Vrijdag 27/01/2023

Koninklijke rozenboter

Juni is de rozenmaand bij uitstek. De oude en eenmalig bloeiende rozen staan volop in bloei, terwijl de herbloeiende rozen nu hun hoofdbloei beleven. De roos behoort niet alleen in de tuin tot de geliefdste en meest aangeplante bloemen, ook gastronomisch gezien is het een absolute topper. In alle oude kookboeken uit alle mogelijke culturen vindt men recepten met rozen.

U kunt in theorie alle rozen gebruiken in de keuken, maar het lijkt wel alsof ze smaken zoals ze geuren. Kies dus bij voorkeur geurende rozen. De geur van Rosa centifolia doet bijvoorbeeld denken aan die van anjers, Rosa rubiginosa en R. macrantha hebben iets van renetappels, R. lutea heeft iets van citroenen. De botanische rozen en de oude rozen hebben meestal de sterkste geur, maar ook heel wat moderne theehybriden en struikrozen geuren lekker. Gebruik alleen rijpe rozen en pluk de blaadjes het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend, wanneer de dauw net is opgedroogd. Uiteraard pluk je alleen onbespoten rozen. Vandaar dat je beter geen rozenblaadjes uit de bloemenwinkel verorbert.

Het recept van de rozenboter komt van Jelena de Belder, die ooit wijlen koning Boudewijn en koningin Fabiola in het arboretum van Kalmthout ontving met zelfgebakken honingbrood met rozenboter en een Indiase thee geparfumeerd met rozenblaadjes. De vorsten waren zo opgetogen over dit recept, dat ze het mee naar huis namen. En er vervolgens de Nederlandse koningin Beatrix mee verrasten, die het recept op haar beurt vroeg en er de Deense koninklijke familie mee verblijdde. Vandaar dus 'koninklijke rozenboter'.

* 250 g boter

* 2 kopjes verse rozenblaadjes

* enkele hele rozen Was de bloemen en droog ze voorzichtig af. Verwijder eventueel de witte bloembladaanzetten omdat die wat bitter kunnen zijn. Haal een pakje boter uit het papier en bedek het langs alle kanten met een dikke laag rozenblaadjes. Verpak dit geheel in aluminiumfolie en leg het pakje minstens twaalf uur in de koelkast. Haal de boter uit de koelkast, verwijder de 'gebruikte' blaadjes en leg de boter op een bordje of een schaaltje met rozenblaadjes. Strooi ook nog wat rozenblaadjes op de boter en versier het schaaltje met enkele hele rozen. Gebruik deze geparfumeerde boter op een toastje, een sneetje krentenbrood of een stukje cake.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234