Zondag 28/02/2021

Kostprijs voor Europese economieën bedraagt zo'n 10 miljard euro per jaar

Europees milieu-agentschap: 'Het wordt alsmaar belangrijker dat Europa zijn milieu en natuurkapitaal beheert'

Europa dubbel zo vaak getroffen door natuurrampen

Het aantal rampen in Europa dat verband houdt met het klimaat lag het vorige decennium dubbel zo hoog als in de jaren 1980. Dat kost de Europese economieën 10 miljard euro per jaar. Dat staat in het jongste milieurapport van het Europese milieuagentschap .

Kopenhagen / Brussel

Eigen berichtgeving

Sybille Decoo

De bewijzen dat we met een klimaatverandering te maken hebben, stapelen zich steeds hoger op, zo blijkt uit het rapport Signalen 2004 dat het Europese milieuagentschap (EEA, European Environmental Agency) publiceert naar aanleiding van de Europese Groene Week. In de hele wereld is de gemiddelde temperatuur de voorbije 100 jaar met ongeveer 0,7 graden Celsius gestegen, waarbij Europa sneller opwarmde dan de rest van de wereld: 0,95 graden. De jaren negentig waren het warmste decennium en de jaren 1998, 2002 en 2003 de heetste jaren.

Slonken de Europese gletsjers in 120 jaar tot de helft, dan ging sinds 1980 nog eens 20 tot 30 procent van het overgebleven ijs verloren.

Nog opvallender is het sterk toenemende aantal rampen die verband houden met het weer of het klimaat. In Europa zijn die in de jaren 1990 verdubbeld in vergelijking met het decennium daarvoor. Vier van de vijf jaren waarin de zwaarste economische verliezen werden opgetekend als gevolg van overstromingen, droogte en stormen, vielen na 1997. De extreme hittegolf van vorig jaar en de overstromingen in Centraal-Europa het jaar daarvoor, liggen nog vers in het geheugen.

Volgens een "conservatieve" berekening van het EEA kost dit de Europese landen gemiddeld 10 miljard euro per jaar, een bedrag dat blijft groeien. "Dergelijke cijfers tonen aan dat het alsmaar belangrijker wordt dat Europa zijn milieu en natuurkapitaal beheert, wil het zijn economische en sociale kapitaal vrijwaren", zei professor en EEA-directeur Jacqueline McGlade.

Alarmerend is ook dat het energieverbruik blijft stijgen, wat het erg moeilijk maakt om de normen inzake klimaatverandering te halen. Energiebesparing en hernieuwbare energie zijn volgens de EEA de oplossingen. Geschat wordt dat er in de vijftien 'oude' EU-lidstaten potentieel 20 procent energie bespaard kan worden. In de tien nieuwe lidstaten ligt het potentieel nog een stuk hoger. Ook op andere vlakken schetst het EEA in zijn vierde rapport, dat slaat op 31 aangesloten landen, een weinig bemoedigend plaatje. Het gros van de stedelijke bevolking in Europa wordt nog steeds blootgesteld aan luchtvervuiling die boven de gezondheidsnormen uitstijgt. Vooral ozon en fijn stof zijn boosdoeners. Ondanks dat de uitstoot ervan het voorbije decennium is afgenomen, blijft 30 tot 45 procent van de Europese stedelijke bevolking blootgesteld aan te hoge concentraties. België is derde in de reeks landen die niet eens op weg zijn om hun ozonnorm te halen. "Er moet vooruitgang geboekt worden op het vlak van de milieu-impact van landbouw, transport en energie, en het consumentengedrag moet veranderen", aldus Mc Glade. Volgens haar moet daartoe de milieukost in de prijzen van bijvoorbeeld vervoer verrekend worden, moeten subsidies drastischer gekanaliseerd worden naar milieudoelen, onder andere in de landbouw, en moet innovatie gestimuleerd worden, onder andere in hernieuwbare energie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234