Woensdag 16/06/2021

Koninklijke Schenking

Koninklijke Schenking belooft meer transparantie te verlenen

Het kasteel van Ciergnon is een van de gebouwen in beheer door de Koninklijke Schenking. Beeld belga
Het kasteel van Ciergnon is een van de gebouwen in beheer door de Koninklijke Schenking.Beeld belga

De Koninklijke Schenking gaat “zo snel mogelijk en op proactieve wijze” een maximum aan informatie ter beschikking stellen via het internet. Dat meldt de Schenking zelf. Vanmiddag verklaarde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer ook dat het Rekenhof bij elke controle een clean sheet gegeven heeft. Wel vindt De Croo dat een instelling met zo'n prestige inspanningen moet doen om meer transparantie aan de dag te leggen.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer kreeg De Croo vier vragen voorgeschoteld over de Koninklijke Schenking. Aanleiding is het journalistiek onderzoek waaruit blijkt dat de instelling, waarvan De Croo voogdijminister is, een beroep doet op overheidsgeld terwijl dat wettelijk eigenlijk niet mag.

De minister stelde dat zijn departement een beroep doet op het Rekenhof voor de controle op de Koninklijke Schenking. "Het Rekenhof heeft systematisch, bij elke controle, de Koninklijke Schenking een clean sheet gegeven. Geen enkele opmerking. Daar kunnen veel openbare instellingen enkel maar van dromen", zei De Croo.

Lees

‘Dit is parlementair onderzoek waard’: partijen verontwaardigd na onthullingen rond koninklijk vastgoed

Hij herinnerde eraan dat het Rekenhof ter beschikking staat van het parlement. “Dat is verplicht om jullie klaarheid te geven.”

Het klopt dat de instelling soms een beroep doet op overheidsgeld, zei De Croo. Dat gebeurt op basis van bilaterale akkoorden. “Maar in dat geval zijn er altijd twee partijen in het spel”, klonk het. Naast de Koninklijke Schenking zijn dat andere overheden of steden en gemeenten.

Minister van Financiën Alexander De Croo. Beeld BELGA
Minister van Financiën Alexander De Croo.Beeld BELGA

‘Nodig hen uit in de Kamer’
Barbara Pas (Vlaams Belang), Joris Vandenbroucke (sp.a), Jean-Marie Dedecker en Peter Buysrogge (N-VA) laakten net dat gebrek aan transparantie. Pas was niet onder de indruk van het antwoord van de minister. “Ze krijgen een clean sheet omdat het Rekenhof de gegevens van de Koninklijke Schenking niet krijgt”, stelde ze. Pas gaf de vorige regering - met N-VA aan boord - nog een veeg uit de pan omdat die ermee akkoord zou zijn gegaan bepaalde beveiligingskosten door te schuiven.

Voor Buysrogge en Vandenbroucke was het antwoord van de De Croo een aanzet om zelf aan de slag te gaan. Voor de N-VA’er moet er op korte termijn transparantie komen. De sp.a’er stelde voor om het Rekenhof en de raad van bestuur van de Koninklijke Schenking naar de Kamer uit te nodigen. “Als dan blijkt dat er iets niet klopt of onwettig is, kunnen we een stap verder zetten”, aldus Vandenbroucke.

Joris Vandenbroucke. Beeld BELGA
Joris Vandenbroucke.Beeld BELGA

Miljoenen euro’s
Het ongenoegen blijft groot, nu blijkt dat de Belgische belastingbetaler voor miljoenen euro’s mee betaalt aan het koninklijke patrimonium. Intussen is ook commotie ontstaan rond het park van Laken. Dat blijft gesloten, ook al kost het onderhoud jaarlijks één miljoen euro. “Het is de laatste plek waar de koninklijke familie enige privacy heeft”, klinkt het. N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter dringt naar aanleiding van de recente onthullingen aan op de dringende behandeling van haar resolutie om het kasteelpark toch open te stellen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234