Woensdag 20/11/2019

'Koppen'-reportage blijft voor naschokken zorgen

Brussel

Van onze medewerker

Fabian Lefevere

De commotie die de door het VRT-magazine 'Koppen' uitgezonden reportage over de omstreden plastisch chirurg Vandeput veroorzaakt heeft, is niet naar de zin van de maker ervan, de journalist van het RTBF-programma Striptease, Peter Boeckx. Nadat 'Koppen' deze week een bewerking van zijn werkstuk bracht, werd de chirurg in kwestie ontslagen. 'Koppen heeft, tegen de afspraak in, geknipt in mijn reportage. De omkadering ontbrak.' En ook het ziekenhuis krijgt een veeg uit de pan. Het ontslag van de chirurg, dr. Vandeput, noemt Boeckx 'hypocriet'. Koppen-kopstuk Dirk Tieleman verweert zich: 'Het gaat hier om de onaantastbare gilde van de artsen, van wie enkelen zich vreemd gedragen.'

De beelden in de reportage, die de RTBF twee weken vóór de VRT uitzond, waren op zijn minst schokkend. Minutieus legde de camera vast hoe Vandeput, in een operatiekamer van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Salvator-Sint-Ursula in Herk-de-Stad, bepaald niet zachtzinnig met zijn patiënten omsprong. Grappend tegen zijn medewerkers vergeleek hij het gekerm van een niet-verdoofde vrouwelijke patiënte met het loeien van een koe. Herhaaldelijk was de pijn van de vrouw het voorwerp van Vandeputs spot. "Excentriek is de man zeker", becommentarieert reportagemaker Peter Boeckx. "Maar op beroepsfouten is hij niet te betrappen. Jawel, misschien behandelt hij zijn patiënten als vee, maar zo zijn er wel meer in het wereldje van de plastische chirurgie. Voor de uitzending van de reportage door 'Koppen' was Boeckx het niet eens met de vervanging van zijn titel 'Eens patiënt, altijd patiënt', door die van 'Koppen' zelf: 'De plastische slager'. "Ik vind het jammer dat ze Vandeput op die manier afschilderen." Volgens Boeckx ontbrak het in het VRT-magazine aan duiding en achtergrond. "Tegen alle afspraken in is er geknipt in mijn reportage. Dirk Tieleman (de kop van Koppen, FL) stuurt dan nog een journalist naar het ziekenhuis, die een stand-up doet voor de ingang en vertelt dat voorbij de deur vreselijke dingen gebeuren. Nee, 'Koppen' had journalistiek wat zorgvuldiger te werk mogen gaan. Nadat wij op de RTBF de beelden hadden uitgezonden, volgden er ook reacties van geschokte kijkers. Maar die waren in niks te vergelijken met de commotie na de bewerking door 'Koppen'."

Vijf jaar geleden ging Boeckx al eens met een cameraploeg langs bij Vandeput, toen voor een reportage met de patiënten van de arts. "Toen al ging Vandeput op net dezelfde manier te werk. Vandaar dat ik het hypocriet vind dat het ziekenhuis hem nu op straat zet. Het kent Vandeput en zijn methodes al vijfendertig jaar en in al die tijd heeft het hem nooit kunnen pakken op zijn werk. En nu slachtoffert het hem om het eigen vel te redden. Vandeput is een wereldwijd gerenommeerd plastisch chirurg, vooral op het gebied van brandwonden. Hij heeft al enkele belangwekkende uitvindingen op zijn naam staan. Zijn patiënten dragen hem op handen."

Dat was nochtans amper af te leiden uit het gekerm van die ene gefilmde patiënte die een borstvergroting wilde? "Het klopt dat Vandeput geen verdoving gebruikt. Hij verkiest een LSD-cocktail en heeft die vrouw achteraf nog wat extra moeten toedienen opdat ze zou zwijgen. Maar tijdens de operatie gaan zijn patiënten aan het hallucineren, zodat ze er zich achtaraf niets meer van herinneren. Sommigen vertelden me voor mijn eerste reportage over Vandeput dat ze fantastische visioenen beleefden. Zo stoned als een patat, waren ze."

Dat zijn patiënten Vandeput op handen dragen, is een stelling die Dirk Tieleman betwist. "Sommigen wel, anderen niet. Naar aanleiding van de uitzending hebben we massa's e-mails ontvangen. De enen drukken er inderdaad op dat Vandeput een expert is op het vlak van brandwonden, anderen laten dan weer weten dat ze mismeesterd werden door hem. En ik wil hier ook ontkennen dat we sterk geknipt hebben in de reportage van Peter Boeckx. Ik begrijp zijn kritiek niet goed. Het is zijn werkstuk dat we hebben uitgezonden, met uitzondering van een anderhalve, niet-relevante minuut in het midden. Als Vandeput ergens mosselen zit te eten. Het is aan ons om te beslissen of we die beelden willen omkaderen. Bij 'Koppen' is het de filosofie dat we het nieuws tonen zoals het is. En of dat nu de taak is van de openbare omroep of niet, daar heb ik lak aan. Dit is en blijft een nieuwsfeit. En het waren schokkende beelden, toch? Het is bijzonder spijtig dat het nieuws nu weggedrumd wordt door een discussie over de aanpak of de omkadering ervan. Het gaat hier om de onaantastbare gilde van de artsen, van wie enkelen zich vreemd gedragen."

RTBF-journalist: 'Mijn reportage over plastisch chirurg is uit verband gerukt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234