Maandag 25/01/2021

Kort

Broer prinses Mathilde niet beboet voor zwartrijden

Charles-Henri d'Udekem d'Acoz, de zestienjarige broer van prinses Mathilde, zal niet vervolgd worden wegens zwartrijden met de Brusselse metro. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Charles-Henri werd vorige week tijdens een grootscheepse controle in het metrostation Montgomery betrapt. Hij had geen metroticket bij, noch officiële papieren zodat de metrocontroleurs zijn identiteit niet konden achterhalen. Daarop schreven ze een boete uit, maar de metrobrigade van de federale politie stak er een stokje voor. De adellijke zwartrijder mocht gewoon verderrijden.

Belgische norm pcb in vis

Het maximaal gehalte aan pcb in vis, schelp- en schaaldieren wordt bij koninklijk besluit vast gelegd op 75 microgram per kilogram. De norm is gebaseerd op cijfers van jarenlange metingen door het Instituut voor Veterinaire Keuringen en op het advies dat de Hoge Gezondheidsraad uitbracht op vraag van de bevoegde minister Magda Aelvoet (Agalev). België legt zichzelf een norm op, maar blijft tegelijkertijd aandringen om ook op Europees niveau normen voor pcb in voedingsmiddelen vast te leggen.

Vissers moeten paling teruggooien

Wie in openbare waterlopen paling vist, moet die teruggooien. Op vijf plaatsen in Vlaanderen, waar een zware verontreiniging werd vastgesteld, zal het meeneemverbod voor alle vissoorten gelden. Dat heeft Vlaams minister van Leefmilieu Vera Dua beslist, op basis van onderzoek naar een pcb-verontreiniging bij rivierpaling. In totaal werden de resultaten van 250 meetplaatsen geanalyseerd. Op 81 procent van de plaatsen werd de ontwerpnorm van 75 nanogram pcb per gram vers gewicht overschreden.Vorige week raadde het kabinet-Dua al aan niet langer rivierpaling mee te nemen en kregen consumenten het advies geen in Vlaanderen gevangen rivierpaling meer te eten.

Studenten kinesitherapie betogen tegen instroombeperking

Zo'n 1.700 Vlaamse kinesitherapiestudenten hebben gisteren in Brussel betoogd. Ze stapten op tegen een beperking van het aantal kinesisten en willen absolute zekerheid dat ze het beroep zullen kunnen uitoefenen. De betoging liep langs het kabinet van Vlaams onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD). Zij herhaalde tijdens een gesprek met de studenten dat de Vlaamse overheid geen beperking van het aantal studenten wil opleggen en dat de opleiding kinesitherapie volledig vrij blijft. De federale ministers Magda Aelvoet (Volksgezondheid, Agalev) en Frank Vandenbroucke (Sociale Zaken, SP.A) kunnen een beperking opleggen na de studies. Voor Vlaanderen betekent dat dat vanaf 2005 nog slechts 270 afgestudeerden een Riziv-erkenningsnummer zouden krijgen, terwijl er in 2005 waarschijnlijk 360 kinesisten zullen afstuderen.

ALF-lid Waegemans blijft in gevangenis

Geert Waegemans, ex-vriend van Anja Hermans en verdacht van diverse brandstichtingen als ALF-lid, blijft in de gevangenis. Zo heeft de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling gisteren beslist. Waegemans' vrijlating werd vorige maand bevolen door de raadkamer, maar het parket tekende beroep aan tegen die beslissing. De ex-vriendin van Waegemans, Anja Hermans, mocht de gevangenis eerder wel verlaten, op voorwaarde dat ze naar een psychiatrische instelling verhuisde. Hermans zat ook in de cel op verdenking van brandstichting en lidmaatschap van het Animal Liberation Front (ALF). Waegemans wordt verdacht van diverse brandstichtingen, waaronder een aanslag op een Merksemse hamburgertent.

Kort

21.000 xtc-pillen ontdekt

Speurders van de federale recherche hebben na een grootscheepse actie afgelopen vrijdag in totaal 21.000 xtc-pillen gevonden, waarvan 3.000 in het kasteel van Waarschoot en de rest (18.000 stuks) in een garagebox "in het Gentse", zo heeft de Gentse procureur Jean Soenen gisterennamiddag verduidelijkt. Hij bevestigde de vier aanhoudingen. De vondst is een uitloper van een eerdere inval in 2001 in bar Trigon langs de Kortrijksesteenweg in Sint-Martens-Latem, aldus de procureur. Toen werden kleinere hoeveelheden xtc en cocaïne gevonden. Het gerechtelijke onderzoek werd voortgezet en leidde vrijdag tot zes huiszoekingen, waarbij in het kasteel aan de Dam en in de bar ook beslag gelegd werd op zware wapens. In het kasteel werd naast de 3.000 pillen negen liter vloeibare xtc gevonden. Tevens werden een aantal wagens in beslag genomen. Evert-Jan Vennick, de 48-jarige Nederlander die op het kasteel verbleef, twee andere mannen en de vrouw die bar Trigon uitbaatte, werden door de onderzoeksrechter aangehouden. Ze verschijnen woensdag voor de raadkamer.

AzG eist geneesmiddelen voor derde wereld

Nog tot 16 maart is bij het Leuvense station de tentoonstelling In de val: verwaarloosde zieken - vergeten levens te zien. Daarmee reist Artsen zonder Grenzen de wereld rond om aan te tonen dat de farmaceutische industrie de ontwikkelingslanden niet wil bevoorraden met de nodige geneesmiddelen of ze er veel te duur verkoopt. In de derde wereld sterven jaarlijks 14 miljoen mensen aan infectieziekten zoals aids, malaria en tuberculose. Dat een derde van de wereldbevolking geen toegang heeft tot basisgeneesmiddelen komt in de eerste plaats door de hoge prijs. Verder is het ook zo dat farmaceutische bedrijven met de productie van bepaalde levensreddende medicijnen stoppen of met het onderzoek ernaar. Voor ziekten als tuberculose en slaapziekte is bijvoorbeeld het onderzoek volledig stilgevallen. Van de 1.223 nieuwe geneesmiddelen die in de periode 1975-96 ontwikkeld werden, waren er slechts elf bedoeld voor tropische ziekten.

Criminaliteit in Mechelen gestegen

De geregistreerde criminaliteit in Mechelen is tijdens het vierde kwartaal van 2001 voor zes van de acht criminaliteitscategorieën gestegen, vergeleken met het het derde kwartaal (juli-september). Dat blijkt uit het kwartaalrapport criminaliteit, dat gisteren werd gepresenteerd door stadsbestuur, politie en parket. Opvallend is het opduiken van twee overvallen, daar waar er geen enkele hold-up was in het vorige kwartaal. Het aantal autodiefstallen steeg met 21 procent. Het aantal diefstallen uit wagens is het felst toegenomen, met 81 procent.

163.000 zwartrijders op trein in 2001

Controleurs van de NMBS hebben vorig jaar 163.000 zwartrijders betrapt, een duizendtal meer dan vorig jaar. De NMBS ziet geen graten in die stijging, die ze wijt aan de verhoogde pakkans. Verder wijst de woordvoerster erop dat zwartrijden, vergeleken met het groeiende aantal reizigers, een eerder marginaal verschijnsel is. Het aantal reizigers zou met 5 tot 6 procent toegenomen zijn.

Vrouw van Pirson gaat in cassatieberoep

De ex-vrouw van paracommando Olivier Pirson gaat in cassatieberoep tegen de vrijspraak van haar ex-echtgenoot voor de moord op hun twee kinderen. Eind februari sprak het Krijgshof in Brussel Pirson vrij voor de moord. De rechters achtten hem schuldig aan onvrijwillige doodslag ten gevolge van een verkeersongeval. Daarvoor kreeg hij zes maanden celstraf met volledig uitstel. Pirson, die ervan verdacht werd zijn kinderen te hebben vergiftigd vooraleer ze te laten verdrinken, was in oktober vorig jaar nochtans door de Krijgsraad over de hele lijn schuldig bevonden. Volgens het Krijgshof waren er echter niet genoeg bewijzen van Pirsons schuld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234