Maandag 21/10/2019

Kort

Van den Bossche en de Donnea versoepelen taalexamen

Brussels minister-president de Donnea en federaal minister van Ambtenarenzaken Luc Van den Bossche hebben een akkoord bereikt om het taalexamen te versoepelen. Dat moet het mogelijk maken het Brusselse taalhoffelijkheidsakkoord uit te voeren. De versoepeling geldt voor iedereen die taalexamens bij het federale selectiebureau Selor moet afleggen.

Dewael en Dua voeren 'goed' gesprek

"De paasvakantie heeft ons allebei deugd gedaan. We hadden een goed gesprek en zullen de belangrijke milieudossiers nu op een positieve manier aanpakken." Dat zei minister van Leefmilieu en Landbouw Vera Dua (Agalev) gisteren na afloop van haar onderhoud met minister-president Patrick Dewael, in aanwezigheid van de groene vice-premier Mieke Vogels. Tussen de twee Vlaamse excellenties was de afgelopen weken enige wrevel ontstaan. Dewael vond dat er van een baanbrekend milieubeleid niet echt sprake was. Dua reageerde met de aankondiging dat een hele rits milieudossiers op stapel staan.

Gelijkekansendecreet loopt vertraging op

De goedkeuring van het gelijkekansendecreet van minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten (VLD) zal vertraging oplopen in het Vlaams Parlement. Op verzoek van Agalev besliste de onderwijscommissie nog een hoorzitting te organiseren. Het decreet houdt in dat zorgverbreding en onderwijsvoorrang als afzonderlijke projecten verdwijnen. Vanderpoorten voorziet wel in een overgangsregeling voor de huidige zorgverbredingsprojecten, maar Agalev blijft daar moeite mee hebben. Daarom vraagt het een hoorzitting. "Ik ben teleurgesteld in de houding van Agalev", aldus Vanderpoorten.

COV gaat actie voeren

Het Christelijk Onderwijzersverbond (COV) gaat medio mei en begin juni manifesteren in Tongeren (de thuisbasis van Patrick Dewael), Dendermonde (de regio van Karel De Gucht) en Lier (de stad van Marleen Vanderpoorten). De bond wil er prioriteit voor het basisonderwijs eisen. Het COV heeft moeite met de nieuwe uitstapregeling voor het onderwijspersoneel en vraagt onder meer dat er een overgangsregeling zou komen voor de -50-jarigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234