Zondag 14/08/2022

Koude Cyberoorlog

Computerspecialisten, Rusland-experts en Democratische kopstukken in de VS zijn in de ban van een ongewone vraag: probeert Vladimir Poetin zich te mengen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen? Gehackte en gelekte e-mails wijzen alvast in die richting.

Tot vorige vrijdag werd deze vraag - vergezeld van de angstaanjagende implicatie dat het Kremlin Donald Trump zou steunen - enkel gefluisterd in de wandelgangen. Maar toen vrijdag 20.000 e-mails van computerservers van het Democratic National Committee (DNC, het partijbestuur) werden gelekt, werden niet alleen heel wat Democratische leiders in verlegenheid gebracht, maar groeide de discussie over de rol van de Russische inlichtingendiensten in de presidentiële race van 2016.

De e-mails, eerst gelekt door een vermeende hacker en later door WikiLeaks, illustreren de mate waarin de Democratische leiders een duidelijke voorkeur hebben voor Hillary Clinton tegenover haar voornaamste rivaal in de race, Bernie Sanders. Ze vormden de aanleiding voor het ontslag van partijvoorzitter Debbie Wasserman Schultz aan de vooravond van de eerste dag van de Democratische Conventie.

De FBI kondigde gisteren aan een onderzoek te zullen instellen naar de zaak. 'Een schending van deze aard nemen wij zeer serieus', liet het bureau weten in een mededeling. Het is echter bijzonder moeilijk om te bewijzen wie achter een cyberaanval zit. Onderzoekers kwamen alvast tot de conclusie dat het DNC werd aangevallen door twee Russische inlichtingendiensten - precies dezelfde die achter eerdere Russische cyberaanvallen vorig jaar op het Witte Huis, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Joint Chiefs of Staff (militair adviesorgaan van de Amerikaanse federale overheid) zaten. Metagegevens van de gelekte e-mails suggereren bovendien dat de documenten via Russische computers passeerden. Alhoewel een hacker beweerde dat hij de e-mails aan WikiLeaks bezorgde, blijven dezelfde Russische instanties de hoofdverdachten. Of de diefstallen gebeurden op bevel van Poetin, of door apparatsjiks die de Russische president daarmee wilden plezieren, blijft een raadsel.

Cruciaal voor Clinton

De hele discussie begon zondagochtend toen Robby Mook, de campagneleider van Clinton, tijdens het ABC-programma This Week aankondigde dat de e-mails waren gelekt "door de Russen met als doel Donald Trump te helpen." Hij verwees hierbij naar "experts", maar kon geen enkel ander bewijs voorleggen. Mook suggereerde ook dat de Russen een goede reden hebben om Trump te ondersteunen: de Republikeinse kandidaat had in een interview met The New York Times vorige week aangegeven dat hij NAVO-landen die onder vuur zouden worden genomen door Rusland enkel zou bijstaan indien hij er eerst van was overtuigd dat die landen voldoende bijdrage hadden geleverd aan het militaire bondgenootschap.

Het was ongezien. Zelfs op het hoogtepunt van de Koude Oorlog is er tijdens een presidentiële campagne nooit een kandidaat geweest die beweerde dat de voornaamste rivaal in wezen op één lijn zit met een belangrijke vijand van de VS. Maar de beschuldiging wordt duidelijk een cruciaal thema in Clintons campagne; zo wil men Trump niet alleen afschilderen als een isolationist, maar ook als iemand die wel erg mild is voor Rusland als het bijvoorbeeld landen bedreigt die te onafhankelijk dreigen te worden van Moskou, of landen die - in het geval van Litouwen, Letland en Estland - lid werden van de NAVO. Trump heeft ook gezegd dat hij graag zou willen "overeenkomen met Rusland" als hij verkozen wordt, en zei dat Poetin een betere leider is dan Barack Obama. Poetin prees op zijn beurt Trump.

Het Trump-kamp deed zondag meteen eventuele links tussen hun kandidaat en de cyberaanvallen van de hand. "Zijn er banden tussen Trump, u of uw campagne en Poetin en zijn regime?", vroeg George Stephanopoulos van This Week aan Paul Manafort, de campagneleider van Trump. "Neen, die zijn er niet", antwoordde Manafort snel. "Dat is absurd. En, weet je, dit is absoluut niet gegrond." Donald Jr., de oudste zoon van Trump, was nog duidelijker: hij beschuldigde het Clinton-kamp van een lastercampagne. "Ik kan me geen ergere leugens indenken", zei hij op CNN. Hij ging spottend verder dat "Mooks kat ooit beweerde dat dit soort dingen met de Russen gebeurde".

Het kan nog maanden, zelfs jaren, duren eer we erachter waarom de e-mails werden gestolen en - veel belangrijker - of dat in opdracht van de Russische autoriteiten gebeurde, of van Poetin in het bijzonder. Het is in ieder geval zo dat deze diefstal een van de belangrijkste hackaanvallen in opdracht van een land op een Amerikaanse organisatie zou zijn. Eerdere waren er de aanvallen op het Office of Personnel Management, uitgevoerd door door de staat gesteunde Chinese hackers; en de aanval op Sony Pictures Entertainment, die Obama aan Noord-Korea toeschreef. Ook daar werden gênante e-mails gelekt, maar ze hadden geen politieke repercussies. De verspreiding van e-mails via WikiLeaks doet echter meer denken aan een typisch Russische informatieoorlog, met als doel met die gegevens de politiek te beïnvloeden. Hoe dat precies moet gebeuren blijft een mysterie, afgezien van het feit dat de Democraten in verlegenheid werden gebracht, en dat de aanhangers van Sanders nog minder aansluiting vinden bij Clinton.

Trump 'opgetogen'

Er zijn aanwijzingen dat de cyberaanval het werk was van minstens twee instanties, die blijkbaar niet van elkaar wisten dat ze in de computersystemen van de Democraten zaten. Het is nog onduidelijk hoe WikiLeaks de e-mails heeft verkregen. Men vermoedt dat de inlichtingendiensten dat deden - ofwel rechtstreeks, ofwel via een tussenpersoon. De timing van het lekken, na afloop van de Republikeinse conventie en voor de start van die van de Democraten, lijkt te wijzen op een goed uitgekiende strategie.

Trump zelf sprong zaterdag na de vrijgave van de e-mails door WikiLeaks meteen op het nieuws. Hij tweette: "Gelekte e-mails van DNC wijzen op plan om Bernie Sanders neer te halen. Ze bespotten zijn erfgoed en nog veel meer. Online via WikiLeaks, echt gemeen. Opgetogen."

De deskundigen die Mook aanhaalde waren onder meer CrowdStrike, een cybersecuritybedrijf dat in de arm werd genomen zodra het DNC begon te vermoeden dat het gehackt werd. Midden juni kondigde het bedrijf aan dat de groep 'Cozy Bear' of 'APT 29' wellicht onder de hackers zou zitten en al een jaar lang toegang had tot de servers van het Committee. Een tweede groep, 'Fancy Bear', ook wel 'APT 28' genoemd, raakte in april in het systeem. Volgens de regeringsonderzoekers en particuliere cybersecuritybedrijven lijkt het erop dat de GRU, de Russische militaire inlichtingendienst, erachter zit. Met name de eerste groep is bekend bij de contraspionage-eenheid van de FBI, de CIA en andere inlichtingendiensten. Federale onderzoekers duiden die groep aan als de waarschijnlijke boosdoener achter het jarenlange hacken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en het niet-beveiligde computersysteem van het Witte Huis.

De onderzoekers ontdekten dat de Russische inlichtingendiensten tot het uiterste gingen om hun sporen uit te wissen, doordat ze onder meer de computerlogs zorgvuldig verwijderden, en ze de tijdscodes van de gestolen bestanden wijzigden. Medewerkers van diverse andere bedrijven, die de metadata van de gestolen documenten onderzochten, konden aantonen dat de documenten waren geopend op meerdere computers, waaronder enkele met Russische taalinstellingen. Moskou heeft in het verleden trouwens al politieke hackeraanvallen uitbesteed aan externe organisaties. Een ernstige cyberaanval op Estland in 2007, bijvoorbeeld, werd toegeschreven aan een pro-Kremlin-jeugdbeweging. De inlichtingendiensten en veiligheidsonderzoekers geloven dat men dit deels deed om later geloofwaardiger te kunnen ontkennen dat er een link was.

Cyberaanvallen met als doel informatie vergaren zijn zeker niet ongewoon; de VS stelen trouwens zelf ook e-mails en andere geheimen van inlichtingendiensten, en zelfs van politieke partijen. Maar het WikiLeaks-lek voegt nog een nieuwe dimensie toe: nu wordt deze gestolen informatie ingezet als 'wapen', om zo de verkiezingen te beïnvloeden.

Het verhaal wordt nog complexer, als we kijken naar de rol die Manafort, Trumps campagneleider, erin speelt. Via zijn lobbygroep was Manafort een van de vele Amerikaanse adviseurs van Viktor Janoekovitsj, de door Rusland gesteunde leider van Oekraïne, totdat hij gedwongen moest aftreden. Janoekovitsj, momenteel in ballingschap in Rusland, is een belangrijke bondgenoot van Poetin. Toen Manafort in april op Fox werd gevraagd naar zijn relatie met Janoekovitsj, zei hij dat hij simpelweg de Oekraïners wou bijstaan bij het opbouwen van een democratie die betere aansluiting kon vinden met de VS en hun bondgenoten.

© The New York Times

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234