Zaterdag 23/01/2021

Koppen presenteert De Grote Prijs Steve Stevaert

Mobiliteit is het probleem van deze tijd. Om deze problematiek origineel in beeld te brengen organiseert het TV 1-nieuwsmagazine Koppen een ware race: wie van de Koppen-redacteurs raakt het snelst van Antwerpen-Linkeroever tot in het kabinet van verkeersminister Steve Stevaert? Om de spanning nog wat op te drijven, is er aan de wedstrijd ook een prijsvraag verbonden. Aan de kijkers werd gevraagd met welk vervoermiddel de afstand het snelst overbrugd werd. Op de redactie zijn intussen honderden gele briefkaarten binnengekomen.

Voor deze roadmovie schakelde Koppen zes cameraploegen, al zijn redacteurs en verkeersminister Steve Stevaert in. Vorige week maandag verzamelden zij om zes uur 's ochtends op de Antwerpse Linkeroever. Daar daagde minister Stevaert de Koppen-redacteurs in onvervalste Rob Vanoudenhoven-stijl uit om zo snel mogelijk op zijn kabinet in Brussel te geraken. De zes kozen elk een ander vervoermiddel: Dirk Tieleman legde het traject af met zijn motorfiets, Elly Vervloet ging liftend naar Brussel, Bob Vermeir reed met zijn geliefde auto, Björn Soenens nam het openbaar vervoer, Lies Martens ging met de boot en Inge Becks vloog per helikopter.

Bovendien trekt Koppen de lijn van De XII Werken nog verder door en koppelt aan de uitdaging ook een publieksvraag. Hiervoor werden de kijkers al in de uitzending van vorige week warm gemaakt. Gevraagd werd wie als eerste op het kabinet van Steve Stevaert in Brussel zal aankomen. De minister belooft "een mooie prijs" voor de winnaar en dat is Vlaanderen niet ontgaan. Gisteravond waren 1.657 antwoorden binnengekomen. Helicopter kreeg de meeste stemmen: 577, gevolgd door respectievelijk de motorfiets (567), de trein (393), de boot (100), de auto (10) en liften (10).

Voor een nieuwsprogramma is dit hoe dan ook een heel ongewone primeur. Vraag is of Koppen met het binnensmokkelen van deze vorm van 'ontspanning' in een informatief programma van de nieuwsdienst zich niet op glad ijs begeeft. Eindredacteur Dirk Tieleman ziet alvast geen graten in de 'speelse' aanpak van deze problematiek. "Net zoals een krant uit diverse katernen en rubrieken bestaat, zijn er ook binnen de televisieredactie verschillende afdelingen", stelt Tieleman. "Er zijn afdelingen die de informatie heel serieus en stijf verpakken. Ik heb daar ook helemaal niets op tegen. Alleen stel ik vast dat veel mensen niet geïnteresseerd zijn in deze vorm van informatie. Daarom kiezen wij ook de 'lossere aanpak' en gebruiken wij de middelen van het medium televisie om deze informatie naar een breed publiek te vertalen." Sommigen spreken over de 'verkleutering' van de informatie. Tieleman zegt echter zich daar niets meer van aan te trekken. "Wij doen wat wij denken te moeten doen."

Tieleman legt er trouwens de nadruk op dat de reportage niet zomaar een verslag is van de 'race'. Los van de 'leuke verpakking' wil Koppen de hele problematiek ook zoveel mogelijk duiden. Wat mag een motorrijder en wat niet? Per boot naar Brussel lijkt krankzinnig, maar is het dat wel? Zo bestaan er concrete plannen om een pendelboot voor passagiers in te leggen van Zemst naar Brussel. Intussen blijken ook steeds meer rijke zakenlui een beroep te doen op de helikopter om de files te vermijden. Onlangs is er zelfs een heuse Heli-shuttledienst van start gegaan, die dagelijks de verbinding maakt tussen vier vaste opstapplaatsen: Wevelgem, Ieper, Gent, Hoevenen en Brussel. Lernout en Hauspie van het gelijknamige spraaktechnologiebedrijf maken bijna dagelijks gebruik van dit vervoermiddel.

Ook verkeersminister Steve Stevaert zit heel nadrukkelijk in de uitzending. Hij zit in de wagen van Bob Vermeir en heeft dus tijd genoeg om zijn beleid toe te lichten. De minister zit tevens in de studio, waar de problematiek verder geduid wordt, en hij reageert op enkele 'Kopstoten' die Dirk Tieleman afgelopen week in Vlaanderen heeft gesprokkeld. Dat er aan de 'race' een prijsvraag wordt gekoppeld, doet volgens Tieleman dan ook geen enkele afbreuk van de inhoud.

Omdat het mobiliteitsprobleem meer dan de helft van de uitzending in beslag neemt, zijn er deze week slechts twee reportages. Heterdaad vertelt het verhaal van Danny Wullaert en hoe hij in samenwerking met de Engelse politie een bende oplichters op heterdaad betrapte. Wullaert is verdeler van computeronderdelen. Een tijd geleden werd hij voor miljoenen opgelicht door een Engelse spookfirma. Hij is lang niet het enige slachtoffer, tal van Vlaamse bedrijven worden opgelicht door nepfirma's uit heel Europa. Criminelen profiteren van een Europa zonder grenzen, met vrij verkeer van personen, goederen en geld.

Toen Danny Wullaert een nieuwe 'verdachte' bestelling kreeg uit Engeland, besloot hij het spel mee te spelen. Bij de rijkswacht werd hij wandelen gestuurd omdat ze naar eigen zeggen weinig kon doen voordat de misdaad gepleegd is. De Engelse politiediensten wilden wel meewerken. Koppen-reporter stak mee de plas over en filmde de hele politieactie: de briefing op het hoofdkwartier, de huiszoeking en de arrestatie. (LB)

Los van de 'leuke verpakking' wil Koppen het mobiliteitsprobleem zoveel mogelijk duiden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234