Zaterdag 22/01/2022

Kostenplaatje van ethische fondsen is aanzienlijk

'Correcte' beleggingsfondsen trappelen ter plaatse

Het is tegenwoordig niet moeilijk om uw geld op een ethisch verantwoorde wijze te laten renderen. Tal van financiële instellingen bieden de mogelijkheid om bij hen ethisch te sparen of te beleggen. Onder de eerste categorie ressorteren diverse spaarboekjes, waarvan de bekendste wellicht het 'krekelsparen' van Fortis Bank of de rekeningen van Triodos Bank zijn.

Het merendeel van het ethische kapitaal wordt echter aangetrokken door de talrijke ethische beleggingsfondsen die inmiddels voorhanden zijn. Een aantal banken zijn al op die kar gesprongen en andere maken plannen in die richting. Tot voor enige tijd heerste toch wel wat verwarring over welke fondsen nu precies de benaming 'ethisch' mogen dragen. Binnen de Belgische fondsensector blijkt daarover inmiddels enige consensus. Binnen de schoot van de BVICB, de beroepsvereniging van beleggingsfondsen, werd een aantal afspraken gemaakt over de toepasselijke criteria. Het finale oordeel over het ethische karakter van een fonds wordt geveld door onafhankelijke onderzoeksbureaus. Momenteel behoren 32 fondsen tot de lijst van de BVICB.

In die lijst vinden we vooral fondsen uit de stal van Dexia. Van de 32 fondsen worden er maar liefst veertien verdeeld via de loketten van de Dexia-groep (zoals Bacob en Artesia). Ook KBC laat zich niet onbetuigd met acht fondsen. Van de 32 fondsen in de lijst behoren er 28 tot de zogenaamde derde generatie. Dat betekent dat de beleggingen van die fondsen volledig worden gescreend op duurzaamheid, op basis van diverse criteria. Bij de eerste generatie (waarvan er in België geen fondsen meer worden aangeboden) werden vooral uitsluitingscriteria gehanteerd. Bij de fondsen van de tweede generatie richt men zich dan weer op ondernemingen die aan één welbepaald criterium voldoen. Slechts vier fondsen behoren tot die generatie.

Het nettoactief van de ethische fondsen bedroeg op 30 juni van dit jaar 1.137 miljard euro. Dat stemt overeen met 0,88 procent van het nettoactief van alle beleggingsfondsen. Het nettoactief van de ethische fondsen is wel lichtjes teruggevallen ten opzichte van vorig jaar, maar dat moet worden bekeken tegen het licht van de zwakke beursprestaties. Relatief bekeken hielden de ethische fondsen vrij goed stand. Het procentueel aandeel steeg zelfs lichtjes met 0,86 procent. Bekijken we enkel de fondsen naar Belgisch recht, dan wegen de ethische fondsen (maar liefst 29 van de 32 zijn naar Belgisch recht) iets zwaarder door, met 1,34 procent van het totaal. Ook hier was procentueel een minieme verbetering merkbaar (1,31 procent).

Al bij al is het marktaandeel van de ethische fondsen toch nog heel gering. Het potentieel van de fondsen lijkt voorlopig nog onvoldoende ontgonnen. Een sterk verkoopargument kan zijn dat ethische beleggers niet op rendement hoeven in te boeten. Integendeel, diverse studies tonen immers aan dat het rendement meestal zelfs wat hoger ligt. Anderzijds gaat dat ook wel gepaard met een hoger risico, wat betekent dat het rendement van een ethisch fonds zeer variabel is, van heel positief tot heel negatief. Wanneer het risico wordt afgezet tegen het rendement blijkt dat de ethische fondsen minstens even goed presteren als andere fondsen.

Wie de stap zet naar zo een ethisch fonds, houdt best wel het hele kostenplaatje in het oog. Behalve de eenmalige toetredingskosten zijn er zo soms ook uitstapkosten. Niet onmiddellijk voelbaar zijn dan weer de jaarlijkse beheerskosten die rechtstreeks in de prestaties van het fonds worden verrekend. Het loont wel de moeite om na te gaan of de kosten van het fonds dat u kiest, niet de pan uit swingen. Als fondsenbelegger brengt u ook het best de taksen die de overheid opeist in rekening. Naast de beurstaks is dat ook de jaarlijkse taks op de inventariswaarde van beleggingsfondsen, die de overheid overweegt op te trekken van 0,06 tot 0,18 procent. Dat maakt beleggen via een (ethisch) fonds er niet voordeliger op.

Wegens de talrijke kosten is de aankoop van zulke (ethische) fondsen dan ook vooral weggelegd voor beleggers met geen al te korte beleggingshorizon.

Kurt Kegels

Een sterk verkoopargument is dat ethische beleggers niet op rendement hoeven in te boeten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234