Vrijdag 15/01/2021

'Koop niet van Nina!'

De beleggers zijn zo woedend dat ze houterige Nina Brinkjes laten dansen op het internet

Jean-Paul Mulders

Nina Brink, de veelbesproken voorzitster van de Nederlandse internetprovider World Online, komt steeds zwaarder onder vuur te liggen. Door de enorme waardedaling van de aandelen verspeelden beleggers zo'n 3,8 miljard gulden (68 miljard frank) bij de beursgang van het internetbedrijf. Vooral het feit dat Brink (46) zich voor die beursgang zelf nog net op tijd van haar aandelen ontdeed, ligt de speculanten zwaar op de maag. Europe's Internet Queen, zoals The Independent haar vorige maand nog noemde, komt nog in nauwere schoentjes te zitten nu bekend raakte dat ze (uitgerekend in België) niet minder dan drie faillissementen op haar naam heeft.

Volgens Gerard Spong, die samen met zijn collega Oscar Hammerstein namens een aantal gedupeerde beleggers een strafzaak tegen Brink voorbereidt, gaat het hier wel degelijk om 'zeer relevante informatie': "Beleggers vertrouwen hun geld niet toe aan ondernemers die de geur van faillissementen verspreiden."

Volgens de Volkskrant dateren de drie Belgische faillissementen uit de tijd van A-Line, een onderneming die Brink vroeger runde. A-Line was ook in België actief, en Brink was bestuurder van drie gelieerde Belgische bedrijven. Elke keer echter slaagde ze erin haar biezen te pakken toen het tot een bankroet kwam. In twee gevallen legde zij haar functie neer vlak vóór het faillissement. Het derde bedrijf, Amoc, werd ten tijde van het faillissement bestuurd door onder anderen haar echtgenoot Ab Brink en haar familielid Marijke Vleeschdraager.

Brinks geschiedenis als ondernemer, zoals die in de World Online-prospectus staat afgedrukt, rept met geen woord over die vroegere Belgische faillissementen... Noch over het feit dat Brink bestuurder is geweest van Newtron, een Nederlands automatiseringsconcern waarvan de beursgang ook al een fiasco werd.

"Je kunt niet stellen dat zulke feiten moeten worden vermeld in de prospectus", zegt de vooraanstaande ondernemingsadvocaat Mick den Boogert. "Wel behoren vragen naar zulke feiten standaard tot het zogenoemde due diligence-onderzoek, dat ook World Online vóór de beursgang heeft moeten ondergaan. Maar Brinks antwoorden op die vragen zijn niet openbaar."

Advocaat Spong vindt echter dat de informatie wel degelijk in de prospectus had moeten staan. Het lijkt er dus sterk op dat deze zaak weleens een juridisch spitstechnologisch staartje zou kunnen krijgen. Zouden de beleggers ook voor 43 euro ingestapt zijn, mochten ze vooraf hebben geweten dat mevrouw Brink haar aandelen vóór de beursgang voor 6 euro per stuk hadden verkocht? Of mocht het faillissementenverleden van Brink hun bekend zijn geweest?

De gedupeerden meldden zich in elk geval massaal aan bij de twee advocaten om een klacht wegens oplichting in te dienen tegen Brink. "Het loopt hier storm", verklaarde Hammerstein. "Van klagers met tien aandelen tot oude vrouwtjes die anderhalf miljoen hebben verloren en nooit meer iets met de begeleidende bank ABN Amro te maken willen hebben."

Hoe misnoegd de beleggers wel zijn, blijkt uit speciaal uit de grond gestampte sites zoals http://www.ninaclaim.com. Behalve gedegen informatie vind je er onder meer een link naar een wat ludiekere site, waar een zwartwitversie van Nina Brink houterig danst op de tonen van een smurfachtig aandoend lied. 'Kauft nicht von Nina', is de veelbetekenende titel van de gelegenheidssong...

De vraag is of Nina Brink het haar allemaal aan het hart zal laten komen. "Geld stinkt alleen zolang het in andermans zakken zit", is een van haar gevleugelde uitspraken. In de zakken van de gedupeerde beleggers zit er alvast merkelijk minder: de koers van het World Online-aandeel haalde gisteren de 20 euro niet. Dat is minder dan de helft als bij de introductie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234