Zondag 25/07/2021

Kopstukken Moslimbroeders vervolgd

De hoogste Egyptische openbare aanklager gelastte gisteren de arrestatie van 9 kopstukken van het Moslim- broederschap van afgezet president Morsi wegens hun rol in het bloedvergieten van maandag. Amnesty daarentegen zegt dat het leger 'overmatig geweld' gebruikte.

Gisteren werd de aanhouding gelast van Mohamed Badie en acht andere kopstukken van de Moslimbroeders omdat zij maandagochtend zouden hebben aangezet tot geweld tegen de strijdkrachten in hun sit-in tegen de onttroning van president Morsi. Daarbij vielen 51 doden en honderden gewonden. Het leger had het maandagmorgen over "aanvallen van terroristen", maar ooggetuigen van het bloedbad vertelden diezelfde ochtend tegen BBC-verslaggevers dat de demonstranten tijdens het gebed zonder waarschuwing werden beschoten door soldaten.

Kogels in bovenlijf

Ook Amnesty legde de schuld gisteren bij het leger in een nieuw communiqué. "Hoewel de strijdkrachten beweren dat de demonstranten als eerste aanvielen en dat geen vrouwen of kinderen gewond raakten, blijkt uit ons eerstehands onderzoek een heel ander verhaal", zo stelde Amnesty-onderzoeker Hassiba Hadj Sahraoui. 'De respons van het leger was buiten proportie en leidde tot doden en gewonden onder vreedzame demonstranten. Onder de 51 doden bevond zich één militair. Amnesty bezocht "mortuaria, ziekenhuizen en de plaats van het geweld en stelde vast dat het gros van de dodelijke slachtoffers in het hoofd en bovenlichaam waren getroffen". Ook hekelt de mensenrechtenorganisatie het feit dat de stoffelijke overschotten van de slachtoffers nog steeds niet zijn overhandigd aan de families.

Met de bevolen aanhoudingen komt het aantal arrestaties in de periode sinds Morsi's gedwongen vertrek op 650. Van enige honderden, onder wie het gewezen staatshoofd, is niet duidelijk waar ze zich bevinden. Noch werden ze in staat van beschuldiging gesteld.

Terwijl dergelijke acties een negatieve impact hebben op het imago van het post-Morsikabinet en tal van waarnemers het leger duidelijk zien als de macht achter de troon, is bij de benoeming van nieuwe ministers net gepoogd om geloofwaardigheid te scheppen door internationaal gerespecteerde figuren naar voren te schuiven.

President Adly Mansour wordt geflankeerd door gewezen IAEA-baas Mohamed ElBaradei als vicestaatshoofd en minister van Buitenlandse Zaken. Premier Hazem el-Beblawi geniet als econoom en gewezen financiënminister evenzeer een goede reputatie. Hij zei gisteren te zullen praten met Ziad Bahaa el-Din, een man die in de voorbije jaren grote inspanningen leverde om de corruptie in te dijken.

Ook werden ministerportefeuilles aangeboden aan Morsi's Partij van Vrijheid en Rechtvaardigheid (FJP) alsook aan de salafistische al-Nourpartij, die zich eerder kantte tegen het premierschap voor ElBaradei. FJP bedankte meteen voor de eer en eiste de herinstallering van de president, terwijl al-Nour zei het kabinet te zullen "adviseren van buitenaf".

IMF kan wachten

Het goede nieuws voor de nog samen te stellen interimregering is alvast dat zowel Saoedi-Arabië als de Verenigde Arabische Emiraten met noodleningen van respectievelijk 5 en 3 miljard dollar over de brug zijn gekomen. Beide landen waren sterk gekant tegen Morsi's presidentsschap. Met deze kapitaalsinjectie kan het deficit van de staatskassen worden opgevangen, en meer bepaald de problemen met de subsidiëring van voedsel en brandstof, waar 70 procent van de bevolking op de een of andere manier voor in aanmerking komt.

Problematisch aan deze maatregelen is dan weer dat het interim-kabinet aldus niet genoodzaakt is om snel de hervormingen door te voeren die een voorwaarde zijn voor de in de steigers staande IMF-lening van 4,8 miljard dollar.

Een makkelijke opdracht wordt het voor de tandem Mansour/al-Beblawi alvast niet. Zo wordt pijnlijk duidelijk dat de dinsdag voorgestelde Constitutionele Verklaring - ter vervanging van de opgeschorte grondwet van Morsi - op veel kritiek stuit, zowel onder extremistische moslims als bij het Nationaal Reddingsfront (NSF), de seculiere oppositiekoepel waartoe ElBaradei en Bahaa el-Din behoren.

De eersten hekelen het schrappen van islamistische artikels, het NSF zegt niet betrokken te zijn geweest bij de opstelling van de 33 artikelen en meent dat te veel macht wordt geconcentreerd in de handen van de president. Belangrijker nog is dat de beweging Tamarod, die met haar petitie en mobilisatie van miljoenen mensen voor de aftocht van Morsi zorgde, evenmin tevreden is. Een woordvoerder had het gisteren zelfs over "de gestolen revolutie" en stelde voor "zelf dringend met nieuwe amendementen te komen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234