Maandag 18/01/2021

KORTRIJK DAMME SIJSELE HEIST-AAN-ZEE DIKSMUIDE

Kapittelstraat 7 8500 Kortrijk 0470/20.64.91 www.a-roma.be

Voorgerecht: € 16 - € 22 Hoofdgerecht: € 24 - € 27 Nagerecht: € 8 - € 12

Di tot vr van 11u30 tot 14u en van 18u30 tot 22u, za van 18u30 tot 22u.

In een straatje bij de Kortrijkse Grote Markt verschuilt zich sinds een half jaar restaurant A.Roma. In een statig huis met prachtige sierplafonds tovert chef Miguel Benoit authentieke Italiaanse gerechten op tafel.

Op een dinsdagmiddag loopt het restaurant goed vol: slechts een tweetal tafels blijven onbenut. De bediening is in handen van een vlotte dame die de zaal onder controle heeft. We bestellen een prosecco en een witte vermouth, ondertussen krijgen we een smakelijke bruscetta met tomaat en basilicum, topolijfjes en een dito tapenade.

Pasta met truffel laat ik nooit aan me voorbijgaan, dus de keuze voor het voorgerecht is vlug gemaakt. Mijn vrouw kiest voor de open ravioli met burrata, parmeggiano, kastanje en prei. En omdat we allebei in de Italiaanse stemming zijn, nemen we de pecorino als antipasti. Na enige tijd krijgen we een mooi bord met driehoekjes pecorinokaas, zacht maar smaakvol. Het bijhorende potje honing met truffelaroma wordt tot het laatste restje uitgelikt.

En dan moeten we wachten: de gerechten komen vandaag vrij traag uit de keuken. Gelukkig wordt het wachten beloond met een royale portie truffel op mijn (iets te droge) tagliolini. Ook aan de overkant zijn er tevreden geluiden te horen. De open ravioli is goed op smaak en de prei is niet platgekookt. Na opnieuw een flinke wachttijd volgen de secondi. Mijn ossobuco smelt in de mond en de combinatie met de polenta en boleten (wilde paddenstoelen, red.) is een voltreffer. Van de saus blijft niet veel meer over. Aan de overkant komen de rundsbrochettes goed tot hun recht met de rozemarijnaardappelen en de courgette. Een beetje extra saus komt in een kannetje op tafel. Dat deze borden de chef wat meer tijd kostten dan we gewoon zijn, is hem vergeven. We sluiten af met espresso's en betalen de rekening: € 150,30. Bij A.Roma brengen ze gerechten op hun puurst, ontdaan van alle lifjes en lafjes. En heerlijk!

Lunch: € 21 Driegangenmenu: € 36

Ma en do tot zo van 12u tot 14u en van 18u tot 21u, di van 12u tot 14u.

Voorgerecht: € 7 - € 9 Hoofdgerecht: € 16 - € 18 Nagerecht: € 7 - € 10

Do tot zo van 17u30 tot 22u.

Het team van De Mess - ook een cateringdienst - kookt graag op verplaatsing, maar doet dat nu met hetzelfde plezier op een vaste stek in Sijsele, waar ze een oud legerpand omvormden tot 'proeverij'.

Na het bestijgen van de metalen trap komen we in een ruime bovenetage met bar en veel liefhebbers van werelds eten present. Onze grote tafel delen we met drie dames, zonder dat het de privacy verstoort. We besluiten om te starten met cocktails (€ 10). White Horse voor mij, Estoy Crudo voor hem. Mijn combi van witbier, gin, vermouth en citroen bevalt, de overkant slurpt van een mix met tequila, kruidenlikeur, limoen en gember. De eerste honger stillen we met fruity fish taco (€ 8), Korean sliders (€ 8) en Vietnamese wulken (€ 6). De taco met gefrituurde kabeljauw en de wulken in oosterse bouillon brengen ons meteen in de juiste sfeer. De miniburgertjes met Koreaans gelakt buikspek en kimchi doen daar nog een verrukkelijk schepje bovenop.

Daarna twijfel ik: vlees, vis of veggie? Mijn vriend gaat resoluut voor umami Mess steak (€ 18) met friet (€ 3) en Caeser sprout salad (€ 4). Ik hak de knoop door met Balinese beekridder (€ 16) en Cambodjaanse veggies (€ 4). Ja, ik vertoef de meerderheid van mijn tijd bij De Mess in Azië... Uit de wijnkaart selecteer ik de Kingfisher Bay (€ 7), een Zuid-Afrikaanse chenin blanc. Bij het rundsvlees hoort rood: dat wordt eerst een Zuid-Afrikaanse pinot noir van Paul Cluver Estate (€ 8) en later nog de Amplus (€ 8) van Chileense Carignan. De mooi gegrilde Holstein-entrecote gaat er goed in en met de frietjes en de salade met spruitjes komt hij uit bij een gepimpte Vlaamse klassieker. Ikzelf ben tevreden met mijn visje in een zachte curry en de wokgroenten met een duidelijke kokostoets. De Mess trekt het werelds concept consequent door in de borden en de glazen, alleen zou de ruimte deze reis rond de wereld nog iets meer mogen uitademen.

Op de plek in Heist waar Mexicaans restaurant Carello zat, zwaait nu de Italiaanse keuken de scepter sinds L'Abbiocco er z'n intrek nam. Mamma mia, die culinaire switch moeten we van nabij bekijken.

We arriveren op een kalme maandagavond, er zijn twee andere tafeltjes bezet. Het interieur is eclectisch, wel ietwat rommelig. De zaak werd immers in Italiaanse stijl heringericht, maar vertoont nog wat restanten van de Mexicaan die hier zat. We aperitieven met een picon vin blanc en een droge Martini. Qua hapje komen er enkel wat droge koekjes. Wat olijfjes of zongedroogde tomaatjes hadden het aperitiefmoment toch iets feestelijker gemaakt.

Ik spot op de kaart een minestrone di pesce (€ 12,5) als voorgerecht. Nog nooit van gehoord, dus dat móét ik proeven. Ik krijg een kommetje met wintergroentjes en venusschelpen en een kannetje met een met room gebonden bouillon. Speciaal, maar smakelijk. Ook aan de andere kant van de tafel geen reden tot klagen, met een goed op smaak gebrachte kleine carbonara (€ 8,5). We drinken er een rode Sangiovese (€ 23) bij, maar de wijn heeft iets te koud. Voor het hoofdgerecht kies ik natuurlijk ossobucco (€ 22), mijn favoriete Italiaanse gerecht. L'Abbiocco brengt geen klassieke versie, maar eentje met butternutpompoen, rode ui en groene asperges. Die garnituren passen wonderwel bij het boterzachte vlees en ook de saus is heerlijk. Mijn gezelschap kiest voor kort gebakken entrecote, krielaardappeltjes, rucola en balsamico (€ 23). Het gerecht is wat lomp gepresenteerd - het vlees zit verborgen onder een berg rucola - en een te grote hoeveelheid balsamico neemt de smaak van het vlees weg. Gelukkig brengt een mooie, smeuïge sabayon met ijs en rood fruit (€ 9) daarna soelaas. L'Abbiocco kan nog wat sleutelen aan het interieur en de wijn, maar brengt wel een originele Italiaanse keuken.

Voorgerecht: € 12,50 Hoofdgerecht: € 22 - € 23 Nagerecht: € 8 - € 10 Driegangenmenu: € 39,5

Ma, vr en za van 18u tot 23u, di en do van 12u tot 14u en van 18u tot 23u. Gesloten wo en zo.

Voorgerecht: € 14 - € 18 Hoofdgerecht: € 16 - € 24 Nagerecht: € 7 - € 8

Ma, di, do, vr en zo van 11u30 tot 14u en van 18u tot 21u, za van 18u tot 21u.

In de schaduw van het Diksmuidse Begijnhof ligt nu restaurant 't Klein Gewin. Ex-schrijnwerker Thibaut Vanoverschelde en ex-verpleegster Naomi Backers wagen er zich aan hun grote droom.

De imposante vrijstaande villa waarin 't Klein Gewin zich bevindt, heeft een volledige make-over gekregen en het interieur ziet er piekfijn uit. De zaal baadt in een zee van licht, het maakt ons instant happy. De kaart met overwegend Vlaamse klassiekers ook. We drinken een Poppy's gin terwijl we onze goesting zoeken. De gin wordt geserveerd met een drietal rode peperbolletjes, de tonic is al in het glas ingeschonken. Jammer, in het gin-gekke Vlaanderen.

Als voorgerechten komen twee slaatjes: met geitenkaas en met gerookte paling. We krijgen allebei een mooi bord met knapperige sla, radijs, appel en tomaat. De geitenkaas aan de overkant is omwikkeld met spek, een goeie combo die mooi in balans is. De portie is meer dan gemiddeld, zelfs bijna een hoofdgerecht. Mijn paling ligt op dezelfde salade en is heel lekker van smaak, niet te vettig, en komt ook in een royale portie. Als hoofdschotel bezwijkt mijn vrouw voor de kabeljauw. Die verschijnt sneeuwwit en vers, met een potje beurre noisette en perfect licht zurige puree erbij. Mijn hamburger is een uit de kluiten gewassen stuk vlees dat iets te ver is gebakken. De frietjes zijn vers, maar iets te slap, de mayonaise is zelfgemaakt. Wat opvalt is het slaatje: het heeft dezelfde samenstelling als ons voorgerecht en mist dus een beetje creativiteit. Een dessert kan er altijd nog bij, het wordt een dame blanche, klassiek geserveerd met een kannetje warme chocolade. We eindigen met een koffie en een thee en betalen uiteindelijk € 139,10. Al bij al geen hoogvliegende, maar een degelijke keuken, in een heel aangenaam kader.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234