Woensdag 13/11/2019

Migratie

Krijgt Trump dan toch zijn muur na ‘invasie’ van migranten?

Migranten probeerden in de VS te geraken, zondag. De Mexicaanse en Amerikaanse agenten reageerden fel. Beeld REUTERS

Een muur in de woestijn en een lucht vol stenen, traangas en helikopters: de scènes aan de grens tussen Mexico en de VS deden denken aan dat andere beloofde land, een halve aardbol verderop. Een botsing tussen radeloosheid en genadeloosheid – waarbij onduidelijk is hoe groot de kreukelzone is.

De vergelijking loopt mank. De Hondurezen en Salvadoranen die hier voor de muur staan, zijn niet uit de VS verdreven zoals de Palestijnen uit Israël. Religie speelt hier amper een rol. Er is een buffer, Mexico. En dan zijn er historische verschillen tussen Amerikanen en Israëli’s, als kolonisten/veroveraars van hun eigen land. Maar de dynamiek lijkt hetzelfde. Er zijn mensen die uit alle macht naar binnen willen en er zijn mensen die hen uit alle macht buiten willen houden.

Het liep zondag in Tijuana uit de hand toen enkele honderden van de duizenden immigranten tijdens een betoging op de grensovergang San Ysidro af renden, de drukste ter wereld, waar auto’s door de douanepoortjes gaan, en op de grensovergang voor de treinen. Anderen klommen over de golfijzeren schutting die de Mexicaanse zijde markeert – waarna ze nog een niemandsland en een veel hoger hek over moesten. Geen van hen kwam op zijn bestemming.

De reactie was fel. Mexicaanse eenheden blokkeerden de grensovergangen. Amerikaanse grensbewakers schoten traangas over de schutting en sloten de grenspost af. De paar migranten die de eerste barrière waren gepasseerd, vluchtten terug.

Zo heeft Donald Trump de dreigende beelden gekregen waar hij voor waarschuwde. Mensen die op de Amerikaanse grens af rennen. Dat de president zijn gelijk zal halen met deze ‘invasie’, bleek gisteren toen hij twitterde dat hij de grens “permanent zal sluiten als dat nodig is”. De bestorming bewijst voor Trump het idee dat de meeste migranten “ijskoude criminelen” zijn, waartegen maar één oplossing is. “Congres, geef geld voor de MUUR!” Tot dan doet hij er alles aan om migranten af te schrikken, met een combinatie van bureaucratische hardheid, fysieke maatregelen (soldaten naar de grens) en dreigende retoriek (de soldaten mogen geweld gebruiken).

Scheiding van kinderen

Hij begon dit voorjaar met de soms maandenlange scheiding van kinderen van hun ouders en stelde twee weken geleden een regel in dat immigranten die buiten de grensposten de grens oversteken, geen asiel meer kunnen aanvragen. Tussendoor overwoog hij de asielmogelijkheden voor vluchtelingen die worden bedreigd door (huiselijk) geweld helemaal te schrappen. Volgens een ander plan zou hij de migranten na hun asielaanvraag in Mexico willen houden.

Daarbij gaat hij langs en over de randen van de wet: twee keer is hij nu door een rechter teruggefloten. Trump hoopt dat het Hooggerechtshof, sinds vorige maand in meerderheid conservatief, de wet anders zal interpreteren. Intussen neemt hij zijn toevlucht tot een soort binnendruppelbeleid, waardoor immigranten weken of maanden bij de grens moeten wachten.

Een moeder met haar twee kinderen loopt weg van het traangas. Beeld REUTERS

Hoopvol

De karavanen beginnen hoopvol. Pas bij de grens merken ze dat ze er nog lang niet zijn. Het feit dat veel Mexicanen in Tijuana de migranten liever kwijt dan rijk zijn, kan tot hopeloos impulsief gedrag leiden, zoals zondag.

Een vlucht die hen terug bij af brengt. Mexico zei dat het 500 muurbestormers zal deporteren. Intussen is er een nieuwe karavaan onderweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234