Woensdag 30/11/2022

kortjes wetenschap

17

Ierse wiskundigen hebben aangetoond wat sudokufanaten al langer vermoeden: een cijferpuzzel met minder dan zeventien gevulde hokjes heeft geen unieke oplossing. Dat blijkt uit rekenwerk van Gary McGuire en collega's van University College Dublin, deze week online gepubliceerd. Een sudoku waarin bijvoorbeeld maar zeven cijfers zijn ingevuld, kan nooit een unieke oplossing hebben omdat de twee resterende cijfers in elk geval onderling nog verwisseld zouden kunnen worden.

1.000

Britse onderzoekers willen achterhalen hoe het kan dat neushoorns hun enorme gewicht van soms wel duizend kilo kunnen dragen op relatief kleine voeten, zo meldt de BBC. Neushoorns zijn een van de zwaarste diersoorten die op land leven. Sommige exemplaren wegen meer dan een ton. Volgens onderzoeker John Hutchinson zijn neushoorns op vele vlakken nog een mysterie. Er is nog maar weinig bekend over hun lichaamsbouw en gezondheid.

7

Onderzoekers van de University of California gingen na hoe schadelijk marihuanagebruik is voor de longen. Ze volgden proefpersonen twintig jaar lang en testten regelmatig op longvolume en vernauwingen van de luchtwegen. Zelfs bij deelnemers met zeven jointjaren achter de rug bleken de longen het nog prima te doen. Naar andere effecten van marihuana op de gezondheid werd in deze studie, verschenen in de Journal of the American Medical Association, niet gekeken.

3

In Brazilië is een nieuwe soort ondergrondse vleesetende plant van het geslacht Philcoxia gevonden. Hij vangt onder de grond wormen, zo staat deze week in Proceedings of the National Academy of Sciences. Nog niet zo lang geleden ontdekten wetenschappers het geslacht Philcoxia. Het geslacht telt voor zover we nu weten drie soorten. De planten zijn terug te vinden in Brazilië, waar ze het vooral goed doen in zonlicht en in grond met weinig voedingsstoffen.

500

China lanceerde onlangs een supersnelle testtrein die een snelheid van 500 kilometer per uur kan halen. Het land zet zijn spoorambities dus voort, ook al heeft het ernstige problemen met zijn hogesnelheidsnet. De trein werd ontwikkeld door CSR Corp Ltd, de grootste treinbouwer in China, en lijkt op een antiek Chinees zwaard, meldde het officiële nieuwsagentschap Xinhua.

6

Op zes afgelegen plekken in West-Australië hebben geologen microscopisch kleine hoeveelheden van het gesteente tranquilliet gevonden, een mineraal dat ze tot dusver alleen kenden van de maan. Het bestaat uit onder meer ijzer, zirkoon, titaan en yttrium, en is zeer kwetsbaar. Dat is waarschijnlijk een van de redenen waarom het zo lang duurde voor het hier werd gevonden. Het lijkt er nu echter op dat het gesteente op aarde minder zeldzaam is dan men aannam, aldus de onderzoekers in het vakblad Geology.

495

Het heeft dus tóch zin om vrouwen positief te discrimineren. In Indiase dorpjes waar het bij wet verplicht is dat een op de drie bestuurders vrouw is, gaan meisjes meer naar school, en hebben niet alleen de meisjes zelf, maar ook hun ouders hogere ambities voor de toekomst van de dochters. Dat betekent dat de vrouwelijke bestuurders een rolmodel zijn dat de hele maatschappij doordrenkt, schrijven vier Amerikaanse economes deze week in Science. In de 495 dorpjes die ze onderzochten, sloot het 'gat' tussen de seksen met 25 procent bij ouders en 32 procent bij tieners, aldus de onderzoekers.

2.012

Fijn voor taxonomen van planten, algen en schimmels: wie een nieuwe soort beschrijft, hoeft dat voortaan niet meer in het Latijn te doen. Botanici waren daar tot eind 2011 vreemd genoeg toe verplicht, omdat Latijn iedereen gelijke kansen zou geven. Sinds deze maand mag Engels echter ook. Bovendien mogen de experts nieuwe soorten online aanmelden, ook een novum. Tot nu toe achtte het Internationaal Botanisch Congres, dat de regels vaststelt, elektronische publicatie te vluchtig voor erkenning.

450

De diepste - en warmste - hydrothermale bronnen zijn onlangs ontdekt op vijf kilometer diepte. Geochemicus Jon Copley vond de bronnen, die de naam Beebe Vent Field krijgen, in de Kaaimantrog. "We schatten dat de bronnen warmer dan 450 graden Celsius zijn", zegt Copley. Hij vond in Beebe Vent Field ook een nieuwe garnalensoort, die de naam Rimicaris hybisae kreeg.

74

Ouderen die nicotinepleisters gebruiken, hebben minder last van geheugenachteruitgang en verlies van denkvaardigheden dan ouderen met een neppleister. Dat blijkt uit een verkennende studie onder 74 ouderen, deze week gepubliceerd in het blad Neurology. De artsen benadrukken dat hun bevindingen geen reden mogen zijn om (weer) te gaan roken: andere stoffen in de sigaret zijn immers veel schadelijker. Verder onderzoek moet uitwijzen of de bevinding tot nieuwe medicijnen kan leiden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234