Donderdag 21/10/2021

Kort

Dua en Dewael samen op de sofa

Vlaams minister-president Patrick Dewael (VLD) en Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua (Agalev) zullen donderdagvoormiddag de hoofden bij elkaar steken. Ook de groene vice-premier Mieke Vogels zal op het ochtendlijke gesprek aanwezig zijn. Bedoeling van het onderhoud is de neuzen opnieuw in dezelfde richting te krijgen. De voorbije weken kwamen Dewael en Dua tweemaal tegenover elkaar te staan. Een eerste keer floot Dewael zijn minister van Leefmilieu terug in het dossier over de afbakening van de kwetsbare gebieden. De week daarna nodigde Dewael Bart Martens van de BBL bij hem op de sofa uit nadat die in deze krant scherp had uitgehaald naar het milieubeleid van de Vlaamse regering.

Werkonderbreking in gesloten asielcentrum

Het personeel van het gesloten opvangcentrum voor asielzoekers De Refuge in Brugge heeft gisterennamiddag het werk neergelegd. "Na verscheidene onderhandelingen en de belofte om tegen het einde van de paasvakantie een oplossing voor onze eisen te bekomen, kregen we nog geen afdoend antwoord van de kabinetschef van het ministerie van Binnenlandse Zaken", zei Geert Onraedt van het ACOD. Het personeel van het opvangcentrum vraagt een kaderuitbreiding maar daar zou volgens het kabinet geen budgettaire ruimte voor zijn. Het ministerie wil volgens het ACOD ook niet ingaan op de vraag naar de invoering van een productiviteitspremie.

Premier Verhofstadt op veiligheidsbezoek in Gent

Premier Guy Verhofstadt brengt morgen, in het kader van de veiligheidsproblematiek in de grootsteden een werkbezoek aan het gerechtelijk arrondissement Gent. De eerste minister bezocht eerder al Charleroi en trekt volgende week naar Antwerpen. Het belangrijkste punt op de agenda is de vlotte samenwerking tussen de grootstedelijke politiezone en de omringende kleinere politiezones. Het doel is de uitbouw van een goed gestructureerde interzonale politionele samenwerking in overleg met de procureurs, de burgemeesters en de politiechefs van de verschillende zones. De premier zal ook een onderhoud hebben met de verantwoordelijken van de stedelijk recherche, die de afgelopen dagen "opmerkelijke successen hebben geboekt in de strijd tegen de golf van straatcriminaliteit die Gent de laatste maanden heeft getroffen". Dat gebeurde volgens Verhofstadt in een geest van optimale samenwerking en bewijst volgens hem dat de politiehervorming de slagkracht van het lokaal veiligheidsbeleid heeft vergroot

Politiediensten registreren vaker geweldsdelicten

Politiediensten hebben in het jaar 2000 in totaal 78.592 feiten van geweld geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die gisteren werden gepresenteerd door het Vast Secretariaat voor het Preventiebeleid (VSP), een dienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van de publicatie van de brochure: 'Geweldspreventie, pistes en lokale initiatieven'. Het aantal geregistreerde gewelddelicten zit sinds 1995 in de lift. In 1995 tekende politiediensten in totaal 62.417 geweldsdelicten op. Dat aantal steeg tot 78.592 in 2000. Ook het totaal aantal geregistreerde delicten neemt toe. De verhouding van het aantal geweldsdelicten ten opzichte van het totale aantal delicten is echter min of meer stabiel gebleven. In 1995 was 8,7 procent van het aantal geregistreerde feiten een gewelddelict. In 2000 vertegenwoordigde de gewelddelicten 9,4 procent van het totaal aantal delicten. De meeste daarvan werden geregistreerd binnen de categorie slagen en verwondingen buiten familieverband. In de vijf grote steden in België ligt het aantal gewelddelicten boven het nationale gemiddelde.

Gerechtelijk onderzoek naar Viacrème

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de verkoop van Viacrème, een middel dat bij vrouwen een orgasme zou moeten stimuleren. Dat antwoordde federaal minister van Volksgezondheid, Magda Aelvoet (Agalev) in de Kamer op een vraag van Jef Valkeniers (VLD). Het product is sinds december te koop in België. Volgens Valkeniers wordt de bevolking bedrogen. Niet alleen is het duur (32,23 euro voor vier zakjes), het blijkt ook helemaal niet zo doeltreffend. Zo beweerde Valkeniers althans. Hij verwees naar de ervaringen van enkele vrouwen aan wie hij een staal had bezorgd.

Prinses Mathilde komt op voor rechten van het kind

Prinses Mathilde heeft dinsdag in de Senaat deelgenomen aan een vergadering van de werkgroep Rechten van het Kind. De werkgroep bereidt een bijzondere zitting van de Verenigde Naties over kinderen voor. Samen met minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel en de senatoren Nathalie de T'Serclaes (MR) en Sabine de Bethune (CD&V) zal prinses Mathilde er België vertegenwoordigen. Tijdens de vergadering werd bijzondere nadruk gelegd op de participatie van kinderen bij dat proces, in de geest van de Internationale Conventie over de Rechten van het Kind in 1989.

Vechtende supporters gestraft

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft vijf voetbalsupporters een milde straf gegeven. De Antwerpenaars raakten betrokken bij een vechtpartij na een voetbalwedstrijd in hun stad. Een zesde verdachte is vrijgesproken. Na de wedstrijd tussen GBA en Antwerp op 22 april 2000 geraakten enkele supporters slaags. Drie verdachten kregen een voorwaardelijke celstraf van twee maanden, twee anderen kregen strafopschorting. Volgens de rechter was een zesde verdachte niet betrokken bij de feiten.

Dialect siert Leuvens straatbeeld

Vier Leuvense straten hebben naast het klassieke straatnaambord ook een bord gekregen met de straatnaam in dialect. In de Fonteinstraat bijvoorbeeld prijkt voortaan ook de naam Boemmekes. Het stadsbestuur gaat met dit initiatief in op een vraag van de Academie van het Leuvens dialect. "Bedoeling is het Leuvense dialect in ere te houden en te verhinderen dat het verdwijnt. Er is hierbij telkens gekozen voor de straatnaam zoals de oudere Leuvenaars die nog gebruiken", aldus schepen Dirk Robbeets (SP).

Gesloten jeugdcentrum Everberg breidt uit

De Regie der Gebouwen heeft een nieuwe aanvraag ingediend voor de uitbouw van het gesloten jeugdcentrum in Everberg. Volgens de planning zal er tegen de zomer plaats zijn voor 40 bijkomende jeugddelinquenten. "De nieuwe aanvraag slaat op detailwijzigingen aan de plannen voor Blok J, waarvoor eerder al een bouwaanvraag werd ingediend maar die nog niet toegekend is, de plaatsing van 43 tijdelijke containers voor de administratie, een zes meter hoge dubbele omheining, het rooien van bomen om die te kunnen plaatsen en de regularisering van de plaatsing van de tijdelijke bureelcontainers tegen wie klacht was ingediend", aldus de Kortenbergse schepen van Ruimtelijke Ordening Erwin Willems (VLD).

Cafébazin doodde uit zelfverdediging

De correctionele rechtbank van Kortrijk heeft de Menense cafébazin Valerie Cerdan vrijgesproken. Op 24 augustus 1999 schoot de vrouw de gangster P.J. neer. De rechtbank oordeelde dat de vrouw heeft gehandeld uit wettige zelfverdediging. P.J. wilde van de bazin van café De Kroon het adres weten waar zijn vroegere vriendin was ondergedoken. De Fransman sloeg met zijn kompanen het café kort en klein. De vrouw loste na enkele waarschuwingen een schot met haar jachtgeweer. De hagel doodde P.J.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234