Woensdag 27/10/2021

Kort

E-mailverbod voor racist

Een 22-jarige Antwerpenaar kreeg een verbod om nog langer te e-mailen. De man had op 14 mei een e-mail met racistische en anti-joodse boodschappen naar de Gazet van Antwerpen gestuurd. Daarin minachtte hij de joden, uitte hij grove beledigingen en plande hij aanslagen tegen de joodse gemeenschap. De Gazet van Antwerpen lichtte het parket in, dat het dossier in handen gaf van een onderzoeksrechter. De Computer Crime Unit van de federale politie heeft de jongeman gearresteerd. Een dag later mocht de Antwerpenaar gaan op voorwaarde dat hij geen e- mailbestanden zou aanraken en geen computerboodschappen meer zou versturen. Hij zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de rechter.

Bende helers opgepakt

Het gerecht van Brussel en Namen heeft samen met de federale politie gisterochtend een netwerk van helers opgerold. Vijf personen werden aangehouden. Het vijftal was verantwoordelijk voor minstens vier diefstallen die vooral plaatsvonden op parkings en autosnelwegen. De buit gaat van bestelwagens en stereotorens tot schoonheidsproducten en voedingswaren. De bende gebruikte een magazijn in Schaarbeek als opslagplaats. De gestolen goederen worden terugbezorgd aan hun rechtmatige eigenaars. Een van de verdachten was een vrouw. Zij werd overgeleverd aan de Dienst Vreemdelingenzaken en zal het land uitgezet worden. Aan de operatie ging een onderzoek van vijf maanden vooraf.

Vader en zonen verwonden agenten in Hasselt

Een vader en zijn vier zonen uit Hasselt zijn veroordeeld voor het bedreigen en slaan van politieagenten. De vier kregen zes maanden cel en een boete van duizend euro. Het voorval deed zich vorig jaar voor in een containerpark in Hasselt. De 54-jarige vader en zijn vier zonen werden op heterdaad betrapt toen ze oud ijzer stalen. De vader bedreigde een agent met een ijzeren hekwerk en werd gebeten door twee politiehonden. Toen twee agenten de Hasselaar in de boeien wilden slaan, ontstond een gevecht waarbij de zonen hun vader met stokken te hulp kwamen en de agenten gewond raakten. De familieleden moeten nu 1. 629 euro schadevergoeding betalen aan drie agenten. De agent die de vader betrapte, krijgt een beloning van één euro.

Verhofstadt belooft auteurs leenrecht tegen einde regeerperiode

Na acht jaar debat lijkt er een oplossing in de maak in het dossier van het leenrecht. Dat is een vergoeding die auteurs zouden krijgen telkens als hun boek wordt uitgeleend in een openbare bibliotheek. Het leenrecht is een onderdeel van de auteurswet van 1994 dat nooit werd uitgevoerd. Premier Guy Verhofstadt (VLD) organiseerde een onderhoud op zijn kabinet met vertegenwoordigers uit de sector. Beslist werd om een werkgroep op te richten, waarvan de activiteiten voor het einde van deze regeringsperiode moeten resulteren in een koninklijk besluit. Een eerste vergadering zou binnen enkele weken plaatsvinden. Verhofstadt zou laten weten hebben dat de regering voor het einde van deze regeerperiode een regeling wil uitwerken.

Tbc-besmetting in Zoutleeuw

Achttien van de circa onderzochte 350 inwoners van Zoutleeuw blijken besmet met tuberculose. Het gemeentebestuur liet de volledige bevolking gratis testen na het verdachte overlijden van een van haar inwoners. Na een tweede test moet een röntgenopname van de longen uitsluitsel geven over de achttien positieve gevallen. Inwoners die twijfels koesteren kunnen zich nog steeds gratis laten testen bij hun huisarts.

Gedetailleerdere weerberichten voor kuststreek

Het KMI zal deze zomer gedetailleerdere weerberichten voor de kust verspreiden. Het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Zeebrugge zal zich met de metingen aan de kuststreek bezighouden. Daarvoor zal het gebruikmaken van meetplatformen in zee en meteosensoren aan de kust. De resultaten worden dan doorgestuurd naar het KMI in Ukkel, dat de voorspellingen naar de media verspreidt. Ook de site van het KMI (www.meteo.be) zal uitgebreidere voorspellingen geven.

Belgen geëvacueerd uit hotel

Driehonderd toeristen, ook Belgen, werden maandagavond geëvacueerd uit een hotel in Tunesië. De evacuatie gebeurde nadat het Duiste minsterie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor een aanslag. Ze spraken van een ernstige dreiging maar gingen niet in details. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt de zaak. Naast Belgen moesten ook Duitsers, Zwitsers, Oostenrijkers en Nederlanders het hotel in Port El-Kantaoui verlaten. Een dertigtal vakanantiegangers hebben hun reis onderbroken, de overigen zijn naar een ander hotel verhuisd.

Geen boete wel celstraf voor xtc-productie

De correctionele rechtbank van Brugge heeft gisteren vier mannen veroordeeld voor de productie van xtc-pillen. De 36-jarige Geert D. uit Oostende kreeg drie jaar voorwaardelijk. Joseph D. Z. (57) uit Bredene kreeg drie jaar effectief. Jurgen V.d.H. (31) uit Oostende kreeg twee jaar effectief en de 47-jarige Marc L. uit Beernem kreeg één jaar voorwaardelijk. In 1999 ontdekte de federale politie meer dan tienduizend xtc-pillen bij het viertal. Twee van de vier werden ook vervolgd voor weerspannigheid. De rechtbank legde de mannen geen boete op omwille van hun financiële situatie en omdat ze hun drugs niet hebben verkocht.

7.000 handtekeningen tegen concentratie nachtvluchten

Actie Noordrand heeft gisteren 7.000 handtekeningen overhandigd aan minister van Verkeer Isabelle Durant. Met die petitie protesteren ze tegen de recente beslissing om de nachtvluchten van Zaventem volledig boven Noord-West-Brabant te concentreren. Het comité noemt de maatregel discriminerend en eist een meer evenwichtige spreiding zoals voor april 2001. Durant wil echter niet afwijken van haar beslissing. Zij is van mening dat de hinder op korte termijn zal verbeteren zodra de lawaaierigste vliegtuigen 's nachts niet meer mogen vliegen. Het comité spreekt dat argument tegen omdat er onder de "blijvers" ook vliegtuigen zijn, zoals de Airbus 300, die veel lawaaihinder veroorzaken. De concentratie van de nachtvluchten boven Noord-West-Brabant zou slaapstoornissen veroorzaken. Volgens het comité van Actie Noordrand zijn de inwoners "ziek van het lawaai, de stress, vermoeidheid en vervuiling". Dat zou onder andere leiden tot jobverlies, werkverzuim en slechte schoolprestaties.

Brusselse horeca verzet zich tegen overnachtingsheffing

De hotelhouders aangesloten bij de Federatie Ho.Re.Ca Brussel verzetten zich tegen de plannen van staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Alain Hutchinson om een overnachtingsbelasting te heffen. Met de opbrengst wil de staatssecretaris de particuliere woningnood in het Brussels gewest financieren. De opbrengst van de heffing wordt geschat op 25 miljoen euro. De federatie van hotelhouders verweert zich met het argument dat de gemeentelijke overheden al een overnachtingsbelasting heffen. Een aanvullende heffing zou de concurrentiepositie van de Brusselse hotelsector verzwakken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234