een specifiek probleem stelde. In Vlaanderen worden nu al kwaliteitsvereisten opgelegd aan diegenen die beroepsmatig die activiteiten ontwikkelen. Het probleem was dat dit op sociaal en fiscaal vlak geen beroepsactiviteiten zijn als je onder de 6.000 euro per jaar blijft. Je oude bejaarde buurman helpen aankleden is nog iets anders dan een stoma aanbrengen. Dus hebben we beslist om met de gewesten en gemeenschappen in overleg te gaan om te garanderen dat de zorgtaken die dat vereisen zeker een kwaliteitsgarantie krijgen."

Maar voor een loodgieter of elektricien worden geen kwaliteitsvereisten opgelegd. Kan iemand bij zijn buurman de elektriciteit gaan leggen?

"Het moet verder verduidelijkt worden welke activiteiten hier precies onder vallen. Maar ik heb die platformen bekeken en er zijn heel wat klusjes waar een klein bouwbedrijf of elektriciteitsbedrijf nooit voor zou afkomen. Bovendien bestaan er al regels die al bepalen dat je niet zomaar je diensten kan aanbieden als pakweg architect als je daar geen vergunning voor hebt. Maar dat moet allemaal nog wat verder worden uitgeklaard, en dat zullen we doen in overleg met de sector."

Een ander dossier waar uw partij aanpassingen vroeg, was de effectentaks. Heeft u nu zekerheid dat die taks 254 mio zal opbrengen, zoals vooropgesteld wordt?

"Wij hebben verschillende keren gevraagd of dat objectief wel gehaald kan worden, wijzend op de mogelijke vluchtwegen. De minister van Financiën heeft steeds gezegd van wel maar hoe kan je daar zeker van zijn, als je die vluchtwegen openhoudt?"

"Een van de belangrijkste vluchtroutes is het omzetten van effectenrekeningen naar aandelen op naamregisters, en daar hebben we een anti-misbruikmaatregel uit de brand gesleept. Wanneer iemand zuiver om fiscale redenen zijn aandelen van een effectenrekening omzet in aandelen op naam, dan zal hij die effectentaks gedurende één jaar moeten blijven betalen. Dat is een ontmoediging om die weg te kiezen. Die maatregel gaat vandaag al in."

Zal dat niet vooral het eerste jaar wat opleveren, en nadien heel wat minder?

"Neen, dit is een structurele maatregel. Bovendien: zoals het in eerste lezing was goedgekeurd, was hierover niets bepaald. De kraan stond open. Die is nu toch iets dichtgedraaid. We zullen nu zien wat dat geeft, maar als de minister van Financiën zegt dat hij en zijn administratie garant staat dat dit 254 miljoen oplevert, dan nemen wij daar akte van. Met deze bijkomende maatregel is de kans groter dat we daar kunnen landen dan zonder. Maar the proof of the pudding is in the eating."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234