Dinsdag 29/11/2022

Korpschef Gwen Merckx (32) gaat besmeurde politiezone Rupel weer vlot trekken

'Rupel moet een klantvriendelijke zone worden met een grote tevredenheidsfactor. Daar wil ik op afgerekend worden'

'Ik weiger in het verleden te leven'

Ooit begonnen als de tweede vrouwelijke officier bij de Rijkswacht, gisteren ingewijd als vijfde vrouwelijke zonechef van het land bij de politie van Rupel. Gwen Merckx houdt er wel van patronen te doorbreken. Als nieuw hoofd van het door schandalen geteisterde politiekorps wil ze van Rupel de beste zone van het land maken. 'Kom over vier jaar nog maar eens kijken.'

Brussel

Eigen berichtgeving

'De korpschef? Ah, maar die zal op zijn bureau zitten. Wacht, ik schakel u door." Hoewel de vrouwelijke nieuwkomer zich al een maand heeft ingewerkt waart de schaduw van voormalig zonechef Eddie Battle nog altijd door de kantoren van de politie van Rupel. Een vrouw als baas, het zal voor een omgeving waarin de jonge inspecteurs Rachid Brikoui en Peter Van der Aa met hun collega-liefjes dolden in de interventiewagen en erop los stalen, afpersen en verduisterden, even slikken geweest zijn. En toch. "Ik ben hier heel hartelijk ontvangen", zegt Merckx. "Ik heb het vertrouwen van de mensen gekregen, er heerst een constructieve geest."

Dat was ooit anders. Bent u niet met enig argwaan in de zone Rupel aan de slag gegaan?

"Dat is nog altijd de perceptie van de buitenwereld, het beeld dat de media graag willen ophangen van de zone Rupel. Maar de dingen die hier zijn gebeurd dateren alweer van enige tijd geleden. Sindsdien zijn er gepaste maatregelen genomen. Ik heb vertrouwen in de mensen die er nog zijn. Ik ben een korpschef van de toekomst, niet van vroeger. Ik weiger in het verleden te leven."

U moet wel opboksen tegen de erfenis van een besmeurd korps.

"Besmeurd, dat is toch wel erg cru gesteld. Ik ervaar mijn aanstelling niet als een bezwaarde erfenis. Het is een schok dat zoiets kon gebeuren, maar we moeten er lessen uit trekken. Bovendien zijn de rotte appels eruit en is het korps voldoende hersteld. De mensen zijn gemotiveerd, ze willen er weer voor gaan. Ik wil voor dit korps weer met een positieve boodschap komen."

U bent speciaal van de federale naar de lokale politie overgestapt om zonechef te kunnen worden. Heeft u zich al een nieuw doel gesteld?

"Je moet daar toch niet te ver in gaan. Wat ik nu wil doen is van Rupel het beste korps van het land maken. Ik weet waar ik naartoe wil. Het moet een klantvriendelijke, aantrekkelijke, kwaliteitsvolle zone worden met een grote tevredenheidsfactor. Daar wil ik op afgerekend worden. Over vier jaar word ik geëvalueerd, kom dan nog maar eens kijken."

Er hebben zich zeven mensen kandidaat gesteld voor deze job. Heeft u bewust voor de zone Rupel gekozen, of was dat de eerste opportuniteit die voorbijkwam?

"Ik heb bewust voor Rupel gekozen. Niet omdat ik hier de boel heb willen uitmesten - er viel bij mijn aanstelling trouwens niets meer uit te mesten -, maar omdat de criminaliteitsfenomenen vergelijkbaar zijn met die in mijn vorige job als zonecommissaris in Mechelen. Bovendien kent de bevolking een gelijkaardige samenstelling en ben ik afkomstig van Sint-Amands, een dorp uit de buurt."

In juli moet u bevallen. Komt uw zwangerschapsverlof niet een beetje ongelegen, zo kort na uw aanstelling?

"Voor mij is dat perfect combineerbaar. Als leidinggevende behoort het tot je taken mensen te sturen en op te volgen. Een goede manager moet goed kunnen delegeren. Ik verwacht dus geen problemen, maar kom het me achteraf nog eens vragen."

(SS)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234