Maandag 27/03/2023

NieuwsKleingeld

Kort Belgisch economienieuws: geen plofkippen meer in Aldi en problemen in de bouw

null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve
BELGA

Ook Aldi bant alle plofkippen tegen 2026

Aldi volgt verschillende andere warenhuisketens in een engagement voor meer dierenwelzijn. Het belooft tegen 2026 enkel nog kippenvlees te verkopen dat beantwoordt aan de strengere welzijnscriteria van de Better Chicken Commitment (BCC). Het BCC is een initiatief van een dertigtal dierenorganisaties, waaronder GAIA, om het dierenwelzijn van vleeskippen te verbeteren.

Aldi zal overstappen naar trager groeiende rassen die langer en beter leven, zegt de supermarktketen. De kippen krijgen 40 procent meer bewegingsruimte en er zal natuurlijk daglicht zijn in de stallen. Als eerste stap verkoopt Aldi sinds deze maand braadkippen die zijn gekweekt volgens de BCC-normen. Eerder hadden ook Colruyt, Okay, Delhaize en Lidl aangekondigd in de loop van de komende jaren te zullen overstappen.

Zes op de tien bouwprojecten vertraagd door bevoorradingsproblemen

De leveringstermijnen van materialen voor de bouwsector blijven oplopen. Dat heeft gevolgen voor veel bouw- en renovatieprojecten: bij 59 procent van de lopende contracten zijn er vertragingen, zo blijkt uit een rondvraag van de Confederatie Bouw. Aannemers nemen vaker maatregelen om de prijsstijgingen die met de bevoorradingsproblemen gepaard gaan, aan de klant te kunnen doorrekenen.

De bouwsector kampt al langer met lange wachttijden voor materialen en prijsstijgingen. Die problemen zijn nog niet van de baan, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van de Confederatie Bouw, waaraan 204 bouwbedrijven deelnamen.

Bijna twee op de drie respondenten (62 procent) zagen de levertermijnen twee weken langer worden, bij ruim een op de drie (36 procent) is dat meer dan vier weken. Dat zijn er telkens iets meer dan bij een gelijkaardige rondvraag in juni. Vooral de levertermijnen van hout en polyurethaanisolatie (isolatie op basis van schuim) lopen op.

Tezamen met de bevoorradingsproblemen zijn er ook prijsstijgingen. Bijna zes op de tien aannemers (59 procent) spreken van prijzen die meer dan 15 procent hoger zijn dan in november 2020, een derde (32 procent) zag de prijzen met minstens een kwart toenemen. Ook hier spannen hout en polyurethaanisolatie, samen met staal, de kroon.

De aannemers geven aan dat ze meer dan de helft van de prijsstijgingen uit eigen zak betalen, terwijl in 41 procent van de gevallen de factuur (deels) naar de klant gaat. Steeds meer bedrijven anticiperen ook op eventuele prijsstijgingen door gebruik te maken van flexibele tarieven. Zo werkt meer dan de helft nu met herzieningsclausules of met dagprijzen.

De bouwsector herhaalt het pleidooi dat de federale regering de prijsstijgingen zou erkennen als ‘uitzonderlijke omstandigheden’. Dat zou betekenen dat de risico’s niet alleen door de aannemer gedragen moeten worden. Veel bouwbedrijven pleiten ook voor meer solidariteit in de hele bouwketen, “zodat spanningen rond prijzen en leveringstermijnen gemakkelijker opgevangen kunnen worden”, aldus nog de Confederatie Bouw.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234