Dinsdag 07/02/2023

Vier vragenSpoedarts Jan Stroobants

‘Koppel het schrappen van mondmaskers aan de vaccinatiegraad op school’

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Dat kinderen en jongeren vanaf 1 september minder mondmaskers gaan dragen, betreurt Jan Stroobants (59). Het hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim in Antwerpen zag de versoepeling liever gekoppeld aan de vaccinatiegraad per school.

Femke Van Garderen

U staat niet achter de versoepeling van mondmaskers op school. Hoe had u het aangepakt?

“Iedereen lijkt het erover eens: als er in de regio’s een verschil in vaccinatiegraad is, dan moet er ook een verschil zijn in de versoepelingen. Het lijkt me logisch dat zoiets ook voor het onderwijs geldt. Het is een feit dat je scholen hebt met een hoge maar evengoed lage vaccinatiegraad. Het is vreemd dat zij allemaal over dezelfde kam worden geschoren. Vanuit een medisch perspectief is op dit ogenblik mondmaskers op alle scholen weglaten niet de beste optie. CLB-artsen, die toegang hebben tot Vaccinnet, kunnen perfect de vaccinatiegraad van een school achterhalen, zonder dat er een individueel kind zijn privacy geschonden wordt binnen de schoolomgeving. Wat het minimumpercentage moet zijn, moeten virologen bepalen. Maar als het van mij afhangt, dan mogen scholen bij een voldoende hoge vaccinatiegraad de mondmaskers schrappen. Zitten ze daaronder, dan kan dat net een drive zijn om kinderen naar vaccins toe te leiden.”

In het middelbaar mogen de mondmaskers enkel weg achter de lessenaar. Is dat zo risicovol?

“Hoe ver zitten die kinderen van mekaar? Hoe goed is de klas verlucht? Het is allesbehalve een waterdicht systeem. Kinderen hebben voortdurend contact, dat is hun natuur. Daarom moeten we extra aandachtig zijn. We moeten de circulatie van het virus zo veel mogelijk tegengaan. Ook via de scholen. Zie mijn voorstel niet als een straf, het gaat over medisch verantwoord handelen. Kinderen en volwassenen in een omgeving met een lage vaccinatiegraad hebben ook recht op voldoende bescherming.”

Jan Stroobants (59), het hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim in Antwerpen. Beeld BOB VAN MOL
Jan Stroobants (59), het hoofd van de spoedafdeling van ZNA Middelheim in Antwerpen.Beeld BOB VAN MOL

Hoe loopt de vaccinatie van kinderen en jongeren volgens u?

“Het hangt ervan af naar welke cijfers je kijkt. In Vlaanderen gaat het goed. Maar over het algemeen kan je zeggen: hoe jonger de persoon, hoe minder de vaccinatiebereidheid. Zeker in de grotere steden. In Antwerpen zitten we momenteel met 47 procent van de 12- tot 16-jarigen die een eerste prik gekregen hebben, dat is niet genoeg. Ik vrees dat onverschilligheid een rol speelt, bij kinderen én ouders. Ze zijn zich onvoldoende bewust van de voordelen of willen maar weinig moeite doen om een afspraak te maken. Die onverschilligen hebben een duwtje in de juiste richting nodig.”

Vrijdag vindt het Overlegcomité plaats: waarop hoopt u?

“De terugkerende reizigers uit Noord-Afrikaanse landen maken me bezorgd. De positiviteitsratio gaat boven de 10 procent, waardoor niet-gevaccineerden en kwetsbare mensen uit hun omgeving zonder derde prik, de prijs zullen betalen. De praktijk leert dat er maar weinig in quarantaine wordt gegaan.”

“Ik hoop dat men na het Overlegcomité niet zegt: het is voorbij. Dat is niet zo. We hebben nood aan versoepelingen die in overeenstemming zijn met de huidige mogelijkheden en gevaren. Differentiatie zal ook nodig zijn: de situatie van Vlaanderen is niet die van Brussel. Wat dat in de praktijk zal betekenen, laat ik over aan de virologen en epidemiologen.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234