Woensdag 30/11/2022

KRANTENCOMMENTAREN NA INAUGURATIE VAN BUSH II

The Washington Times, VS

"De toespraak van president Bush stuurt de VS op een nieuwe, expansionistische en agressieve wereldwijde missie om onderdrukte landen van dictators te bevrijden."

The New York Times, VS

"Er gaapt een brede kloof tussen zijn verlangens en de realiteit op het terrein, van het Capitool tot het Midden-Oosten. De omzetting van ideeën zal niet makkelijk worden, noch in de VS, noch in het buitenland. De speech ademde zowel grootsheid als missionaire ijver uit."

The Washington Post, VS

"Een consequente toepassing van het vrijheidsstreven zal het Amerikaanse buitenlandbeleid regelmatig voor dilemma's stellen. Hoeveel nationale belangen zal Bush wil offeren op het altaar van zijn neo-Wilsoniaanse idealen? De geloofwaardigheid van het Witte Huis zal ondermijnd worden als het discours beperkt blijft tot landen die als vijandig worden aangezien."

Le Monde, Frankrijk

"Aan de vooravond van zijn tweede mandaat doet George Bush geen afstand van de missionarisgeest waarop hij zich beriep op het einde van zijn eerste termijn. Zijn overtuiging dat Amerika de roeping heeft om de tirannie overal ter wereld te bestrijden lijkt compleet. (...) Te vrezen is dat, in de ogen van Bush, het criterium van de tirannie vooral de mate van vijandigheid is tegenover de VS en dat hij de ogen sluit voor de mankementen aan de democratie van regimes die zich coöperatief opstellen. (...) Bush I heeft de buitenlandse politiek van de VS veranderd, Bush II wil ook het Amerikaanse sociale contract transformeren. De balans van zijn activisme in het buitenland doet vrezen voor gelijkaardige trauma's in het binnenland."

The Guardian, GB

"Vuurwerk in Washington, wanhoop in de wereld. Het contrast tussen het triomfalisme en de werkelijke toestand in de wereld is even groot als het Amerikaanse continent. Irak was het belangrijkste project van de regering Bush en is zijn grootste mislukking geworden."

Jerusalem Post, Israël

"Onze regio ligt in de 'ground zero' van zijn nieuwe revolutionaire visie. Bush moet rekening houden dat hij afgeschilderd zal worden als een hypocriet en roekeloze dromer. Geen enkele Amerikaan kan tegen het verspreiden van democratie zijn als ideaal, maar om daar je nationale veiligheid op in te zetten is een andere kwestie. Hou jullie vast, dit kan wel eens de meest ambitieuze tweede ambtstermijn ooit worden."

Al-Quds Al-Arabi, pan-Arabische krant

"De democratie die de regering van president Bush belooft is een bloedige. Ze heeft tot dusver de levens geëist van 100.000 martelaren, en evenveel werden er gewond.."

The Nation, Kenia

"Het is mogelijk om de vrijere wereld te scheppen waarover Bush spreekt, maar het idee dat diegenen met een groter (militair) arsenaal het onbeperkte recht hebben hun wil aan de zwakkeren op te leggen, ondermijnt de democratie."

People's Daily, China

"Of hij de Iraakse situatie kan omkeren, zal de grootste test worden voor de tweede termijn van Bush. Zelfs als de verkiezingen er vlot verlopen zullen terreurdaden niet verdwijnen."

Vedomosti, Rusland

"De speech van Bush was niet nieuw. Sinds 9/11 is dezelfde vrijheid de voornaamste slogan achter de oorlog tegen terreur. Zijn critici stippen aan dat er in Amerika zelf nu veel minder vrijheid is. Misschien is Afghanistan iets vrijer geworden, en democratie in Irak na de verkiezingen is mogelijk. Maar in de rest van de wereld beperkt de oorlog tegen terreur de vrijheid."

Tageszeitung, Duitsland

"Deze regering stuurt een rilling langs de ruggengraat van iedereen die het niet gewoon wil worden om te luisteren naar deze krankzinnigheid."

Gazeta Wyborcza, Polen

"Als zijn plannen worden gerealiseerd, dan zal dit zonder meer een conservatieve revolutie zijn."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234