Zaterdag 19/06/2021

beeldende kunst

Koop eens kunst voor Ringland

Luc Tuymans schenkt een zinken model van een maquette van een drumstel die hij gebruikte voor zijn schilderij 'Drum Set'. Beeld Luc Tuymans
Luc Tuymans schenkt een zinken model van een maquette van een drumstel die hij gebruikte voor zijn schilderij 'Drum Set'.Beeld Luc Tuymans

Luc Tuymans, Guillaume Bijl, Dirk Braeckman of Francis Alÿs. Het zijn slechts enkelen van de in totaal meer dan honderd kunstenaars die hun werken laten veilen ten voordele van Ringland, de burgerbeweging die ijvert voor de overkapping van de Antwerpse ring. "We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan. Dat zijn we de volgende generatie verplicht."

"Ringland heeft het potentieel om uit te groeien tot een kwaliteitslabel. De overkapping van de ring als voorbeeld voor andere steden die met hetzelfde probleem kampen." Aan ambitie ontbreekt het Kris Fierens en Tinka Pittoors niet. Beide kunstenaars zijn al ruim een jaar bezig met de organisatie van een grote kunstveiling die Ringland een duw(tje) in de rug moet geven.

Het duo overtuigde meer dan honderd kunstenaars uit binnen -en buitenland om een werk te doneren dat op 22 mei geveild mag worden in het Antwerpse veilinghuis Bernaerts.

Geheel in lijn met de steile ambities van Fierens en Pittoors duiken in het lijstje heel wat grote namen op. Kunstenaars ook die je normaal gesproken niet op benefietveilingen tegen het lijf loopt. "Nochtans kostte het ons amper moeite om die mensen te motiveren", vertelt Fierens. "Bijna alle kunstenaars die we contacteerden waren meteen mee met ons verhaal."

"Ik heb geen moment getwijfeld", getuigt beeldhouwer en installatiekunstenaar Guillaume Bijl. "De verkeersproblematiek en de leefbaarheid van Antwerpen is iets wat elke inwoner van de stad bezighoudt. Kunstenaars vormen daar geen uitzondering op."

Ook bij videokunstenaar David Claerbout was weinig overtuigingskracht nodig. "Ik word vaak gevraagd voor benefietinitiatieven, maar door de aard van mijn werk is het moeilijk om daar op in te gaan. Deze keer heb ik een uitzondering gemaakt. Ik heb twee ateliers, één in het centrum van de stad en één in Hoboken. Ik word dus elke dag met de ring geconfronteerd. En dan merk je dat de situatie de laatste jaren echt onhoudbaar geworden is."

Niet alleen Antwerpse kunstenaars doen hun duit in het zakje. Een derde van de werken komt uit het buitenland. "Het beste bewijs dat dit niet zomaar een lokaal probleempje is", vindt Fierens. "Antwerpen is echt niet de enige stad die doormidden wordt gesneden door een vervuilende autosnelweg. Australische of Canadese kunstenaars die we de weg naar de site van Ringland hebben gewezen konden meteen een aantal steden in hun land aanduiden waar ze met hetzelfde probleem kampen."

Net daarom schenkt ook de Amsterdamse Germaine Kruip een van haar werken voor Ringland. "De zorg voor het milieu is iets wat iedereen aangaat. Los van het land waarin je woont", laat haar galeriste weten.

De organisatoren willen met hun veiling vooral een signaal geven. "We hebben in Antwerpen de kans om een kwaliteitsnorm in te stellen, die mogen we niet laten schieten." Een oproep die zowel aan de beleidsmakers als de mensen achter Ringland is gericht. "Alle betrokkenen moeten zich bewust zijn van de internationale symboolwaarde van dit dossier."

Al draait het bij zo'n veiling natuurlijk om de centen. En wat dat betreft ziet het er goed uit. Luc Tuymans bijvoorbeeld schenkt een zinken model van een maquette van een drumstel die hij gebruikte voor zijn schilderij Drum Set uit 1998. Een werk met een geschatte waarde van 15.000 euro. Claerbout schenkt twee stills uit een nieuw werk dat hij volgende week in Londen voorstelt. Werken die volgens de kunstenaar zo'n 10.000 euro zouden moeten opbrengen. De foto van het krijtwolkje dat basketbalspeler LeBron James voor elke wedstrijd de lucht in gooit, bewerkt door Germaine Kruip, moet zo'n 2.500 euro opbrengen. Guillaume Bijl schenkt een van zijn zogenaamde Sorry Works, die uit drie objecten bestaan. Goed voor naar schatting 700 euro. En Dirk Braeckman stuurt een digitale print in, met een minimumwaarde van 2.500 euro. En dat zijn slechts vijf van de in totaal meer dan honderd werken die worden aangeboden.

De fotobewerking van het krijtwolkje dat NBA-ster LeBron James voor iedere match opwerpt, moet 2.500 euro opbrengen. Beeld Germaine Kruip
De fotobewerking van het krijtwolkje dat NBA-ster LeBron James voor iedere match opwerpt, moet 2.500 euro opbrengen.Beeld Germaine Kruip

Voorbeeldfunctie?

Bij Ringland zijn ze dan ook heel erg opgetogen met het initiatief. "Toen het idee van een veiling voor het eerst ter sprake kwam hadden we nooit verwacht dat ze zo'n omvang zou aannemen", reageert Peter Vermeulen. De extra middelen zijn in elk geval welkom. "Drie jaar geleden zijn we gestart met een basisidee, meer niet. Dankzij een crowdfundingcampagne zijn we er toen in geslaagd een aantal studies te laten uitvoeren waardoor onze voorstellen meer sérieux kregen. Maar we zijn er nog niet. Rond de ontsluiting van de haven bijvoorbeeld is nog heel wat studiewerk nodig. En we hebben ook plannen om een aantal 3D-modellen te laten maken."

Over een internationale voorbeeldfunctie van Ringland wil Vermeulen voorlopig niet al te veel nadenken. "Laten we maar eerst proberen de klus hier te klaren, daarna zien we wel."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234