Maandag 24/01/2022

Update

Koninklijke familie duikt op in Kazachgate

Prinses Léa Beeld belga
Prinses LéaBeeld belga

De regeringspartij MR buigt zich maandag over de affaire Kazachgate, waarin partijgenoot Armand De Decker lobbyde voor een Kazachs-Belgische miljardair. Naast politieke tussenkomsten ontdekten de speurders een verdachte storting aan de koninklijke familie, schrijft De Tijd vandaag.

De Decker moet zich maandag verantwoorden voor onthullingen die de krant Le Soir de afgelopen weken publiceerde over het onderzoek naar De Deckers tussenkomsten als advocaat voor de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev.

Ook De Tijd kreeg inzage in het gerechtelijk dossier. Daaruit blijkt dat speurders ook lucht kregen van een mysterieuze overschrijving aan het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België, de tante van koning Filip. Die werd gedaan op 11 januari 2012 door Chodievs Franse advocaat Catherine Degoul, aan het Fonds d'Entraide Prince et Princesse Alexandre de Belgique, het liefdadigheidsfonds van prinses Léa van België.

In haar eerste verhoor, vorig jaar, zei de Franse advocate dat De Decker daarom had gevraagd. "Hij vroeg me om 'een geste en een gunst' te doen aan de zus van de koning."

Volgens de gelekte gerechtelijke stukken is prinses Léa nog dit jaar verhoord. Ze bevestigde tegenover het gerecht de storting in januari 2012, maar ze zegt nooit te hebben gehoord van Degoul. De overschrijving zou ook geen naam hebben bevat.

Prinses Léa: "Herkomst donatie onbekend"

Het liefdadigheidsfonds "prins en prinses Alexander van België", van prinses Léa, was niet op de hoogte dat de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev een donatie aan haar fonds heeft gedaan. Dat laat ze vandaag weten in een persbericht nadat de naam van prinses Léa opdook in de zogenoemde Kazachgate.

Het hulpfonds ontving in 2012 een bedrag van 25.000 euro, afkomstig van de Orde van Malta, luidt het persbericht. "Het bedrag is dan ook onmiddellijk doorgestort naar de rekening van begunstigde die op voorhand werd uitgekozen door de donor."

Maar recentelijk bleek dat die Orde van Malta niet achter de donatie zat. De tante van koning Filip heeft toen "haar onrust kenbaar gemaakt en alle nodige informatie doorgespeeld aan het onderzoeksteam".

Minister Reynders herhaalt niet betrokken te zijn

Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zegt "op geen enkel moment met wie dan ook" contact te hebben gehad over 'Kazachgate', het dossier rond de Belgisch-Kazachse miljardair Patokh Chodiev. Dat heeft hij vandaag nog eens herhaald.

In verscheidene media is sprake van een mail afkomstig van een oud-adviseur van de Franse president Nicolas Sarkozy, waarin bevestigd wordt dat de Belgische oud-minister Armand De Decker betrokken was bij de goedkeuring van de zogenaamde afkoopwet, die via de verruimde minnelijke schikking de Belgisch-Kazachse zakenman Patokh Chodiev ten goede kwam. De mail heeft het ook over een "sensibilisering" van drie andere toenmalige ministers: Stefaan De Clerck, Didier Reynders en Steven Vanackere. Le Soir van zijn kant bericht zaterdag over een telefoontje tussen Claude Guéant, toenmalig secretaris-generaal van het Elysée, en Reynders, toenmalig minister van Financiën.

Maar die ontkent formeel elke betrokkenheid. Hij wijst er op dat de info al eens verschenen is in de media en dat hij toen ook al elke betrokkenheid afwees. "Ik heb geen enkel contact gehad met wie dan ook in dat dossier", aldus Reynders.

De MR-politicus wil zich niet uitlaten of er nu al dan niet een onderzoekscommissie moet komen naar Kazachgate, zoals door enkele partijen wordt geëist. Volgens Reynders is het niet aan de regering om zich daarover uit te spreken, maar aan het parlement.

Over de positie van Armand De Decker, die zich maandag voor het arbitragecomité van de MR moet verantwoorden, wilde Reynders evenmin iets kwijt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234