Vrijdag 20/05/2022

Interview

Kris Peeters: "Ja, er zat meer in, maar het is niet gelukt"

Een zichtbaar uitgeputte Kris Peeters: 'In de politiek moet je met kleine vooruitgang toch proberen gelukkig te zijn.' Beeld © Eric De mildt
Een zichtbaar uitgeputte Kris Peeters: 'In de politiek moet je met kleine vooruitgang toch proberen gelukkig te zijn.'Beeld © Eric De mildt

CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft voor het eerst deze week een hele nacht geslapen. De volle vijf uur. Maar na de nachtelijke onderhandelingen, het geruzie met coalitiepartners en de magere tax shift schiet nu ook zijn eigen achterban met scherp. "Dit is het beste wat ik eruit kon halen."

ANN DE BOECK

Vroeger was het leven van Kris Peeters nog simpel. Als Vlaams minister-president dwong hij sp.a en N-VA met het nodige machtsvertoon in de pas. Geen enkele minister durfde nog maar te twijfelen aan zijn gezag. Toen kwam hij in de federale regering en werd alles anders. Zelden lag de vicepremier zo zwaar onder vuur. Zelfs Patrick Develtere van de christelijke koepel Beweging.net haalde snoeihard uit naar Peeters.

Kris Peeters: "Ik denk dat Patrick heel hoge verwachtingen had. Als die niet worden ingelost, dan begrijp ik die reactie. Ik besef dat het resultaat, na dagen en nachten onderhandelen, voor sommigen wat teleurstelling kan meebrengen. Wij waren natuurlijk zwaar voor die vermogenswinstbelasting gegaan. Maar persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat dit de beste manier was om dit aan te pakken. Politiek is de kunst van het haalbare. Om het maximum eruit te halen, moet je het ambitieniveau voldoende hoog leggen. Met het risico dat er dan achteraf frustraties zijn."

U hebt gegokt en verloren.
"Het klopt dat we heel veel op tafel hadden gelegd. De verhoging van de beurstaks, de interne meerwaardebelasting: allemaal voorstellen waarvan we dachten dat ze mits de juiste argumenten wel aanvaardbaar moesten zijn voor de andere partijen. Dat is helaas niet gelukt, we moeten daar niet flauw over doen."

Was dit nu echt het hoogst haalbare?
"Wel op dit moment, met deze coalitiepartners. Dit resultaat is het beste wat ik eruit kon halen."

Wat is er misgelopen?
"Open Vld en N-VA brachten plotseling voorstellen over de werkloosheid mee. Die waren totaal onaanvaardbaar voor ons. Kun je je voorstellen wat er zou gebeurd zijn als ik de middelentoets bij de werkloosheidsuitkering had aanvaard? Dan was de kritiek nog veel luider geweest."

Is uw tax shift niet vooral een dik cadeau voor mensen met het hoogste inkomen?
"Nee, want de grootste vermogens ontsnappen niet helemaal. Tot nu toe was dat wel altijd het geval, ook bij vorige regeringen. Dit keer hebben we geprobeerd om ze mee in het bad te trekken. (aarzelt) Met het resultaat dat er nu ligt."

Geen belasting op werkelijke huurinkomsten of meerwaarden, geen aanpassing van het systeem van de bedrijfswagens. Als dat het hoogst haalbare is, wat valt er dan nog te rapen voor CD&V in deze regering?
"Wij gaan ervan uit dat de werkgeversorganisaties nu uit hun pijp komen. Wij hebben de loonlasten verlaagd, nu moeten zij leveren wat wij van hen vragen: meer jobs."

Toch hebben Open Vld en N-VA gewonnen.
"Wie zegt dat? Ik begrijp niet waarom iedereen nu plots het spelletje van winnaars en verliezers wil spelen. De andere partijen proberen ons in de hoek van de verliezers te duwen, maar dat is belachelijk. Zij hebben ook lijstjes op tafel gelegd waarvan niks in huis is gekomen. Sommige partijen zeiden dat de hogere roerende voorheffing er nooit, jamais, zou komen. Ze is er wel. Anderen wilden de btw op elektriciteit op 6 procent houden. Het werd 21 procent. Ik zou nog een tijdje kunnen doorgaan, maar aan dat spel doe ik niet mee. We hebben allemaal toegevingen gedaan."

Kris Peeters. Beeld Eric de Mildt
Kris Peeters.Beeld Eric de Mildt

Waarom eindigt u toch altijd met de zwartepiet?
"Tja, omdat ik een minimum aan loyauteit en aan politieke correctheid respecteer. Er zijn donderdag bepaalde lijstjes publiek gemaakt over maatregelen die wij zogezegd op tafel hadden gelegd tijdens de onderhandelingen. Zoiets doe ik niet."

Bent u eigenlijk trots op deze tax shift?
"Ja, het is een hele prestatie dat we voor de zomer zo'n gedetailleerd plan hebben kunnen afsluiten. We hebben er hard voor geknokt, zonder CD&V was hij er niet geweest. Een verhoging van de roerende voorheffing van 25 naar 27 procent: dat is niet niks. We hebben zelfs een speculatietaks ingevoerd. Zo ver is de vorige regering met de socialisten erbij nooit gegaan. Zij zouden nu beter wat minder hoog van de toren blazen."

Een speculatietaks van 28 miljoen euro, daar lachen N-VA en Open Vld mee.
"Wel, de vraag is of het echt 28 miljoen is. Dat bedrag is het absolute minimum, maar volgens onze berekeningen zit er veel meer in."

Echt, hoeveel?
"Dat kan ik nog niet zeggen. Veel zal afhangen van de concrete uitvoering na de zomer."

Zal de tax shift nog bijgeschaafd worden de komende jaren?
"We moeten eerst deze tax shift correct uitvoeren voordat we aan een andere denken. Zo moeten we bekijken hoe we die 100 euro per maand aan koopkracht zullen realiseren. Daarna moeten we de sociale correcties vastleggen, want die moeten er zeker komen. We gaan ervoor zorgen dat er sociale correcties komen voor de mensen die niet kunnen genieten van die koopkrachtmaatregel. Zo komen er compensaties voor uitkeringstrekkers en de werklozen.

Wat voor compensaties?
"Er liggen momenteel drie pistes op tafel: via de belastingschijf van 30 procent, via de belastingvrije som of via de werkbonus. Als je de schijf van 30 procent wegneemt, dan zal 23 procent van de gepensioneerden daarvan profiteren. Dat zou Vlaanderen wel 138 miljoen kosten, dus dat moeten we nog onderhandelen met de gewesten."

Heeft u na een jaar nog geen heimwee naar Vlaanderen?
"Nee. Ik heb mijn handen vol op het federale niveau. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat de sociaal-economische hervormingen in overleg met de sociale partners gebeuren. Dat vraagt veel energie, maar ik blijf erin geloven dat het ons moet lukken. In de politiek moet je met kleine vooruitgang toch proberen gelukkig te zijn. Soms is een stapje vooruitgang al een hele realisatie."

Vroeger was u een fervent loper en fietser, maar tegenwoordig zien we u nooit meer sporten. Heeft u daar eigenlijk nog tijd voor?
"Mijn conditie is sterk achteruitgegaan sinds die twee onderhandelingsrondes vorig jaar. Het is een druk jaar geweest. Ik moet dringend aan mijn conditie werken. Ik heb mijn lidmaatschap voor de Mechelse triatlonclub net vernieuwd. Ik heb nu een paar rustigere dagen, waar ik erg graag gebruik van zal maken."

En daarna op vakantie?
"Nee, ik ga deze zomer veel sporten en rustig aan de tax shift werken. Ik heb altijd gezegd dat we voor de zomer een kader moesten vastleggen. Nu is het aan ons om die concreet uit te werken. Ik hoop dat mijn collega van Financiën, Johan Van Overtveldt (N-VA) dat ook doet, zodat alles bij de start van het nieuwe politieke jaar is uitgeklaard. In de herfst zal er heel wat toegelicht en gecommuniceerd moeten worden. Want als dat niet lukt, zitten we gegarandeerd opnieuw met een hete herfst."

Kris Peeters. Beeld Eric de Mildt
Kris Peeters.Beeld Eric de Mildt
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234