Vrijdag 28/02/2020

Koppel dat 14 mensen doodschoot heeft dochtertje van zes maanden

Syed Farook (28) werkte als inspecteur voor de dienst waar hij samen met zijn vrouw een bloedbad aanrichtte.Beeld Kos

Het koppel Syed Farook (28) en Tashfeen Malik (27), dat gisteren 14 mensen doodschoot en 17 anderen verwondde tijdens een kerstfeest van ambtenaren in het Californische San Bernardino, leek in een soort American Dream te leven. Sinds twee jaar waren ze getrouwd, hij verdiende 5500 euro per maand. Volgens een familielid hebben ze een dochtertje van zes maanden dat ze die ochtend bij zijn moeder achterlieten. Wat hun motief voor de massaschietpartij was, is nog onduidelijk. De FBI sluit niet uit dat het om een geval van 'binnenlands terrorisme' gaat. Volgens zijn collega's reisde Farook, een moslim, de voorbije jaren naar het Midden-Oosten. Maar ook een persoonlijk dispuut kan het motief zijn geweest. Terrorisme of niet, vast staat dat er dit jaar in de VS al 355 massaschietpartijen - met vier of meer dodelijke slachtoffers - zijn geweest.

Hussam Ayloush van de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties in Los Angeles verklaarde aan The Washington Post dat Farook en zijn vrouw hun dochtertje gisterochtend achterlieten bij zijn moeder.

Doktersafspraak
Het koppel vertelde de grootmoeder dat ze een afspraak bij de dokter hadden en dat zij op het kind moest letten, verklaarde Ayloush. De oma was aanvankelijk bezorgd dat Farook en zijn vrouw bij de slachtoffers waren toen bleek dat geen van beiden hun telefoon opnam.

Ayloush waarschuwde niet te snel conclusies te trekken inzake het motief. "Had het met zijn werk te maken? Was het een haatdaad? Zijn er mentale problemen in het spel? Extreme ideologie? We weten het niet".

"Ik heb geen idee waarom hij zoiets zou doen", verklaarde Farhan Khan, die is getrouwd met de zus van Farook tijdens een persconferentie.

Farook inspecteerde restaurants, bakkerijen en openbare zwembaden voor de gezondheidsdienst. Zo controleerde hij chloorlevels in zwembaden en de hygiëne in restaurants. Hij verdiende 70.000 dollar (66.300 euro) per jaar.

"Ik heb geen idee waarom hij zoiets zou doen", verklaarde Farhan Khan, die is getrouwd met de zus van Farook tijdens een persconferentie.Beeld AP

De schietpartij in het Inland Regional Center luidde een gruweldag in. Scholen gingen in lockdown, SWAT-teams zwermden door de omgeving, honderden mensen krompen ineen in hun kantoren. Een vier uur durende klopjacht was live op tv te volgen. De nachtmerrie eindigde toen de twee verdachten werden doodgeschoten in een schietpartij met 20 agenten in een residentiële straat. Daarbij werd één agent verwond.

Terreurdaad niet uitgesloten
Politiechef Jarrod Burguan verklaarde dat de onderzoekers nog geen motief voor de massaschietpartij hebben kunnen vastleggen. Maar een woordvoerder van het FBI sluit terrorisme niet uit. "Het is een mogelijkheid, maar we weten het nog niet en we zijn nog niet bereid om die piste te volgen", verklaarde David Bowdich van de FBI in Los Angeles.

De daders werden geïdentificeerd als Syed Rizwan Farook (28) en Tashfeen Malik (27). Volgens een familielid waren ze al twee jaar getrouwd en hebben ze een dochtertje van zes maanden. Farooks ouders zijn afkomstig uit Pakistan, Farook was Amerikaans staatsburger, geboren in de staat Illinois. Hij was sinds vijf jaar tewerkgesteld als inspecteur in het gezondheidscentrum waar het kerstfeestje werd gehouden. Zijn collega's verklaarden dat hij de voorbije jaren naar het Midden-Oosten had gereisd.

Persoonlijk conflict?
Politiechef Burguan sluit niet uit dat een persoonlijk conflict tot de schietpartij heeft geleid. Tijdens het feestje was er volgens Burguan "een soort van dispuut". Farook was boos toen hij het gezelschap verliet, verklaart Burguan, en hij keerde terug met zijn vrouw en opende het vuur. De politie trof vier vuurwapens aan, waarvan er minstens twee legaal waren aangekocht.

Farook werkte als inspecteur voor de openbare gezondheidsdienst van San Bernardino. Zijn collega Patrick Baccari verklaarde aan The Times dat Farook aanwezig was toen het feestje begon maar verdween nog voor de groepsfoto werd genomen. "Ik dacht nog: dit jaar zal hij de foto missen", stelt Baccari.

Zwarte SUV
Tegen de tijd dat de politie aankwam, waren de daders al op de vlucht. Volgens ooggetuigen gingen ze ervandoor in een zwarte SUV. Een andere tip leidde de politie naar een huis in het nabijgelegen Redlands. Toen de politie daar om drie uur in de namiddag aankwam, reed een zwarte SUV weg. Agenten volgden het voertuig tot in San Bernardino, waar het halthield op San Bernardino Avenue. De twee verdachten werden doodgeschoten tijdens een schietpartij tussen de verdachten en een 20-tal agenten. Eén agent raakte daarbij gewond, maar zijn verwondingen zijn niet levensbedreigend.

Derde betrokkene?
Farook en Malik droegen wat de politiechef omschrijft als 'gevechtskledij' en waren allebei gewapend met aanvalsgeweren en pistolen. De politie zag een derde persoon weglopen en wist die aan te houden voor ondervraging. Volgens de politiechef is het nog onduidelijk of die was betrokken bij de schietpartij.

Volgens onderzoekers was er ook bezorgdheid om mogelijke explosieven of booby traps in het huis in Redlands en rond het voertuig. Uit het voertuig werd een voorwerp gegooid waarvan werd gedacht dat het een pijpbom was, maar dat bleek volgens Burguan niet het geval.

De schietpartij was de dodelijkste in de VS sinds de slachtpartij in de Sandy Hook lagere school in Newtown, Connecticut in 2012. Toen kwamen 20 kinderen en 6 onderwijzers om het leven. Wat de schietpartij van gisteren opmerkelijk maakt is dat er minstens twee daders waren waarvan één een vrouw en dat het om een koppel gaat.

Volgens president Obama toonde de massaschietpartij nog maar eens de noodzaak aan een strengere wapenwetgeving. "Wat we weten, is dat we in dit land een patroon hebben van massaschietpartijen dat nergens anders ter wereld gezien wordt", zei Obama in een interview met CBS.

Beeld EPA
Eind november hadden in de VS al 351 massaschietpartijen plaatsgegrepen, waarbij 4 of meer dodelijke slachtoffers vielen.Beeld Washington Post
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234