Woensdag 19/01/2022

Update

Kris Peeters: "Geen nieuwe belastingen, wel besparingen"

Kris Peeters (CD&V). Beeld BELGA
Kris Peeters (CD&V).Beeld BELGA

De Vlaamse begroting is volgend jaar opnieuw in evenwicht. Dat heeft Vlaams minister-president Kris Peeters gezegd in zijn septemberverklaring in het Vlaams Parlement. Er komen geen nieuwe belastingen en de Vlaamse ambtenaren moeten 100 miljoen euro inleveren. Enkele nieuwe beleidsmaatregelen, zoals de kindpremie, de maximumfactuur in de thuiszorg en een deel van het extra geld voor innovatie worden 'on hold' gezet tot de begrotingscontrole. De Vlaamse oppositie reageert teleurgesteld en ietwat misnoegd.

Astrid SnoeysAnnelies De Becker en Hanne Adriaen

"De begroting is in evenwicht. Opnieuw. Als enige regering in dit land. Zonder bijkomende belastingen", zei Peeters.

De tegenvallende economische groei maakte van de zoektocht naar een begroting in evenwicht ook dit jaar geen sinecure. Zeker niet omdat de Vlaamse regering besloot om niet te snijden in een reeks "automatisch" groeiende kostenposten zoals kinderopvang, scholenbouw en gehandicaptenzorg. "Er moesten dus keuzes gemaakt worden", gaf begrotingsminister Philippe Muyters toe.

Ambtenaren moeten inleveren
Het geld moet dus van elders komen. Zo zullen de Vlaamse ambtenaren alvast 100 miljoen euro moeten inleveren, of 1 procent van hun loonkredieten. De uitnodigingen voor overleg met de vakbonden daarover gaan vandaag nog de deur uit. Zij krijgen "een menu" aan keuzes voorgelegd, waaronder een inkrimping van het personeel of eventueel een vertraagde of gehalveerde indexering van de lonen. "Een indexsprong zou een mogelijkheid kunnen zijn", gaf minister-president Kris Peeters te kennen. "Komt het niet tot een akkoord met de bonden, dan zullen we zelf een beslissing nemen."

"Om de bedrijven en de Vlamingen te sparen", zullen daarnaast ook de werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid en het provinciefonds niet geïndexeerd worden. En de crisis noopt ook tot het aansnijden van zowat alle buffers die de Vlaamse overheid nog had opgebouwd, zoals 80 miljoen financiële reserves van de drinkwatermaatschappijen en een rentebuffer van 14 miljoen. Alles samen zijn die goed voor nog eens 130 miljoen euro.

Nieuwe beleidsmaatregelen uitgesteld
Maar besparingen en buffers alleen volstaan niet. Ook het leeuwendeel van de verhoopte nieuwe beleidsmaatregelen blijft dus noodgedwongen in de koelkast. Zo komt er nieuw uitstel voor de Vlaamse kindpremie (de eenmalige premie voor kinderen van 0 tot 3 jaar), blijft het wachten op de maximumfactuur in de thuiszorg en gaat er minder geld dan gepland naar onderzoek en innovatie. In totaal gaat het om zo'n 270 miljoen euro aan "niet begonnen nieuw beleid".

Niettemin is er toch wat geld gevonden, zoals 20 miljoen voor Onderzoek en Ontwikkeling, 12,5 miljoen voor de integratie van het hoger onderwijs, 30 miljoen voor scholenbouw, 4 miljoen voor kinderopvang en extra impulsen via een reeks kapitaalparticipaties. Via die laatste gaat onder meer 10 miljoen euro extra naar het Sofi, het Spin-Off Financieringsinstrument. En met het budget dat vrijkomt door de afbetaling van investeringen uit de jaren '90 maakt de regering tot slot in de komende vijf jaar 100 miljoen euro nieuwe investeringen mogelijk in het renoveren en energiezuiniger maken van de sociale woningen.

Jobs en economie
"De besparingen en de uitgestelde beleidsuitbreidingen betekenen niet dat we terugkomen op onze engagementen", zei Peeters. De investeringen in innovatie, mobiliteit en in sociaal beleid worden voortgezet. "We snoeien niet in het welzijns-, gezondheids- en gezinsbeleid." De sociale huisvestingsmaatschappijen krijgen de komende jaren telkens 100 miljoen euro om hun woningen sneller te kunnen renoveren. Er wordt ook niet bespaard op onderwijs, waar er ruimte zal zijn voor een nieuwe cao, met een "flexibel personeelsbeleid met meer kansen voor beginnende leerkrachten". Er wordt ook verder gewerkt aan de hervorming van het secundair onderwijs.

Peeters gaf veel aandacht aan jobs en economie in zijn septemberverklaring. Tientallen miljoenen euro zijn extra uitgetrokken voor innovatie. Volgend jaar komt er onder meer een nieuw systeem van loopbaanbegeleiding en tegen eind 2013 moet de eengemaakte milieu- en bouwvergunning een feit zijn.

Eerste begrotingscontrole in 2013
Begin 2013 volgt al een eerste begrotingscontrole, waarbij mogelijk al een deel van de uitgestelde beleidsmaatregelen alsnog kunnen worden ingevoerd. "We mogen toch hopen dat de economische parameters ook eens ten goede gaan evolueren", aldus begrotingsminister Muyters.

De Vlaamse oppositie is niet tevreden. "Borstklopperij zonder cijfers", hekelde Groen-fractieleider Filip Watteeuw. "Dit is een kopie van vorig jaar, toen het eigenlijk al een kopie was van het jaar voordien." Vooral het ontbreken van concrete cijfers in de toespraak zit de oppositie hoog.

"Nieuwjaarsbrief zonder cijfers"
"Dit is een nieuwjaarsbrief zonder cijfers", hekelde LDD-fractieleider Lode Vereeck. Hij vindt het niet kunnen dat het parlement niet meteen het nodige cijferwerk kreeg voorgelegd, terwijl er wel meteen een persconferentie over de begroting gepland staat.

Ook Open Vld-collega Sas Van Rouveroij was daar niet mee opgezet. Bovendien is minister-president Peeters er volgens hem "niet in geslaagd te erkennen dat de toestand wel degelijk ernstig is". In deze crisistijden had de liberale kopman gehoopt op "een wervend verhaal en structurele wijzigingen", maar daar vond hij niets van terug.

Philippe Muyters (N-VA). Beeld BELGA
Philippe Muyters (N-VA).Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234