Donderdag 11/08/2022

Nazisme

Krant onthult naziverleden oprichter Duitse wapenproducent Heckler & Koch

null Beeld Wolf von Dewitz/dpa-Zentralbild/
Beeld Wolf von Dewitz/dpa-Zentralbild/

Een van de oprichters van de Duitse wapenproducent Heckler & Koch was volgens een krantenartikel erg betrokken bij nazimisdaden. Uit onderzoek van de krant Bild am Sonntag blijkt dat ingenieur Edmund Heckler onder andere een fabriek voor het Panzerfaust-antitankwapen heeft geleid, waar dwangarbeiders in onmenselijke omstandigheden moesten werken.

Redactie en Belga

De krant beroept zich op documenten uit verschillende archieven in Duitsland. Daarin getuigden tijdsgenoten over wrede behandeling met dodelijke gevolgen. Heckler leidde de Hasag-fabriek in Taucha, waarheen meer dan 1.000 gevangenen van concentratiekampen, onder wie joden en leden van de sinti- en roma-gemeenschap, werden gebracht. Zij moesten er als dwangarbeiders Panzerfaust-antitankwapens produceren, bericht Focus.de over het onderzoek van Bild am Sonntag.

De ingenieur, lid van de NSDAP, vluchtte na de Tweede Wereldoorlog naar het Zwarte Woud, waar hij in 1949 met twee andere ingenieurs Heckler & Koch oprichtte. Hij overleed in 1960.

Objectief beeld

Het bedrijf is nu de grootste Duitse producent van handvuurwapens en levert al jaren aan het Duitse leger en de politie. In een reactie stelt de onderneming dat de getuigenissen grote ontsteltenis veroorzaakten. Het bedrijf wil nu een expert opdragen om de feiten te onderzoeken, om een objectief beeld over de oprichter te verkrijgen.

Bild am Sonntag citeert een schokkende brief uit de tijd net na het einde van WOII. Toen was Heckler nog actief voor het bedrijf Hasag. Ook na de bevrijding door Amerikaanse soldaten verbleven nog ongeveer 50 zieke en vermagerde gedetineerden in Taucha, waar ze onderdak en voeding nodig hadden. De burgemeester van de stad richtte zich tot Heckler en Hasag en wees op de situatie van die mensen. In zijn antwoord weigerde Heckler om hulp te bieden. Het kon volgens hem niet dat Hasag zou moeten instaan om de “vroeger bij het bedrijf ingezette concentratiekamp-gevangenen met kledij en dergelijke uit te rusten”.

Volgens geschiedkundige Christopher Kopper kon Heckler vluchten naar de Franse bezettingszone in het voorjaar van 1945, waar de denazificatie niet zo consequent werd omgezet zoals in door de VS of Sovjet-Unie bezette gebieden. Bij de latere processen tegen het management van Hasag kwam Heckler niet centraal in beeld, omdat zijn functie net onder het bestuursniveau zat. De Fransen beschouwden Heckler enkel als een meeloper, aldus Kopper.

In een kroniek bij Heckler & Koch, die in 1999 is gepubliceerd naar aanleiding van het vijftigjarige bestaan van de wapenproducent, komt het leven van Heckler maar kort aan bod. Over zijn betrokkenheid bij nazimisdaden staat er niets. Kopper noemt het boek dan ook onkritisch. Een woordvoerder van het bedrijf beklemtoont dat het boek van destijds zakelijk weergeeft wat toen over de man geweten was.

Naziverleden

De Duitse industrie was erg betrokken bij nazimisdaden door de inzet van dwangarbeiders, of het nu gaat om Daimler, Volkswagen, BASF of Bayer. Talrijke bedrijven hebben historici hun verleden laten ophelderen. Recentelijk nog publiceerde Continental een studie over de rol van het bedrijf in de naziperiode.

Toen Edmund Heckler bij het intussen verdwenen Hasag werkte tijdens het Derde Rijk, waren de medeoprichters van Heckler & Koch, Theodor Koch en Alex Seidel, actief bij wapenproducent Mauser. Ook dat bedrijf zette dwangarbeiders in.

Heckler & Koch behoort al bijna drie decennia niet meer tot de families van de oprichters. Sinds kort heeft een Luxemburgse financiële holding een meerderheidsaandeel in het bedrijf dat 1.000 medewerkers telt. Naast handvuurwapens produceert het bedrijf aanvalsgeweren en machinegeweren die bij veel legers tot de standaarduitrusting behoren. Het bedrijf levert vooral aan NAVO-landen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234