Vrijdag 18/10/2019

KOOKBIJBEL DUO

Wat hebben we vandaag geleerd? Dat Vlaanderens meest geliefde chef nog steeds onze culinaire goeroe is. Drankjes, voorgerechten, hoofdgerechten, vegetarisch lekkers, desserts of sauzen: in Piet à volonté vind je glasheldere recepten voor zowat álles.

€ 29,99. www.lannoo.be.

Nog maar net uit en nu al genomineerd voor 'Kookboek van het jaar'. Waarschijnlijk omdat Zot van de Noordzee zijn 52 visrecepten zo prachtig in beeld zijn gebracht, aangevuld met mooie portretten van echte Noordzeevissers. Tien recepten zijn afkomstig van fenomenale vischefs als Syrco Bakker van Pure C of Michaël Vrijmoed van Vrijmoed.

€ 24,99. zotvandenoordzee.be.

Kunst aan tafel

Voor de expo Het Vlot (Kunst is niet eenzaam) brengt Jan Fabre 73 kunstenaars naar Oostende. Maar ook een aantal Oostendse restaurants doen mee. Op hun kaart prijkt een speciaal menu, op hun tafel een onderbord dat meneer Fabre ontworpen heeft en dat je mee naar huis kan nemen. Zes restaurants, zes borden. Collect 'em all!

Check de resto's op

hetvlot-oostende.be.

Wie dust heeft...

... moet drinken, en het winterseizoen schreeuwt om een glaasje jenever. Een ambachtelijk glaasje jenever in het geval van Dust, de creatie van webbureau Black Lion. Webdesigners die jenever stoken, ja - dat komt ervan als je kantoren zich in de voormalige Kortrijkse graanstokerij Saint-Pol bevinden. Met onder andere: sinaasappelschil, steranijs, korianderzaad en kaneel. Yum!

€ 29,90, via www.dustjenever.be.

3x

new in town

1. Ode's

Van een speciale combinatie gesproken: in Ode's brengen Eef en Free fashion en food samen. Op de kaart: ambachtelijke bagels, toasties, taart en drankjes. In de rekken: hippe, frisse kledij voor kids, mannen en vrouwen.

Grote Kring 3, Kortrijk.

www.facebook.com/odesconcept.

2. From bean to bar

Brugge telt al meer dan zestig chocoladewinkels, maar deze nieuweling is uniek. In de shop kun je het hele proces van chocoladeboon tot reep volgen en alles gebeurt met een hart voor de Zuid-Amerikaanse chocoladeboeren. Stephan Dumon, Henk Deceukelier en Pol Depla, de ervaren chocolatiers aan het roer, beloven ook straffe nieuwe smaken.

Mariastraat 34, Brugge. www.poldepla.be.

3. Wafel Atelier

Nog maar twee maanden open zijn en toch al 4200 likes op Facebook hebben, dan heb je écht een succesformule te pakken. En die luidt in dit geval: verse Luikse en Brusselse wafels en pannenkoeken, afgewerkt met Nutella, ijs, marshmallows, smarties, fruit, speculooscrumble, caramel, coulis en andere heerlijke zoetigheden. De hemel op aarde, zo'n beetje.

Grote Kring 7, Kortrijk.

www.facebook.com/wafelatelierkortrijk

Zwart gerstegoud

Ah, de geur van versgebrande koffie. Of toch maar die heerlijke toets van gebrande mout in een pintje? Kiezen is niet meer nodig dankzij het teamwork van branderij OR Coffee en brouwerij Siphon uit Damme. Voor een Londens bierfestival lanceerden ze Coffee Saison, een eenmalig brouwsel waarin de aroma's van koffiebonen gecombineerd worden met een fris, blond Saisonbier.

Te koop bij brouwerij Siphon, Dranken Vandewoude in Diksmuide en Bierhalle Deconinck in Vichte. www.orcoffee.be.

Boulevard de Champagne

Workshops van sommeliers als Sepideh Sedaghatnia, champagneontbijtjes, een luxediner en véél bubbels: een droomweekendje aan zee dus.

17 tot 19 november, Thermae Palace Hotel, Oostende. www.visitoostende.be.

15 min. kookbox

De uitdaging: drie dagen lang met deze nieuwe kookbox van Smartmat en Dagvers binnen de 15 minuten eten op tafel toveren voor een gezin van vijf.

Het menu:

1. Pasta pesto met spekjes

2. Kalkoenschnitzel met puree en een slaatje

3. Kant-en-klare chili sin carne met rijst van Dagvers

De hit: Kant-en-klare puree als een worst verpakt. Hilarisch (én lekker).

Het verdict: De gerechten vallen in de smaak bij groot en klein en er is eten genoeg. De timing van 15 minuten halen we elke dag moeiteloos. Er komt eens wat anders op tafel, dus dit is een welkome oplossing voor drukke weken. Onze volgende box is besteld!

€ 62 voor 2 personen, € 80 voor 4

personen. www.smartmat.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234