Donderdag 06/05/2021

Klimmen

Krachttoer ter ere van vergeten klimmers uit Nepal

Purja, hier op de top van de Gasherbrum II (8.035 meter), doopte zijn expeditie Project Possible om meer respect te vragen voor de Nepalezen. Beeld AFP
Purja, hier op de top van de Gasherbrum II (8.035 meter), doopte zijn expeditie Project Possible om meer respect te vragen voor de Nepalezen.Beeld AFP

De Nepalese bergbeklimmer Nirmal Purja heeft in recordtijd de veertien hoogste bergen van de wereld beklommen. Hij had slechts zes maanden en zes dagen nodig (189 dagen) om alle pieken van meer dan 8.000 meter te bereiken. Dat is ruim zeven jaar sneller dan de vorige recordhouder.

De 36-jarige Nirmal Purja sloot zijn expeditie af met de beklimming van Mount Shishapangma in China. Met een hoogte van 8.027 meter was dat de minst hoge berg uit de reeks die de voormalige militair in recordtijd langs de veertien pieken in Nepal, China en Pakistan voerde. Purja begon op 23 april met zijn monstertocht door de zogeheten zone des doods; in de ijle lucht boven de 8.000 meter gebeuren de meeste dodelijke ongelukken met klimmers. Slechts veertig klimmers hebben de veertien bergen beklommen. Het kostte de vorige recordhouder, de Zuid-Koreaan Kim Chang-ho, zeven jaar, tien maanden en zes dagen.

“Het zijn een gruwelijke en nederig stemmende zes maanden geweest”” liet Purja weten voordat hij begon aan de afdaling. “Ik hoop dat ik heb bewezen dat alles mogelijk is met doorzettingsvermogen, geloof in jezelf en optimisme.”

Volgens Nepalese berichten verkeert Purja in goede gezondheid. Eerder liet hij de BBC weten dat hij flink heeft afgezien tijdens de zware expeditie die hij deels heeft gefinancierd met een extra hypotheek op zijn woning. Hij zei gebloed te hebben uit “elke hoek van zijn lichaam”.

Op de Mount Everest legde Purja vast hoe hij op een bergkam onder de top in een file van tientallen klimmers stond te wachten op zijn beurt om even op de piek te staan. Het beeld ging viraal.  Beeld AP
Op de Mount Everest legde Purja vast hoe hij op een bergkam onder de top in een file van tientallen klimmers stond te wachten op zijn beurt om even op de piek te staan. Het beeld ging viraal.Beeld AP

In mei verwierf een Instagram-foto van Purja wereldfaam. Op de Mount Everest legde hij vast hoe hij op een bergkam onder de top in een file van tientallen klimmers stond te wachten op zijn beurt om even op de piek te staan. Het beeld ging viraal. De foto vormde de opmaat voor het aanscherpen van de klimregels voor de beroemdste Himalaya-berg, tot vreugde van de 36-jarige avonturier. Alleen ervaren klimmers mogen nog naar boven van de Nepalese regering.

Met zijn riskante expeditie, genaamd Project Possible, probeerde Purja meer respect te verwerven voor Nepalese klimmers. In de geschiedenis van het bergbeklimmen is zijn landgenoten vaak louter een dienende rol toebedeeld, ook al hebben ze talloze klimrecords gevestigd sinds Tenzing Norgay in 1953 de top van de Mount Everest als eerste bereikte (met de veel beroemdere Nieuw-Zeelander Edmund Hillary).

Anders dan zijn zes teamleden (en Tenzing Norgay) behoort Purja niet tot de befaamde Sherpa's, de etnische groep uit het Nepalese hooggebergte die al decennia gidsen en dragers levert aan commerciële expedities met overwegend westerse klimmers. Hij komt uit Narayanghat, een stad in een laaggelegen deel.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Brits legerregiment

Net als zijn vader trad hij als 18-jarige toe tot een befaamd Brits legerregiment van Nepalezen, de Gurkha's, een overblijfsel uit de koloniale tijd. Hij diende zestien jaar in diverse elite-eenheden zonder voet te zetten in het hooggebergte uit zijn geboorteland.

Pas zeven jaar geleden waagde Purja zich in de Himalaya, volgens Outside Magazine vooral omdat hij het zat was om steeds te moeten vertellen dat hij de Mount Everest nooit had gezien. Hij ontdekte tijdens zijn eerste klimpogingen al dat de ijle, zuurstofarme lucht op grote hoogte geen grote belemmering voor hem vormde. Al na twee jaar bereikte hij de top van zijn eerste monsterpiek: Dhaulagiri (8.167 meter). Twee jaar geleden bereikte hij de top van de Mount Everest (8.848 meter) en twee andere 8.000-plussers in slechts vijf dagen.

In The New York Times duidde hij zijn exceptionele aanleg voor het klimmen op grote hoogste als volgt: “Als ik honderd meter op zeeniveau loop, kost dat me elf of twaalf seconden, even lang als op hoogte. Zo zit ik in elkaar. Ik kan van niemand winnen op zeeniveau, maar ik kan in de bergen iedereen verslaan.”

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234