Zondag 05/02/2023

InterviewCesar Martinez-Gomariz

Krijgt het Republikeinse ‘Lincoln Project’ Trump uit het Witte Huis?

De anti-Trump-groep The Lincoln Project verspreidt affiches met daarop een afbeelding van Jared Kushner, Trumps schoonzoon annex adviseur. 'New Yorkers zullen lijden en dat is hun probleem', luidt het bijschrift.   Beeld EPA
De anti-Trump-groep The Lincoln Project verspreidt affiches met daarop een afbeelding van Jared Kushner, Trumps schoonzoon annex adviseur. 'New Yorkers zullen lijden en dat is hun probleem', luidt het bijschrift.Beeld EPA

Niet de Democraten, maar een groep Republikeinen die zich verenigd hebben onder het Lincoln Project vormen de ergste vijanden van uittredend president Trump. Met een virale campagne met straffe video’s en billboards pogen ze ook conservatieve Amerikanen te overhalen om voor Biden te stemmen. Wie gaat schuil achter dat Lincoln Project?

Ernesto Rogriguez

Hun laatste stunt? Het engageren van de stemmen van de iconische Star Wars-acteurs Harrisson Ford en Mark Hamill in videoclips waar president Trump nog een keer zijn belabberde coronarapport voor de kiezen geschoven krijgt. Onvermoeibaar blijft The Lincoln Project duwen waar het bij de Republikeinen pijn doet. In bijtende spotjes herinnerden ze kiezers aan de vernederende uitspraken van Trump over gesneuvelde Amerikaanse soldaten. Op grote reclameborden op Times Square in New York werden de gezichten van dochter Ivanka Trump en schoonzoon Jared Kushner gekoppeld aan de zware coronatol die de stad moest betalen.

Achter Project Lincoln gaat een politiek actiecomité schuil van Republikeinen die Trump uit het Witte Huis willen. Onder meer George Conway, echtgenoot van voormalig Trump-adviseur Kellyanne, maakt deel uit van de groep. De Lincoln uit de naam verwijst – uiteraard – naar Abraham Lincoln, de Republikeinse president die een burgeroorlog met de zuidelijke staten riskeerde met zijn verzet tegen de slavernij in het land.

Vanwaar komt dat felle Republikeinse verzet tegen een Republikeinse president? “De Republikeinse partij staat voor traditionele en conservatieve waarden en normen zoals het feit dat ieder gelijk is voor de wet”, legt Cesar Martinez-Gomariz, marketingdirecteur van het Lincoln Project uit. “Op dit moment is de Republikeinse partij getransformeerd in een soort van Frankenstein. De familie Trump beheerst de partij met de president, maar ook zijn zoon Donald Jr, zijn dochter Ivanka Trump en zijn schoonzoon Jared Kushner.”

“Binnen het trumpisme vormen wij, Republikeinen van het eerste uur, een minderheid. Ik heb gewerkt voor de campagnes van Bush-Cheney in 2000 en 2004, voor McCain in 2008, voor Romney in 2012 en voor Jeb Bush in 2016. Ik heb zelf meer dan 25 jaar ervaring bij de publiciteit en politieke marketing voor de Republikeinse campagnes. We hebben het Lincoln Project opgericht om de Republikeinse partij te bevrijden van het trumpisme.”

Trump is democratisch verkozen en democratisch genomineerd voor herverkiezing. Moet u zich daar niet bij neerleggen?

“Trump is erin geslaagd om de verkiezingen te winnen niet omdat hij de meeste stemmen had, maar doordat de Amerikaanse democratie met kiesmannen werkt. In feite is Trump de error van de Amerikaanse democratie. We willen met het Lincoln Project de Republikeinse burgers nu waarschuwen om deze fout niet opnieuw te maken. Om te vermijden dat Trump opnieuw aan de macht komt, moet er massaal op Biden gestemd worden. Zo kan Biden president worden en kan hij aan het titanenwerk beginnen om de schade die Trump heeft aangericht te herstellen. In de eerste plaats zal hij het vertrouwen van de burgers in de Amerikaanse politiek moeten herstellen. Daarnaast moet hij opnieuw met Europa en de supranationale instellingen samenwerken.”

Is het niet merkwaardig dat u samen met andere ex-medewerkers van Republikeinse grootheden George W. Bush, John McCain en Mitt Romney campagne voert voor Biden?

“Wie mij 10 jaar geleden had gezegd dat ik ooit campagne zou voeren voor een Democraat, had ik voor zot verklaard. De normen en waarden van de Republikeinse partij liggen in mijn hart. Net daarom ben ik tegen Trump en het trumpisme. Trump vernietigt onze partij. Biden moet nu president worden om weer fatsoen in de Amerikaanse politiek te brengen. Onze campagne is hard. We maken honderden filmpjes die de fouten van Trump duidelijk bloot leggen en Republikeinen moeten overtuigen om uitzonderlijk voor een Democraat te stemmen. We bekampen Trump op dezelfde manier als hij de Democraten bekampt. We moeten wel hard zijn om de Covid-19 die Trump voor de democratie is te verslaan.”

Cesar Martinez-Gomariz – midden, met bril – naast oud-president George W. Bush: 'In feite is Trump de error van de Amerikaanse democratie.' Beeld RV
Cesar Martinez-Gomariz – midden, met bril – naast oud-president George W. Bush: 'In feite is Trump de error van de Amerikaanse democratie.'Beeld RV

In het verleden moest u latino’s overtuigen om op Republikeinse kandidaten te stemmen. Nu overtuigt u hen om voor Biden te stemmen. Hoe kijkt de latinogemeenschap naar de verkiezingen?

“De latinostem is eerder een emotionele stem. Bij de Afro-Amerikanen stemt de meerderheid voor de Democraten. Bij de latino’s is een derde van de bevolking conservatief. Belangrijke waarden voor hen zijn gezin en religie. Latino’s zijn vaak kleine zelfstandigen die niet te veel belastingen willen betalen. Trump spreekt deze mensen aan. Dan is er nog de grote groep eerste generatie Cubanen van wie de meerderheid Obama en Biden nooit zullen vergeven dat ze naar Havana zijn getrokken om met de broers Castro te spreken. In Florida is er ook een grote groep Venezolanen aanwezig. Zij zijn ervan overtuigd dat Trump oorlogsschepen naar Venezuela zal sturen om Maduro van de macht te halen. Dat zal echter nooit gebeuren. Trump brengt Guaidó naar de VS om te koketteren met de latinokiezers, maar verder gaat hij niet. Trump werkt nog steeds als een mediafiguur: hij creëert perceptie, maar zwijgt over de feiten.”

In een van jullie campagnefilmpjes tonen jullie Trump die op een bijeenkomst over een ‘invasie’ van latino’s spreekt. Hoe gevaarlijk zijn deze uitspraken?

“Ontzettend gevaarlijk. Trump wakkert de polarisatie in de VS elke dag verder aan. Trump noemt latino’s verkrachters en bandieten, maar hij zwijgt over de duizenden artsen en verpleegkundigen die nu in de vuurlinie in ziekenhuizen aan het strijden zijn tegen Covid-19. Door chaos en controverses aan te wakkeren, kan Trump finaal over de chaos regeren. Trump weet dat woorden even krachtig als kogels zijn. Op een van Trumps bijeenkomsten sprak hij over de migrantenkaravanen uit Centraal-Amerika als over een invasie van migranten. Hij vroeg aan het publiek: hoe kunnen we deze invasie stoppen? Waarop iemand riep: ‘Dood hen!’ Trump reageerde met een grote glimlach en al zijn fans bulderden van het lachen. Niet veel later besloot een jonge man om een kalasjnikov te nemen, in zijn auto te springen voor een 10 uur durende rit van Dallas naar Texas en om daar in een supermarkt 20 latino’s dood te schieten. In zijn manifest stond letterlijk dat hij de invasie van latino’s in Texas wou stoppen.”

Lijkt Trump niet wat op een stereotiepe Latijns-Amerikaanse autocraat?

(knikt) “Trump brengt zijn boodschap met veel charisma, zonder toeters en bellen. Net zoals Hugo Chávez, vroeger in Venezuela. Herinner je je nog dat hij op het podium stond te dansen? Niet zo lang geleden deed Maduro dat ook en een paar weken geleden begon Trump ook op het podium te dansen. Trump schrijft lovende brieven naar Kim Jong-un en schudt president Poetin hartelijk de hand. Dit zijn de leiders naar wie Trump opkijkt.”

Wat zal de rol van het hooggerechtshof zijn bij de verkiezingen?

“Als Trump verliest, dan zal hij de verkiezingsuitslag betwisten. Vele Amerikanen denken dat de VS sterke instellingen heeft en dat Trump het Congres, de Senaat en het hooggerechtshof niet kan destabiliseren. Velen denken dat de checks-and-balances van de VS ijzersterk zijn. Wel, ik kan u garanderen dat dat niet het geval is. Mocht Trump nog vier jaar langer aan de macht zijn, dan veranderen de VS in een dictatuur – of beter gezegd: in een dictatrump.”

U was erbij toen de verkiezing van George W. Bush beslist werd na juridisch getouwtrek in Florida.

“Ik herinner me de verkiezingsnacht in 2000 nog goed. Alle koffie op ons kantoor was op. De strijd tussen Bush en Gore was nagelbijtend spannend. Uiteindelijk heeft Bush de verkiezingen gewonnen met 537 stemmen meer dan Al Gore in Florida. De definitieve beslissing is genomen door het hooggerechtshof. Dit heeft zeven weken geduurd. In 2000 was de VS echter een stabieler land dan nu. Er was geen sprake van zo’n grote mate van polarisatie. Ik hou vandaag mijn hart vast. Het is goed mogelijk dat de verkiezingsuitslag onduidelijk is en dat er naar het hooggerechtshof gegaan moet worden. Ik hoop dat het niet zover komt, want er zijn al veel spanningen tussen burgers. Tussen de trumpisten zitten zwaarbewapende mensen. Trump zal er niet voor schuwen om te vechten als een leeuw. Hij kan de VS vernietigen. De Amerikaanse democratie is in gevaar. Vandaag is op Independence Day na de allerbelangrijkste dag van de Amerikaanse geschiedenis.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234