Zaterdag 23/01/2021

'Kranten mogen foto's van kinderen niet publiceren'

De beslissing van enkele kranten om foto's van de slachtoffers te publiceren, lokt veel kritiek uit. 'Deontologisch en juridisch niet te verantwoorden', zeggen specialisten.

Het Nieuwsblad,Het Laatste Nieuws en Het Belang van Limburg pakten de afgelopen dagen uit met de portretfotootjes van de 22 kinderen die omkwamen bij het busongeval in Zwitserland. Een werkwijze die veel kritiek oogstte. Traumapsycholoog Eric De Soir noemde de aanpak van de kranten in Reyers Laat "verwerpelijk" en "een kaakslag voor de familieleden." Hij wil niet langer interviews geven aan deze kranten.

Ook Minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) uitte haar verontwaardiging over de foto's. "Het recht op informatie wordt beperkt door een even belangrijk recht op privacy. Ik vraag me af of de redacties de toestemming hebben gevraagd aan de ouders om de foto's van de kinderen te mogen publiceren." Ook op sites als Twitter en Facebook regende het klachten over de "sensatiejournalistiek." De Vlaamse Vereniging voor Journalisten wou zich nog niet uitspreken over concrete gevallen. Maar nadat de vereniging eerder had gezegd dat men de foto's kon publiceren, nam de vereniging een bocht en verklaarde het de indruk te hebben dat "in sommige gevallen de concurrentieslag zwaarder doorweegt dan het respect voor slachtoffers en familie."

Juridisch gezien is de publicatie moeilijk te rechtvaardigen, menen de meeste specialisten. Enkele geraadpleegde advocaten geven aan dat de publicatie kan, gezien de actualiteitswaarde van de foto's, maar die interpretatie wordt door anderen ontkend. Zowel de portretfoto's als de foto's die op de blog over de skireis staan, mochten niet in de krant, zegt specialist auteursrecht Katrien Van der Perre. "Je moet de toestemming hebben om die foto's te publiceren. Hier kan je dat uit niets afleiden."

Deontologie

Professor mediarecht en journalistieke deontologie Dirk Voorhoof oordeelt dat Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws zich buiten de journalistieke beroepsethiek plaatsen. Voorhoof verwijst daarvoor naar de deontologische code die bepaalt dat journalisten, zeker in het geval van minderjarigen, "zelfs met beperkte identificatie uiterst terughoudend moeten omspringen." Voorhoof meent dat er nu geen enkele rechtvaardiging voor die publicatie is.

De Raad voor de Journalistiek, een zelfregulerend orgaan voor de mediasector, kondigde aan te onderzoeken of de kranten deontologisch correct handelden. Daarbij zal hij niet alleen een standpunt innemen over de foto's, maar ook over de manier waarop sommige journalisten de families van de slachtoffers benaderd hebben. Maar volgens Voorhoof heeft de Raad weinig keuze: indien die zou oordelen dat de publicatie beantwoordt aan de regels van de journalistieke ethiek, zit ze volgens hem in "een ernstige existentiële crisis."

Ondanks alle kritiek blijven de kranten achter hun aanpak staan. Paul Daenen van Het Laatste Nieuws voert aan dat de foto's openbaar zijn. "Ze zijn te zien op internet of ze hangen aan de scholen waar iedereen de slachtoffers kan groeten", verklaarde hij aan Belga. "Waarom zou een krant dat dan niet mogen? Wat wij gedaan hebben, is een waardige hommage aan de kinderen." Een zelfde argumentatie is te horen bij Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad. "Als journalist moet je talrijke afwegingen maken. Ons uitgangspunt was het nieuws brengen én de emoties proberen te vatten. We wilden dat doen met soberheid, sereniteit en uit respect voor de families."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234