Zaterdag 18/01/2020

Kris Peeters fluit Ingrid Lieten terug na uithaal naar federale regering

Ingrid Lieten en Kris Peeters. (archieffoto) Beeld UNKNOWN

Het samenwerkingsfederalisme bezorgt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) moeilijke momenten. Eerst kreeg hij gisteren van de federale regering te horen dat hij zich voor de aanzuivering van de begroting naar de wensen van het federale niveau moet schikken. Waarop zijn vicepremier Ingrid Lieten (sp.a) olie op het vuur gooide door de federale regering arrogantie te verwijten.

Het Overlegcomité slaagde er niet in een akkoord over de begroting te bereiken. Het daaropvolgende gesprek over samenwerkingsfederalisme leverde geen concrete resultaten op.

Vertegenwoordigers van de verschillende Belgische (deel-)regeringen zaten gisteren rond de tafel in het Overlegcomité. Belangrijkste agendapunt: de belofte van de federale staat aan Europa om tegen 2013 het begrotingstekort van dit land aan te zuiveren tot 3 procent van het bbp. En ook: welke inspanningen de deelregeringen hierin zullen moeten leveren.

De sfeer was niet bepaald hartelijk. Het Overlegcomité slaagde er dan ook niet in tot een akkoord te komen. Vicepremier Lieten ventileerde haar ongenoegen: "We vinden de inspanningen van de gewesten enerzijds en van de federale overheid anderzijds niet evenwichtig verdeeld. We hebben ook gemerkt dat de federale regering zonder ons akkoord de begrotingsdoelstellingen heeft overgemaakt aan Europa."

Dat akkoord is formeel gezien helemaal niet nodig. Maar de Vlaamse regering zou het maar wat geapprecieerd hebben om toch inspraak te hebben. "Nu is het ons helemaal niet duidelijk wie wat wanneer doet." Wat meespeelt is dat Vlaanderen zijn uitgaven al tot 2015 heeft vastgelegd. Het zou behoorlijk moeilijk liggen daar nog van af te wijken. Op federaal niveau wordt gerekend op een economie die weer aantrekt en zo de nodige middelen genereert. "Maar wat als dat niet het geval is?", wordt gevraagd.

Een bijkomend element is de federale vraag om het toegelaten tekort van gemeenten en steden te beperken tot 0,2 procent, waar dat nu nog op 0,3 procent ligt. De Vlaamse regering wil niet dat de beperking van de besparing louter ten goede komt van de federale kas.

De Vlaamse ministers bleken achter weinig opgezet met de toon die federale ministers Didier Reynders (Financiën, MR) en Guy Vanhengel (Begroting, Open Vld) aansloegen. Gebiedend, in één woord samengevat. Ook Letermes houding was onderwerp van kritiek: "Arrogant, denigrerend en steevast met de BlackBerry in de hand. Het leek wat op een terugkeer naar Leterme-oude-stijl".

Nadat Lieten de federale houding openlijk als "eerder arrogant" omschreef, bluste Peeters het vuurtje door te zeggen dat er hoe dan ook verder onderhandeld moest worden. "Er heeft nu een vergadering plaatsgevonden. Ook in de moeilijke dossiers moeten we goede debatten leveren. We weerhouden ons er niet van om een vergelijk te vinden. Dat heeft weinig met arrogantie te maken."

Na het Overlegcomité zat een delegatie van de Vlaamse regering nog samen met Leterme, naar verluidt in een betere sfeer, om concreet invulling te geven aan het concept samenwerkingsfederalisme. Eind vorig jaar stelde Leterme voor te kijken hoe de verschillende regeringen elkaar kunnen versterken. Peeters achteraf: "De Vlaamse regering staat positief tegenover samenwerking en hoopt dat in concrete dossiers te vertalen, met respect voor elkaars bevoegdheden." Begin maart wordt er verder gepraat, vooral de crisis in de werkgelegenheid staat daarbij centraal. (Stijn Cools)

Lees het volledige verhaal vandaag in De Morgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234