Woensdag 21/10/2020

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Koop aandelen via putopties

Voor de particuliere belegger is een optie een handig instrument om aandelen iets goedkoper te verwerven en - eens ze in zijn bezit zijn - er wat extra rendement mee te genereren. Op de beurs kan je opties kopen of verkopen op de belangrijkste aandelen die vlot verhandeld worden. Voor aandelen die nauwelijks verhandeld worden, bestaan er geen opties.

Beeld Shutterstock

Op de optiemarkt koop je het recht of ga je de verplichting aan om tegen een bepaalde prijs tot op een bepaalde datum een bepaald aandeel te kopen of te verkopen, ongeacht de beurskoers van dat aandeel. Een optie geldt tot op een bepaalde datum. Elke maand telt één dag waarop er opties aflopen.

Premie blijft verworven
Als je een put 'schrijft' of verkoopt, ga je de verplichting aan om zolang de optie loopt een bepaalde hoeveelheid van een bepaald aandeel tegen een bepaalde prijs te verkopen. De koper van de put betaalt je daarvoor een premie, die hoe dan ook verworven blijft. Deze koper bezit gewoonlijk een pakket achterliggende aandelen, al kan hij ook de put zelf verder verkopen als de koers van het aandeel daalt. Daalt die koers tijdens de looptijd van de optie onder de uitoefenprijs van de optie, dan zal de bezitter van de putoptie zijn recht uitoefenen en je verplichten het aandeel te kopen tegen de in de optie bepaalde prijs. Dit betekent niet noodzakelijk dat je de aandelen boven beurskeurs koopt. Alleen als de uitoefenprijs van de optie min je premie boven de beurskoers ligt, is dat het geval. Als de optie waardeloos afloopt - omdat de koper van de put zijn recht tot verkoop niet uitoefent - kan je meteen een nieuwe put schrijven, voor een volgende periode én met een nieuwe premie. Wie daarentegen een put koopt, schermt zijn portefeuille af tegen mogelijke dalingen van de beurskoers.

Winst zonder te kopen
Met een putoptie kan je dus soms (!) winst boeken op aandelen zonder die aandelen ooit te kopen. Wanneer je pas na verschillende van zulke operaties het aandeel 'moet' kopen, heb je het netto al vrij goedkoop in handen gekregen. Putopties schrijven is vooral interessant voor cyclische aandelen, waarvan de koers wat met de conjunctuur meedeint, maar geen spectaculaire inzinkingen of opstuwingen krijgen. Bij compleet stilstaande koersen ligt de premie nooit erg hoog. Idem bij aandelen in constante opmars. En bij aandelen van bedrijven op de terugweg blijf je uiteindelijk met een 'slecht' aandeel in handen.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234