Zaterdag 01/10/2022

Koppige Nederlander ziet brood in kamelenmelk

CROMVOIRT

Gekscherende buren, boze dierenorganisaties en lastige overheidsinstanties ten spijt zet Smits door met de verkoop van ‘zijn’ kamelenmelk in Nederland, Groot-Brittannië en ons land. De dieren stellen het goed en hebben geen aanpassingsproblemen dankzij een ruime lap Hollandse grond waar ze ‘kunnen rollen in het zand’, aldus Smits, momenteel de enige landbouwer in Europa die een vergunning heeft om kamelenmelk te verkopen.

In Cromvoirt, een deelgemeente van het Noord-Brabantse stadje Vught, zijn ze ondertussen al een beetje gewoon aan het exotische plaatje. Op de weiden van Frank Smits lopen geen oerhollandse koeien maar veertig kamelen rond. Tien ervan melkt Smits met een speciaal voor dit type ‘melkvee’ ontworpen machine. De melk is voor 3,5 euro per flesje of tien euro per liter te koop in reformwinkels, op hoeves en bij islamitische kruideniers. In ons land is de kamelenmelk te krijg in Ramsel nabij Antwerpen. “Ik doe dit niet voor het geld, ik zou rijker worden door in de supermarkt te werken en ik kan er nog niet van leven. Maar ik wil dit per se en de zaakjes gaan niet slecht. Ik verkoop op ruim dertig plaatsen in Nederland en ook in Ramsel en in Liverpool”, vertelt Smits. Om echt winst te maken zou de man een kudde van 120 kamelen moeten hebben. Smits is dan ook op zoek naar een grotere lap grond want “kamelen hebben tien keer zoveel ruimte nodig als koeien. Mijn veertig dieren hebben nu die ruimte. Ze worden goed verzorgd. Dat moet wel, anders produceren ze echt geen melk”, weet Smits.De man studeerde marketing en landbouw en doorstond heel wat kritiek en hoongelach toen hij met zijn idee op de proppen kwam. In een rapport van de Food and Agriculture Organisation van de VN las Smits in 2006 dat kamelenmelk een oplossing is voor mensen met melkallergie of maag-en darmklachten, dat het goedje erg voedzaam is en dat het bovendien een lucratieve markt van minstens tien miljard dollar per jaar zou kunnen blijken te zijn. Smits raakte zo geïntrigeerd door het idee dat hij afstudeerde met een thesis over het onderwerp. Zijn professoren hadden er geen oren naar, maar uiteindelijk slaagde de Nederlander er wel in om de nodige leningen en subsidies bijeen te harken en met zijn project te starten. Met zijn kamelenmelk mikt de Nederlander op allochtonen met roots in onder andere Marokko en Somalië, waar kamelenmelk al decennia gedronken wordt omdat het zo gezond en ‘versterkend’ zou zijn. “Maar ik richt me ook tot de vele mensen die geen koemelk verdragen of die met maag-en darmklachten kampen”, aldus Smits.

Protest van dierenorganisaties

Kamelen vinden, kopen en overbrengen was op zich al een huzarenstukje. Zo verbiedt de EU de invoer van de woestijndieren, waardoor Smits op zoek moest naar exemplaren die zich al binnen de EU bevonden. Uiteindelijk vond Smits drie zwangere vrouwtjeskamelen op de Canarische eilanden die hij naar Den Bosch verscheepte en al snel begon te melken. Per stuk betaalde de man 7.500 euro en dagelijks leveren de dieren ruim vijf liter melk op. Lokale dierenorganisaties protesteerden luidkeels en beschuldigden Smits ervan de dieren uit te buiten. Smits: “Ik verzorgde ze net erg goed omdat ik de melk wil. En aanpassingsproblemen hadden de dieren niet want “ook in de woestijn zijn ze kou gewend, hoor.”Ook de overheid deed lastig. Landbouwautoriteiten eisten dat Smits zijn zaakje zou sluiten omdat kamelen niet op de officiële lijst van commerciële landbouwdieren staan. Na heel wat getouwtrek kreeg de koppige Smits het voor elkaar dat hij telkens voor twee jaar een vergunning krijgt wanneer hij kan aantonen dat hij zijn kamelen op een diervriendelijke manier hoedt. “Daar zijn geen problemen mee. Je kunt zien dat ze gelukkig zijn en het goed stellen als je ze op de stukken zand die ik in de wei heb voorzien ziet rollen.”

Gunstige effecten

Nog een hindernis die Smits moest overwinnen was toestemming krijgen om ongepasteuriseerde melk op de markt te brengen want wanneer ze wordt gepasteuriseerd zou kamelenmelk zijn voedende en genezende werking verliezen. Maar ook daar wist Smits zijn slag thuis te halen. “Het allermoeilijkste is eigenlijk die beesten melken”, zegt hij. “Het is veel moeilijker dan bij koeien want kamelen zijn zeer koppig. Ze zijn vaak lastig en wispelturig en spuwen en stampen wanneer ze niet in hun hum zijn. En je kunt ze enkel melken wanneer er een kleintje in de buurt is.”Op zijn website, kamelenmelk.nl, verwijst Smits enthousiast naar de gunstige effecten van de melk voor mensen met koemelkallergie, met maag -en darmklachten en met suikerziekte, een claim die wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen momenteel onderzoeken. In ieder geval ziet Smits het groots. Hij denkt ook aan kamelenijs-, -zeep, -brood, -kaas en -chocolade.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234