Dinsdag 05/07/2022

NieuwsVoetbal

Kortere autoritten voor uitmatchen zoon of dochter, meer derby’s: Voetbal Vlaanderen sloopt provinciegrenzen

Voetbal Vlaanderen hervormt het jeugdvoetbal, waardoor clubs in buurgemeenten maar gescheiden door een provinciegrens voortaan wel tegen elkaar kunnen spelen. Beeld Geert De Rycke
Voetbal Vlaanderen hervormt het jeugdvoetbal, waardoor clubs in buurgemeenten maar gescheiden door een provinciegrens voortaan wel tegen elkaar kunnen spelen.Beeld Geert De Rycke

Wat de regeringen van dit land niet kunnen, durft Voetbal Vlaanderen wel: de provincies afschaffen - of toch voor het jeugdvoetbal. Dat betekent vanaf volgend seizoen dat u voor de verste uitwedstrijden van zoon- en dochterlief 20 kilometer minder ver moet rijden én het worden leukere matchen, met clubs die meer aan elkaar gewaagd zijn. ‘Voor het eerst in hun bestaan zullen clubs uit dorpen naast elkaar, maar gescheiden door een provinciegrens, een derby kunnen spelen. Dat is goed voor de clubs, want derby’s lokken meer supporters en meer volk betekent meer inkomsten.’

Sven Spoormakers

“De provinciegrenzen waren van oudsher muren waar niemand overheen ging. Het lokale voetbal, dat was provinciaal georganiseerd. Tot we begonnen na te denken welke voordelen er te halen waren als we die muren zouden slopen”, zegt woordvoerder Nand De Klerck van Voetbal Vlaanderen.

Het idee groeide uit een bevraging bij clubs, spelers en ouders, waaruit de meest gehoorde opmerking deze was: “We zitten te lang in de auto.” Met andere woorden: voor ouders en spelers zijn de tweewekelijkse verplaatsingen er soms te veel aan. Dus ging Voetbal Vlaanderen aan de slag, met een hertekening van het jeugdvoetbal, en bleek het afschaffen van de provinciegrenzen de ideale oplossing.

“We hebben nu een simulatie gemaakt zonder provincies en dan zien we meteen het effect: de maximale verplaatsing wordt nu 50 kilometer heen-en-terug, terwijl dat mét provincies 70 kilometer was. Dat beperkt de maximale autorit tot 43 minuten ten opzichte van 57 minuten voorheen”, stelt Marc Van Craen, de voorzitter van Voetbal Vlaanderen.

Tekort aan arbiters

Dat scheelt een serieuze slok op de borrel voor ruim 90 procent van de 165.000 jeugdvoetballers in Vlaanderen - voor de 10 procent die in de hogere interprovinciale en elitereeksen voetbalt, blijft alles bij het oude. Behalve minder tijd in de auto heeft het slopen van de provinciegrenzen nog een voordeel. “Voor het eerst in hun bestaan zullen clubs uit twee buurgemeenten aan de andere kant van de provinciegrens tegen elkaar kunnen spelen”, weet Philippe Rosier, algemeen directeur van Voetbal Vlaanderen.

Denk bijvoorbeeld aan SK Waanrode tegen Verbroedering Loksbergen, of Sparta Wortegem tegen SV Anzegem - goed vijf kilometer van elkaar, maar in andere provincies. “Dat zorgt dus voor meer derby’s en we weten dat zulke wedstrijden meer supporters lokken. En meer volk betekent meer inkomsten voor de clubs. Dat is mooi meegenomen, in tijden waarin clubs door de coronamaatregelen een deel van hun inkomsten verloren zijn - denk aan de vele wedstrijden zonder publiek of de verplicht gesloten kantines.”

De hervorming van het Vlaamse jeugdvoetbal en het weggommen van de provincies blijft niet beperkt tot louter het gemak om dichter bij huis uitwedstrijden te kunnen spelen. Zo zullen ook scheidsrechters buiten hun provincie wedstrijden kunnen fluiten, wat tot nu niet kon. “We hebben bijvoorbeeld een sterk tekort aan arbiters in Vlaams-Brabant, terwijl er in Oost-Vlaanderen en Antwerpen voor eerste ploegen wel genoeg zijn. Nu wordt het dus mogelijk dat een scheidsrechter die in Heist-op-den-Berg woont een wedstrijd fluit in Aarschot, in plaats van naar Turnhout te moeten rijden. Dat zal - hopen we - de uitval bij het scheidsrechterskorps ook verminderen”, zegt De Klerck.

Tuchtprocedure

De ingrijpende plannen voor het seizoen 2022-2023 maken ook een totale hertekening van de competitie mogelijk. En daar ziet Voetbal Vlaanderen ook weer voordelen. “Het aantal wedstrijden bij de U15 bijvoorbeeld zal stijgen van 12.068 naar 12.404 per seizoen, omdat we veel minder onvolledige reeksen van acht clubs zullen hebben”, gaat De Klerck verder. “Voortaan kunnen we ook elk ploegje individueel in een reeks plaatsen, op het juiste niveau. Elke club schrijft zich per ploeg in met een niveaucode. Wij plaatsen die ploegjes dan per niveaucode in een reeks van acht clubs. Dat moet voorkomen dat één ploeg altijd met grote cijfers wint of verliest, wat het voor iedere voetballer een pak plezanter maakt - en dat is toch een belangrijke factor op gewestelijk en provinciaal niveau.”

Tot slot krijgt ook de tuchtprocedure een modern jasje. Het zullen niet langer de Provinciale Comités zijn die straffen uitspreken na rode kaarten, wel één centraal Disciplinair Comité. Dat zal 30 leden tellen en niet langer samengesteld zijn uit verkozenen uit de clubs, zodat eventuele partijdigheid of favoritisme vermeden wordt. “We zetten ook in op grotere diversiteit van de leden van het Disciplinair Comité - meer jongeren, meer vrouwen, meer mensen met een andere achtergrond. Dat moet een meer integere en efficiëntere werking van ons tuchtrechtelijk systeem mogelijk maken”, besluit algemeen directeur Philippe Rosier.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234