Donderdag 24/06/2021

Kris Landuyt

'Boudewijn B�ch stalkte mij ooit om een brief met foto van een Vlaamse soldaat uit Napoleons leger. Ik mocht die alleen aan hem verkopen'

De man die 'Het verdriet van België' verkocht

Antwerpen

Van onze verslaggever

Armand Plottier

'W ie het manuscript van Het verdriet van België gisteren gekocht heeft? Nee, ook vandaag zul je geen antwoord krijgen", lacht Kris Landuyt (°1963), zaakvoerder van de Antwerpse De Slegte. De namen van verkoper en koper van het 40.000 euro kostende hebbeding van Hugo Claus blijft hij het hele gesprek zorgvuldig koesteren. Wel wil hij kwijt hoe hij ooit door wijlen Boudewijn Büch haast werd gestalkt. En in maart exposeert Komrij bij hem het documentatiemateriaal van zijn Kakafonie (sic).

Hoe belandt zo'n Verdriet van België uitgerekend in uw brandkast?

Landuyt: "Zulke manuscripten komen uiteraard niet uit de lucht vallen. (lacht) Ik hou mij al een jaar of zes met Claus bezig. In 2002 had ik hier in De Slegte al een Claustentoonstelling van boekuitgaven, foto's, affiches, handschriften, brieven en originele tekeningen uit de periode van 1929 tot ongeveer 1971. En daar krijg je dan reacties op. Meer wil ik daar niet over kwijt. Het geheim van de smid verklap je niet. Verbeeld je maar niet dat er iemand met een container papier komt aanzeulen waarin dan uiteindelijk een belangrijk manuscript verscholen blijkt."

En toch....

"Ja goed. Eén keer heb ik in een door ons aangekocht boek een briefomslag gevonden met waardepapieren die binnen de maand zouden 'aflopen'. Die omslag heb ik - erewoord - aan de eigenaar teruggegeven. En een fles champagne was mijn beloning. (lacht)"

Wordt een jeugddroom werkelijkheid als je Het verdriet van België verkocht krijgt?

"Is dat mijn jeugddroom? Pff, je groeit in 'de branche'. Als jong knaapje, dat graag met zijn neus in Hubert Lamporomans zat, leek het mij wel wat om met antiquarische dingen bezig te zijn. Toen ik na een omweg in het onderwijs bij De Slegte begon, heb ik eerst een aantal jaren moeten sparen. Tot ik in 2001 een bescheiden Paul van Ostaijencatalogus kon samenstellen. Bij een breed georiënteerde keten als De Slegte dachten weinigen destijds spontaan aan bibliofiele uitgaafjes. En zie, een half jaar na mijn Van Ostaijencatalogus kreeg ik meer en betere Van Ostaijens in mijn bezit dan al wat ik drie jaar lang in stilte bij elkaar had geschraapt."

Bent u nu enkel in manuscripten van 'de groten' geïnteresseerd, de Hugo Clausen en Tom Lanoyes van deze wereld?

"Dat is zeker mijn ambitie niet. De filosofie van De Slegte is toch dat 'we voor iedereen iets hebben'? We bieden ook interessante brieven en foto's voor hooguit 5 à 20 euro te koop aan."

Behalve 'democratische' stukken bieden jullie gelukkig ook ronduit 'vreemde dingen' aan.

"Ja, ik herinner me een nummer van het literair blad De Brakke Hond waarin haar van Tom Lanoye verpakt zat. Zeshonderdzesenzestig frank was toen de zorgvuldig berekende prijs. (lacht)"

Raak je wel eens ontroerd bij het zien van een manuscript of een boek?

"Zeker weten. Ik had ooit het voorrecht om Paul van Ostaijens Bezette stad in handen te houden. Niet zomaar een exemplaar maar wel dat wat ooit aan zijn enige grote liefde Emma - Emmeke - Clément had toebehoord. Zo'n uniek exemplaar laat geen mens onberoerd. Geef toe, daarmee heb je meer dan enkel 'een boek als informatiedrager' in handen...."

Door die bijna fetisjistische drang 'naar het bezitten van' werd wijlen Boudewijn Büch letterlijk verteerd.

"Ooit kwam hij erachter dat ik een mooie brief met portret van een Vlaamse soldaat uit het leger van Napoleon in mijn bezit had. Hij bezwoer me herhaaldelijk en hardnekkig die brief enkel en alleen aan hem te verkopen. Aan iemand anders, out of the question. (lacht) Uiteindelijk heeft Büch de bewuste brief ook gekocht. En nu is de cirkel rond, want na zijn dood heb ik de soldatenbrief op een veiling teruggekocht. (toont de brief met een aanstekelijk enthousiasme)"

Koestert u nog grote bibliofiele dromen?

"O ja, zeker: laat mij vooral tentoonstellingen met interessante boeken en manuscripten maken. Als Gerrit Komrij in maart zijn Kakafonie. Encyclopedie van de stront publiceert, stelt hij hier bij ons in dezelfde periode een uitgelezen selectie van zijn kostbaar documentatiemateriaal tentoon. Komrijs plan om een bloemlezing scatologische teksten, gedichten, lijsten, kwinkslagen en literair-wetenschappelijke verhandelingen uit alle tijden en talen samen te stellen, dateert al van de vroege jaren zeventig. Je kunt je inbeelden hoe rijk zijn gespecialiseerde verzameling ondertussen is. Noteer maar dat het alweer geen verkooptentoonstelling wordt."

Even somberen. Maakt internet 'de stiel' niet kapot?

"Zeg eens eerlijk, zou u een manuscript van 40.000 euro via eBay kopen? Wil je bij zulke aankopen niet oog in oog staan met iemand die over vakkennis beschikt?"

Ik blijf benieuwd naar de manuscripten die u in uw privékluis bewaart.

"Zou ik manuscripten in mijn privékluis bewaren? No comment. (aarzelt) Neen dus!"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234