Woensdag 31/05/2023

Belangrijk nieuwsNavalny

Kremlincriticus Navalny veroordeeld tot negen jaar strafkamp voor fraude en minachting van de rechtbank

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens zijn rechtzaak. Beeld REUTERS
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny tijdens zijn rechtzaak.Beeld REUTERS

De Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is schuldig bevonden aan aanklachten van fraude en minachting van de rechtbank. De Kremlincriticus, die momenteel al een straf van 2,5 jaar uitzit, moet voor 9 jaar naar een extra beveiligde strafkolonie.

Redactie

Navalny zou omgerekend ruim 4 miljoen euro hebben gestolen van zijn eigen anticorruptieorganisatie FBK, die inmiddels door de autoriteiten is verboden. Dat geld zou hij hebben gebruikt voor privé-uitgaven. De aanklacht is gebaseerd op de verklaringen van vier mensen die geld zouden hebben gedoneerd aan FBK. Volgens aanhangers van Navalny gaat het om twee donateurs die door de autoriteiten onder druk zijn gezet om tegen Navalny te getuigen. De andere twee zouden zich slechts voordoen als voormalige donateurs.

Daarnaast werd Navalny ook schuldig bevonden aan minachting van de rechtbank tijdens een eerder proces, omdat hij toen een oorlogsveteraan beledigde. De openbaar aanklager had voor beide misdrijven samen 13 jaar geëist in een extra beveiligde strafkolonie. De rechter hield het op 9 jaar.

Navalny had verklaard niet schuldig te zijn aan beide aanklachten. Na afloop van de laatste hoorzitting, vorige week, schreef hij op Instagram: ‘Als deze gevangenisstraf de prijs is van mijn mensenrecht om de dingen te zeggen die moeten worden gezegd, dan kunnen ze wel 113 jaar eisen. Ik zal mijn woorden en daden niet terugnemen.’

‘Navalny moet vrezen voor zijn leven’

Navalny’s woordvoerder stelde na het oordeel van de rechter dat, terwijl de wereld naar Oekraïne kijkt, ‘nog een afschuwelijke misdaad in Rusland wordt begaan.’ In het extra beveiligde strafkamp zal Navaly geïsoleerd worden van de buitenwereld en moet hij volgens zijn woordvoerder vrezen voor zijn leven, ook omdat de Russische autoriteiten hem al eerder hebben geprobeerd te vergiftigen.

Tijdens een bezoek aan de Siberische stad Tomsk werd Navalny in 2020 vergiftigd met novitsjok, een zenuwgif dat de Russische autoriteiten vaker hebben gebruikt om dissidenten uit de weg te ruimen. Rusland ontkent alle betrokkenheid bij de aanslag. Navalny herstelde uiteindelijk van zijn vergiftiging in een Duits ziekenhuis.

Bij terugkeer uit Duitsland werd Navalny veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar, omdat hij zich tijdens zijn ziektebed niet had gemeld bij de Russische autoriteiten. Vanwege een eerdere voorwaardelijke veroordeling moest hij zich regelmatig melden. Navalny zelf stelde dat het proces was bedoeld om zijn politieke ambities te dwarsbomen.

Ook het huidige proces ondervindt veel kritiek, omdat het politiek gemotiveerd zou zijn. Amnesty International noemde het een ‘schijnvertoning’ en volgens de Duitse bondskanselier Olaf Scholz was het ‘onverenigbaar met de beginselen van de rechtsstaat.’

Lees ook

Navalny moet in strafkamp een groene broek dragen, omdat hij ‘gevaarlijk’ is

Wie Poetin wil begrijpen, moet terugkeren naar 1989: alles begon met een trauma dat hij opliep als KGB-agent

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234