Dinsdag 22/06/2021

Kort samengevat

► Vijftien jaar geleden bekroond met de Libris Literatuur Prijs, in- middels toe aan de 37ste druk, met een nieuw omslag vanwege de ver- filming: de roman Publieke werken van Thomas Rosenboom. Opdat men zich opnieuw zou kun- nen laven aan zijn volzinnen: 'Het was ver na middernacht toen Ved- der doorweekt en zwaar bij drank thuiskwam. Hij was op tril geweest ergens in een bierhuis met kelne- rinnenbediening, de dameskapel walste nog voort in zijn hoofd.'
Thomas Rosenboom, Querido, 12,50 euro.

► Zijn ouders hadden een slecht huwelijk. Als kind al neemt Gus- tave zich voor het anders te doen. Hij wordt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog verliefd op Julia én op de zee. Met de eerste trouwt hij, en pas na de Tweede Wereldoorlog kan hij zich aan de tweede liefde wijden, als hij kapitein wordt. Te laat misschien om de verlangde vrijheid te smaken, want in de oor- logsjaren heeft hij voor de Duitsers gewerkt. Het is stil waar het niet waait is de tiende roman van de Vlaamse Elisabeth Marain (°1943), bekend van Rosalie Niemand (1988).
Elisabeth Marain, Vrijdag, 19,95 euro.

► 'Sed omnia praeclara tam difficilia quam rara sunt', sprak uitgever en essayist Johan Polak op 21 januari 1991: alles wat schitterend is, is even moeilijk als zeldzaam - uiter- aard citeerde hij hier Spinoza. Polak en initiatiefnemer Rob Riemen richtten op die dag Nexus op, een nieuw cultuurfilosofisch tijdschrift in boekvorm. Nexus be- staat nu 25 jaar en viert dat met de bundel De terugkeer van Europa - Haar tranen, daden en dromen, waarin een verzameling klassieke toespraken (Victor Hugo, Joseph Roth, Robert Schuman) gezelschap krijgt van teksten van denkers en schrijvers als Colm Tóibín, Philipp Blom en Javier Marías.
Rob Riemen (red), Nexus Instituut, 34,50 euro.

► 'Kunnen we nog dankbaar zijn voor andere zaken dan de dingen die we duidelijk van iemand krij- gen en die we graag willen hebben, 'voor alles'?', vraagt Paul van Tongeren zich af in zijn essay Dankbaar - Denken over danken na de dood van God.
Paul van Tongeren, Klement, 15 euro.

► Tijdens het interbellum en vlak daarna maakte een aantal schrij- vers een ideologische, politieke of religieuze ommekeer door, van ui- terst links tot uiterst rechts of vice versa. Het literair-historische tijd- schrift Zacht Lawijd wijdt een spe- ciale editie aan dit fenomeen, met onder meer een vergeten toespraak van Maurice Gilliams, een inkijk in het politieke leven van Geert van Oorschot en 'Brief uit Duitsland', een onbekende tekst van Paul van Ostaijen.
Zacht Lawijd, 30 euro (4 nummers).

► 'Een dichte mist hing in de lucht toen ik mijn gehuurde kamertje verliet en met onzekere tred door de lege, duistere stad liep. De plaats waar ik naartoe ging heet uitvaart- centrum. Dat is de huidige naam; vroeger werd zoiets crematorium genoemd. Ik had het bericht ont- vangen dat ik me 's ochtends uiter- lijk om 9.00 uur in het uitvaartcen- trum moest melden, en dat het voorziene tijdstip van mijn crema- tie 9 uur 30 was.' Wanneer Yang Fei overlijdt, is er geen geld voor een graf. Daardoor is hij gedoemd tot rondzwerven in het hiernamaals. Met De zevende dag schreef Yu Hua, China's meest gelezen schrij- ver, een verwoestende kritiek op zijn land.
Yu Hua, De Geus, 21,95 euro.

► Hij kan aan niks anders meer denken, zij is de kern van zijn be- staan sinds de allereerste oogop- slag, haar naam resoneert in alles, in het kloppen van zijn hart: Julia - 'zonder uitroepteken, niet als vraag, geen punt - het houdt ge- woon niet op.'
Untitled van Joachim Bessing is het verhaal van een 21ste-eeuwse, alles- verzengende verliefdheid die de lezer genadeloos meesleurt.
Joachim Bessing, Leesmagazijn, 19,99 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234