Donderdag 29/10/2020

Kranige Hugo claus komt bedreigd Raamtheater hart onder de riem steken

'Duizenden jaren hebben mensen erover gedaan om spraakkunst te ontwikkelen en men doet alsof dat 'quantit� n�gligeable' is'

'Al die weeïge dingen tegenwoordig'

De beoordelingscommissie podiumkunsten heeft een negatief preadvies uitgebracht over het Raamtheater, dat daardoor zijn subsidiëring dreigt te verliezen. Alle media-aandacht op de première van Een Spaans stuk van de Franse succesauteur Yasmina Reza was dan ook meegenomen. In Hugo Claus, de vaakst bekroonde Vlaamse theaterauteur en de vertaler van Reza's stuk, vond het Raamtheater een bondgenoot om een lans te breken voor het repertoiretoneel dat het doorgaans programmeert.

Antwerpen

Van onze medewerker

Jan De Smet

'Tien regeltjes volstaan blijkbaar om ons af te maken", zegt een aangeslagen Raamtheater-directeur Marc Cnops. "Blijkbaar ziet de commissie niet in dat ons soort theater wel degelijk beantwoordt aan de smaak van een aanzienlijk publiek." Media-aandacht van de geschreven pers en zelfs van het Eén-societyprogramma De rode loper was er genoeg, vrijdag op de première. Wellicht was die er niet zozeer om het geplaagde theaterhuis een hart onder de riem te steken dan wel vanwege de bekende tv-gezichten in de cast (Francesca Vanthielen, Bert André, Janine Bischops en regisseur Guy Van Sande). Ook veel gerenommeerde gasten en getrouwen als Chris Lomme, Nand Buyl, Marilou Mermans, Nora Tilley, Frank Aendenboom en Jef Demedts waren van de partij. Zelfs Vlaamse theaterlegende Hugo Claus, nog herstellende van een dubbele longontsteking, liet zich de champagne smaken.

Wat vindt u van Een Spaans stuk?

Hugo Claus: "Het is zoals theater hoort te zijn. Theater moet per definitie onredelijk zijn, niet alleen ontregelend werken, maar ook alsof het van een andere planeet komt. Het is een stuk waarin het psychologische te verwaarlozen is. Maar dat is een goed punt. Men moet gehoond worden, uitgelachen en in een hoek getrapt. Dan pas kan Tsjechov aan de beurt komen."

Zal wie het stuk vooraf niet gelezen heeft er zijn weg in vinden?

"Je moet het niet verder zoeken of denken: 'Bestaat dit of niet? Dit alludeert op iets dat ik niet ken.' Je moet gewoon de tekst scherp houden, mee de beweging maken en dan komt elke uitleg vanzelf. Maar goed, als dit stuk ook maar een beetje naar een renouveau van het teksttoneel leidt, zou ik in mijn nopjes zijn. Al die mimes en al die weeïge dingen tegenwoordig. Ik haat woordeloos theater. Alsof woorden besmet en verraderlijk zouden zijn. Ze zijn het wel, maar niet altijd."

U vertaalde eerder al stukken van Reza. Dat een taalvirtuoos op haar soort schriftuur uitkomt, met die kale, korte, bijna elliptische zinnen, ligt niet voor de hand.

"Net daarom heb ik het gedaan. Ik doe zelden zomaar vertalingen."

Naar welk personage gaat uw voorkeur in het stuk?

"Naar dat van Bert André (de syndicus, JDS). Het is ook dankbaar. Van grote klasse. Het doet me denken aan hoe Raimu (Franse acteur die beroemd werd met een rol in Marius van Marcel Pagnol, JDS) een sukkel speelt. Ik wist niet dat het stuk zo komisch was. Maar goed, een kinderhand is gauw gevuld. (lacht hartelijk)"

Gaat u nog vaak naar theater?

"Nooit. Ik heb wel de laatste Fabre gezien. Het verstevigt mij in mijn opinie dat er teksttoneel moet komen. Duizenden jaren hebben mensen erover gedaan om spraakkunst te ontwikkelen en men doet alsof dat quantité négligeable is. Men vervangt dat door een zeer kwalijke Anne Teresa De Keersmaeker."

U houdt niet van Fabre?

"U bedoelt zijn werk? Ik heb veel vrienden die dingen doen die mijn ding niet zijn."

Is uw aanwezigheid hier bedoeld als ruggensteun voor het bedreigde Raamtheater?

"Ik wil zeker als het zover is - weet ik veel - petities ondertekenen of een tango dansen. Ze hebben mijn steun. U bent toch niet van de commissie, mag ik hopen?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234