Maandag 25/05/2020

Kort Weg

In het inferno van Bangkok smaken de geneugten zoeter dan waar dan ook

Bangkok

Dit is het geschikte moment om naar Bangkok te gaan. De vluchten zijn goedkoper dan ooit en eind 1997 devalueerde de Thaise munt, de baht, in die mate dat alles er zowat de helft van de prijs kost. De Tourism Authority of Thailand (TAT) heeft bovendien de campagne 'Amazing Thailand 1998-1999' gelanceerd, die ons niet alleen wil verbazen met Thailands natuurlijke en culturele rijkdommen, maar die bovendien ook een koopjesperiode aankondigt, tot na deze zomer, in de meeste shopping centers en warenhuizen.

Sylvie Franquet

Bangkok wordt vaak voorgesteld als een oord uit Dantes Inferno en het heeft inderdaad zijn duistere kanten: kinderprostitutie, vlugge verspreiding van aids, ongelooflijke luchtvervuiling en dagelijks verkeersopstoppingen die het bezoeken van de monumenten bemoeilijken - de langste file was op 11-12 april 1995, toen een man rapporteerde dat hij om 21 uur thuis vertrok en pas om 11 uur 's morgens het Rangsit-kruispunt bereikte, aan de rand van Bangkok. Er waren toen ook verkeersopstoppingen van meer dan 20 uur.

Maar in de hel smaken de geneugten zoeter dan waar dan ook, en ook daaraan heeft Bangkok geen gebrek. Er is een weelde aan tempels, musea en kunstschatten, fantastische restaurants en hotels, en het boeiendste nachtleven in Zuidoost-Azië. De inwoners van Bangkok mogen dan hard werken aan hun toekomst, maar sanuk - of pret maken - maakt integraal deel uit van hun dagelijks bestaan. Thai genieten van gezelschap en er is altijd tijd voor een pint na het werk tot in de vroege uurtjes, voor een etentje en voor shopping tijdens het weekend, en als de stress te groot wordt, is het tijd voor een goede massage.

Het geheim om de eerste keer van Bangkok te genieten, is om vlakbij de Chao Phraya-rivier te logeren, waar de lucht niet alleen draaglijker is, maar waar het mogelijk is om de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad per boot, rivierbus of -taxi, 'longtail'-boten, te bezoeken. Bangkok is oorspronkelijk gebouwd langs de rivier en de kanalen zoals een Aziatisch Venetië en, alhoewel nogal wat kanalen in de laatste jaren dichtgegooid werden, zijn boottochten nog steeds de ideale manier om de stad echt te ontdekken. Eenmaal je dit onder de knie hebt, kun je je in het verkeer wagen, liefst buiten de piekuren, om te winkelen tot je erbij neervalt.

De Grand Palace vlakbij Sanam Luang en Wat Phra Keo, de tempel met de Emerald Boeddha, zijn een goede introductie tot de devotie van de Thai voor hun koninklijke familie en voor hun geloof. Sanam Luang was oorspronkelijk bestemd als de begraafplaats voor leden van de koninklijke familie, maar het is nu een park waar van februari tot mei vaak wedstrijden voor vliegers worden gehouden. Vlakbij is ook Wat Po met een 46 m lange liggende Boeddha en een massageschool waar iedereen terechtkan voor een authentieke Thai-massage. Het Nationaal Museum is een goede inleiding voor wie zich interesseert in Thaise kunst en architectuur. Aan de overkant van de rivier zijn er de statige chedi van Wat Arun, de tempel van de zonsopgang, en het Royal Barge Museum met de vergulde en rijk versierde koninklijke vloot.

Een wandeling in de kleine maar zeer drukke steegjes in Chinatown toont het Chinese gezicht van de stad, met ongewone winkeltjes en populaire tempels, waar varkenskoppen en sinaasappelen geofferd worden. In het hart van deze buurt ligt Wat Traimit met een 5,5 ton zware gouden Boeddha.

Vlakbij Sukhumvit Road is Jim Thompson's House, het huis van de man die Thaise zijde beroemd maakte, met zijn prachtige collectie van oosterse antiquiteiten. Prins en prinses Chumbhot van Nakhon Sawan waren ook verwoede kunstverzamelaars en ook zij brachten hun verzameling onder in traditionele Thaise paviljoenen, het Wang Suan Pakkard-paleis, temidden van een vredige tuin. Om een idee te hebben van hoe Thailands rurale bevolking leeft, bezoek je Baan Kam Thieng, op het domein van de Siam Society.

Voor vele jaren droeg het Oriental Hotel (48 Oriental Avenue, tel: 236 0400, fax: 236 1937-9) de titel van het beste hotel in de wereld. Het mag dan zijn plaats aan de absolute top verloren hebben, maar het is nog steeds het beste en meest luxueuze hotel aan de rivier, of zelfs in Bangkok. Met een zeer volle portemonnee kun je er logeren in een van de suites genaamd naar bekende schrijvers die er verbleven, zoals William Somerset Maugham of Graham Greene, en voor de minder gefortuneerden is een aperitief op het terras bij zonsondergang nog steeds een must.

Genietend van dezelfde panorama's, maar iets goedkoper, is de Shangri-La (89 Soi Wat Suan Plu, New Road, tel :236 7777, fax: 236 8579) met twee mooie zwembaden en een prachtige tuin met zicht op het bootverkeer op de Chao Phraya-rivier.

Een van de weinige budgethotels aan de waterkant is de River View Guest House (768 Soi Phanu Rangsee, Thanon Song Wat, tel: 234 5429, fax: 236 6199) met ruime kamers die uitkijken op het water en een heerlijk ontbijt met muesli en vers fruit op het dakterras.

Wie zich wil toeleggen op shopping, logeert best in de buurt van Ploenchit en Sukhumvit Road. Even luxueus als de Oriental is het Regent Hotel (155 Ratchadamri Road, tel: 251 6127, fax: 253 9195) met stijlvolle kamers, een zeer professionele bediening en een aantal excellente restaurants. Daarbij komt nog dat de concierge alles weet wat er te weten valt over winkels en prijzen in Bangkok, en als je liever bij het zwembad ligt, kan een 'personal shopper' de koopjes voor jou op de kop tikken.

Het Manhattan Hotel (13 Sukumvit Soi 15, tel: 255 0166, fax: 255 3481) is een modern middenklassehotel met smaakvolle en ruime kamers, en in de budgetklasse is er het kleine hotel Dynasty Inn (5/4-5 Sukhumvit Soi 4, tel: 252 4522, fax: 252 9930) met nette gezellige kamers.

De Sukhotai (13/3 Thanon Sathorn Tai, tel: 287 0222, fax: 287 4980) is iets minder goed gelegen, maar de hedendaagse minimale Thaise architectuur en de ruime kamers in graniet, teakhout en zijden stoffen maken het een must voor iedereen die belang hecht aan het esthetische aspect.

Voor een veeleer ongewone ervaring logeer in een huis in de klongs (kanalen) en leer iets bij over de Thaise leefwijze, cultuur en keuken via East West Siam Travels (tel/fax: 256 7166).

Aan de huidige wisselkoers zijn zelfs de duurdere restaurants heel betaalbaar. Een van de beste Thaise maaltijden die we hadden, was die in Ban Chiang (14 Srividieng Road, vlakbij Silom Road, tel: 236 7045), een gezellig restaurant in een oud houten huis gevuld met antiek en oude foto's. In dezelfde buurt is ook Bussacarum (35 Soi Phipat 2, vlakbij Convent Road) waar je een koninklijke Thaise keuken kunt degusteren. In de Spice Market in het Regent Hotel kun je terecht voor een minder hete curry terwijl de Celadon in de Sukhotai een lekkere moderne Thaise keuken serveert. De Mango Tree (37 Soi Annubahn Rajdon, vlakbij Tawana Ramada Hotel op Surawong Road, tel: 236 2820) serveert regionale Thaise gerechten in een oud huis met een tuin en een mangoboom, vergezeld van traditionele Thaise muziek. De Seven Seas (Sukhumvit Soi 33, tel: 259 7662) is steeds nokvol met een jong en avant-garde-publiek, dat hier komt voor de boeiende nouvelle Thai-gerechten. Het spotgoedkope Kaolang Home Kitchen (2 Ayudhaya Road, tel: 281 9228) heeft niet alleen een prachtig zicht op de Chao Phraya maar staat ook bekend voor buitengewoon lekker Thais eten.

Fanaten van vis en zeebanket kunnen ook hun hart ophalen in Bangkok. Verscheidene restaurants zijn er volledig aan gewijd en je kunt meestal kiezen van een ruim buffet van verse vis en levende schaaldieren, die dan naar wens gekookt, gegrild of gestoomd worden, met of zonder groenten. Meest gekend is de Seafood Market (388 Sukhumvit op de hoek van Soi 21, tel: 258 0218) en aan de rivier Yok Yor (4 Wisut Kasat Road in Chinatown, tel: 281 1829) met de grootste keuze in bereidingen zowel Chinees, Japans als Thai.

Bent u de Thaise keuken beu, dan zijn er nog uitstekende Europese restaurants, voornamelijk Frans en Italiaans georiënteerd. Le Banyan (59 Sukhumvit Soi 8, tel: 253 5556) is een aangenaam Frans restaurant in een oude Thaise villa gevuld met mooie kunstvoorwerpen. De keuken vertoont Aziatische invloeden en de specialiteit is eend. De plaats om gezien te worden, is in Angelini's in het Shangri-La-hotel, een opmerkelijk Italiaans restaurant op drie etages met 's avonds goede livejazz, of in Spasso (Grand Hyatt Erawan Hotel, 494 Ratchadamri Road, tel: 254 1234), het hipste Italiaanse restaurant in de stad, dat na 22.30 uur verandert in een trendy discotheek. Voor een populairdere Italiaanse keuken met lekkere pasta en pizza en de beste gelati in Bangkok, kijk uit voor PanPan l'Osteria (6-6/1 Sukhumvit Soi 33, tel: 258 9304).

De traditionele Thaise massage wordt gebruikt als remedie tegen bepaalde ziektes en om pijn te verzachten, maar het is ook een manier om te ontspannen. Het is een beetje naar de gym gaan zonder je te moeten inspannen, de masseur zweet in jouw plaats. Het is best om minstens een uur, en liefst twee uur te boeken. (De niet-traditionele massage, die vaak aan mannelijke toeristen aangeboden wordt, heeft andere bedoelingen. Hierbij rolt een geoliede masseuse zich over haar doelwit.)

De meest luxueuze behandeling krijg je in het prachtige Oriental Spa (Oriental Hotel, tel: 236 0400), waar je een twee uur lange Thai-massage kunt boeken, een jetlagmassage of een romantisch weekend voor twee. Met minder privacy maar even goed en veel goedkoper kun je terecht in Wat Po (Maha Rat Road).

Gucci, Paul Smith, Versace, Max Mara etc. Bangkok heeft het allemaal, echt en namaak, maar vaak worden alleen de kleine maten verkocht, die beter de tengere Thaise figuurtjes passen dan een robuustere Europeaan. De beste shoppingcentra zijn het Emporium Shopping Complex (Sukhumvit Road, tussen Soi 23 en 24) met internationale ontwerpers en goede bioscopen met Engelstalige films, Gaysorn Plaza (Gaysorn Road vlakbij Ploenchit Road), het World Trade Center en de sjieke Peninsula Plaza, beide in Ratchadamri Road vlakbij Siam Square.

Jim Thompson's Thai Silk Company (in World Trade Center en 9 Surawong Road, tel: 234 4900) garandeert de beste kwaliteit zijde en katoenen stoffen, en heeft ook een kledingafdeling met zijden pyjama's, herenhemden, dassen en klassieke dameskleding. Design Thai (304 Silom Road, tel: 235 1553) heeft drie etages vol zijde, en kijk ook uit voor de mooie tapijten gemaakt met restjes zijde. Phahurat-markt vlakbij Chinatown heeft een straat met alleen stoffenwinkels.

Voor de betere Thaise souvenirs ga je best naar Narayana Phand (127 Ratchadamri Road, tel: 252 4670), een emporium met alles wat in Thailand gemaakt wordt, van bamboemeubelen tot en met rijstpapieren vliegers. Voor authentieke Boeddha's, prachtige oude stoffen, fijne geweven manden en eenvoudige bamboefruitschalen kun je terecht bij de leuke winkel Rasi Sayam (32 Sukhumvit Soi 23, tel: 258 4195). Soi 23 is voor het ogenblik Bangkoks meest trendy buurt met Homework (op nr. 116), een Thaise versie van Habitat, en Gifted Hands (nr. 172/18) met prachtige juwelen gebaseerd op de traditionele juwelen van Noord-Thailand.

Als je op zoek bent naar antiek, moet je eerst en vooral het River City Complex (23 Yotha Road, vlakbij Sri Phraya Road en de Sheraton) uitproberen, want dit is waar de beste antiekzaken nu gegroepeerd zijn. Vlakbij is ook de Thai Home Industries (35 Soi Oriental, tel: 234 1736), een nogal vervallen teakhouten huis vol manden, houten boten en een prachtig bestek van roestvrij staal, dat nu gekopieerd wordt voor de Conran Shops in Parijs en Londen.

Shoppingfanaten mogen zeker de Chatuchak Weekend Market niet missen (Phahonyothin Road, zaterdag en zondag), een van de grootste markten van Azië, waar je alles kunt kopen van orchideeën en antiquiteiten tot aapjes en giftige cobra's.

Bangkok slaapt niet. Patpong, overdag een gewone winkelstraat, verandert 's avonds in de uitgangsbuurt par excellence. Op de Nightmarket worden namaak-Cartiers en -Rolexen verkocht, nep-Calvin Klein T-shirts etc. De straat staat bekend voor zijn gogobars en stripteasetenten, maar ook de beste discotheken bevinden zich hier. Rome Club (90-96 Patpong 4, Silom Road) is een van de beste clubs met een fantastische travestieshow om op adem te komen. De Peppermint (Patpong 1) is waar men meestal de avond eindigt, want hoe later hoe beter de muziek. Niet meer de jazzclub van weleer maar nog steeds de moeite is Saxophone (3/8 Victory Monument, Phayathai Road) met regelmatige rock-, jazz- en reggaeconcerten. Narcissus (112 Sukhumvit Soi 23) is de club van het ogenblik met goede dansmuziek. Iets authentieker is een avond met Chinese opera in het gerestaureerde art deco Chalermkrung Theatre (op de hoek van Charoen Krung en Tripetch Roads, tel: 222 1342), of een dinercruise op de Chao Phraya-rivier in een oude rijstboot, de Manohra (tel: 4760021 ext 1406).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234