Maandag 06/02/2023

Koos Meinderts en Kitty Crowther in de prijzen

De Boekenleeuw, de prijs voor het beste Nederlandstalige kinder- en jeugdboek, is toegekend aan de Nederlander Koos Meinderts voor zijn boek De zee zien. Onze landgenote Kitty Crowther krijgt de Boekenpauw voor Mama Medusa, als mooiste, geïllustreerde werk. Ze werden zondagavond gehuldigd op de Boekenbeurs in Antwerpen. Voor het eerst sinds 1986 stond de Boekenleeuw ook open voor Nederlanders.

In De zee zien wordt beschreven hoe het hoofdpersonage Jan van een schoorsteenpijp valt en sterft. 'Wie zonder veel opsmuk een verhaal kan schrijven dat de lezer bij de strot grijpt en dat nog lang nazindert, verdient de Boekenleeuw te winnen', oordeelde de jury.

Mama Medusa gaat dan weer over een moeder die haar kind leert loslaten. Het verdict: 'Kitty Crowther bezit de gave om een universeel thema uitermate authentiek te benaderen. De winnaar weet een uniek, licht bevreemdend samenspel van magie en realiteit te brengen, wat betovert.'

Beide winnaars ontvingen een geldprijs van 2.500 euro en een trofee.

Marnix Peeters illustreert nieuw eigen werk

Marnix Peeters heeft alweer een nieuwe novelle klaar. Op verzoek van drukker en uitgever Boris Rousseeuw schreef Peeters Der Pottwal, een verhaal dat hij zelf illustreerde en glimpen van zijn nooit eerder getoonde tekentalent laat zien.

Der Pottwal is 'het tragische liefdesverhaal van twee lesbiënnes en hun gedoemde relatie'. Het speelt zich af in het Duitse Regensburg. De potvis komt niet in het verhaal voor, hij symboliseert hoe de personages verpletterd worden door iets wat groter is dan henzelf.

Ondanks de Duitse titel is het verhaal wel degelijk in het Nederlands, benadrukt de uitgever. Der Pottwal telt 48 bladzijden en verschijnt als bibliofiele uitgave bij de Carbolineum Pers. Het is volledig met de hand gezet en op de handpers gedrukt, ook de tekeningen. De oplage bedraagt 50 genummerde en gesigneerde exemplaren, waarvan 40 ingenaaid (75 euro) en 10 in perkament (250 euro). Meer info via carbolineumpers.be

Nieuw 'brutaal' literair festival in Brugge

Brugge wordt in mei 2017 het decor voor een gloednieuw literair festival. Brutaal is de naam en 'schrijvers, woordkunstenaars, performers en taalgrage muzikanten worden uitgenodigd om de bijzondere stad in te nemen, te bevragen, verbaal te bespringen', aldus de aankondiging.

Brutaal vindt plaats tussen 5 en 13 mei 2017. Jong talent krijgt een schrijfopdracht, en brengt straks de winter door in Brugge. Tijdens Brutaal brengen ze verslag uit over hun verblijf in de stad. Verder zijn er interviews en 'brute en talige interventies in de binnenstad: poëtische acties, verhalen, urban legends, manifesten. Het festival sluit af met de Nacht van de Brutaliteit: spoken word meets music.'

Curatoren zijn ex-Passa Porta-directeur Sigrid Bousset en Hendrik Tratsaert, artistiek directeur Vrijstaat de Werf.

Feniks nu kleinste boekhandel ter wereld?

Het tweedehandsboekhandeltje Feniks, in de pui van het stadhuis van Damme, bestaat al ruim één jaar. Met zijn 15 m2 is het het kleinste boekhandeltje van Vlaanderen. En sinds kort ook van de Lage Landen, aangezien De Terechte Kronkel in Amsterdam (8 m2) verhuist naar een groter pand. De Terechte Kronkel beweerde zelfs de kleinste boekwinkel ter wereld te zijn.

Kan Feniks nu die titel claimen? Kent u een kleinere boekshop ergens ter wereld? De uitbaters van Feniks, Willy Tibergien en Guido De Ville, zijn benieuwd.

Mailen kan naar guidodeville@hotmail.com of willy.tibergien @telenet.be

Telex

►Patrick Swart (1968) is de nieuwe algemeen directeur van WPG Uitgevers. Hij volgt daarmee Koen Clement op, die eerder dit jaar om privéredenen naar België wilde terugkeren. Swart mikt sterk op digitale innovatie.

►Journalist en auteur Chris De Stoop is bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs, die hij moet delen met Arjen Fortuin. Fortuin schreef een biografie over uitgever/schrijver Geert van Oorschot en Chris de Stoop het veelbezongen Dit is mijn hof. De winnaars krijgen een tegeltje en elk 1.000 euro.

►Paulette Perec, de voormalige levensgezel van de Franse schrijver Georges Perec (1936-1982), is dit weekend overleden. Ze was de onvermoeibare pleitbezorger van zijn oeuvre. Paulette was werkzaam als conservator in de Bibliothèque Nationale de France. Ze publiceerde ook diverse boeken over haar man.

►Peter Terrin wordt de nieuwe auteur van het boekhandelsgeschenk 2016 van de onafhankelijke boekhandelketen Confituur. Jaarlijks wordt deze exclusieve uitgave verspreid op de Dag van de Onafhankelijke Boekhandel op 12 december. Terrin voegt zich in een rijtje met Marc Didden, Geert en Judith Vanistendael, Michiel Hendryckx en Annelies Verbeke.

►Dichter, vertaler en recensent Peter Nijmeijer is vorige maand op 69-jarige leeftijd overleden. Het nieuws raakte pas nu bekend, omdat Nijmeijer in complete eenzaamheid stierf. Als vertaler nam hij werk van dichters als Wallace Stevens, Seamus Heaney en Ted Hughes voor zijn rekening.

►Het boekenpanel van De wereld draait door heeft de nieuwe roman van Ian McEwan uitgeroepen tot Boek van de Maand. Notendop is een bijna klassiek verhaal over moord en bedrog, verteld vanuit een zeer ongebruikelijk perspectief.

►Ish Ait Hamou en Abdelkader Benali stellen hun luisterboek Cécile voor op de Boekenbeurs op 11 november om 12u30 op het Geel Podium. Ze gaan met elkaar in gesprek over hun gedeelde passie voor het vertellen van verhalen en wat hen voorts nog verbindt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234